måndag 21 november 2011

Dramaten stödjer SCUM-manifestet

UPPDATERAT:

I kväll ska detta manifest läsas i Lejonkulans foajé och alla som vill är välkomna att lyssna. Det är helt gratis.

Detta görs som ett stöd till TUR-teatern i Kärrtorp, där deras uppsättning av manifestet har gjort att de blivit mordhotade. Eller var det inte bara att en blogg satte in ordet "kvinnor" istället för "män" i samma manifest?

Själv tycker jag inte det är särskilt lämpligt med högläsningen, eftersom detta manifest är värre än den värsta feministmanifestation man kan tänka sig. Inklusive Anna Ardins egen hämndlista.

Valerie Solanas som har skrivit manifestet försökte bokstavligen döda Andy Warhol den 3 juni 1968. Hon sköt tre skott mot honom, men bara ett träffade, som dock skadade honom svårt. Han var nära att dö och återhämtade sig aldrig från skadorna.

Solanas hade skrivit sitt manifesto år 1967 och försökte leva upp till det hat det uttryckte. Hon kunde inte låta bli att förfölja och trakassera Warhol ens sedan hon hade kommit ut från fängelset år 1971. Genom hela sitt liv så var hon mycket destruktiv mot sig själv och prostituerade sig och var drogmissbrukare.

Hon åkte också in och ut på mentalsjukhus och hennes liv blev kort. Hon dog 1988 av lungemfysem och lunginflammation på ett hotell för socialfall i San Francisco.

Detta manifesterande av hat och våld är ungefär lika dumt som att låta några nazister spela upp en föreställning och ösa ur sig av sitt hat. Det skulle väl aldrig förekomma. Jovisst så glömsk jag är det gjordes ju innan polismorden i Malexander. Av en viss Lars Norén.

Våld och hat föder inte kärlek och förlåtelse, utan det föder hat och våld. Att attackera skolbarn med detta manifest är så illavarslande så jag finner inte ord. Det går emot hela den värdegrund vi har i vårt samhälle.

23 november 2011 10:39:

Bara hycklare och kvinnohatare kan uppröras över Solanas manifest säger DN kultur i dag. Uppenbarligen vänder sig mannen i artikeln till de andra männen. Vi kvinnor finns inte ens. Märkligt.

24 november 2011 6.02:

Efter Breiviks manifest så ska detta tydligen vara motdraget från extremt feministhåll. Ett eget manifest av en annan galning. Bunta ihop med intentionen att slå ihjäl med samma glöd och iver. Har någon hört talas om att det förekommer folkmord också i våra dagar? Att det onda inte är utrotat, utan vill leva med. Att det alltid dyker upp i olika former överallt.

Att det finns onda människor? Som verkar ohjälpligt förlorade till brott och våld. Nä, vi lever i den bästa av världar. Åh inte är vi något annat än goda heller. Särskilt inte här i lilla Sverige. Vi är undantagna från sådant. Vi har för evigt skapat den bästa demokratin i världen, så våra barn tål att utsättas för lite våldspropaganda riktat mot halva mänskligheten. Sic!

16 kommentarer:

 1. Du menar då den värdegrund som gör det möjligt för tusentals kvinnor att bli misshandlade av sina män och där ca 17 av dem blir ihjälslagna?
  Sett i ett helhetsperspektiv är det knappast särskilt alarmerande att EN kvinna skjuter en man när man vet hur män överallt i världen har ihjäl varandra och kvinnor och barn, där kvinnor barn används som vapen i krigföringen. Kvinnor döms alltid hårdare än män, har du någonsin tänkt på det?
  I ett lite större perspektiv utanför Sundbyberg, eller Värmdö om du fördrar det, så är detta en piss i havet.

  Fö var även Solana ursprungligen ett offer för manligt våld och sådant sätter spår hos människor. Även hos kvinnor.
  Av alla de kvinnor du delade avdelning med på psyk så var ca 40% skadade av manligt våld från barndomen, detta vet man idag.

  Bra att Dramaten m fl stödjer det fria ordet! Det är alltså inte innehållet i SCUM de stödjer. Bara så du vet.

  SvaraRadera
 2. Anonym 14:16: Nej jag menar den värdegrund, som betraktar alla människor som likvärdiga, värda lika mycket som människor.

  Och om någon begår brott mot, misshandlar någon annan eller mördar så blir den ställd inför rätta. Våldet från kvinnor mot män är lika frekvent, men det talas inte så mycket om det.

  Kvinnor döms inte alltid hårdare än män. Varifrån har du fått det? Tvärtom finns det kvinnorabatt i brottsskalan, för en kvinna menade ju inte riktigt att begå brottet.

  Och som sagt det hat du utstrålar gör inte världen till ett bättre ställe. Tvärtom.

  SvaraRadera
 3. Koo: Tack! Tänk vad jag önskar och hoppas att alla människor en dag kan stå upp för sig själva. Det gäller så väl män som kvinnor. Alla har vi drag från båda våra föräldrar i oss själva, vare sig vi är kvinnor eller män.

  Men många är så utomordentligt duktiga på att förtrycka sig själva precis som Valerie Solanas gjorde. Hon borde ha fått ordentlig hjälp bort från sin barndom istället. Allt går att läka. Så typiskt att hon hade utbildning i psykologi.

  Det finns en film som uttrycker en trasig kämpande människa bra: En kvinna under påverkan från 1974

  När Gena Rowlands får uppmaningen att stå upp för sig själv, så reser hon sig tveksamt upp. Hon begriper inte vad detta betyder, att stå upp för sig själv.

  SvaraRadera
 4. Jag är inte förvånad att man från Dramaten visar stöd för Turteatern. Friheten att få sätta upp vilken pjäs man behagar utan att bli hotade eller förföljda är ju bra, men det verkar som om Dramaten och så många andra har totalt missat vad alla protester kring Turteaterns SCUM föreställning handlar om.
  Lyset är tänt inom den svenska kultureliten, men det är ingen hemma.

  SvaraRadera
 5. Maukonen: Du har fått äran att räknas in bland de rabiata kvinnohatarna... eller vad teatern nu menar. Jag känner mig lite ledsen över att den bio, som låg närmast min förort Björkhagen (förutom Kaza i Hammarbyhöjden när jag var liten) nu används för teater som SCUM-manifestet.

  Jag har intervjuat TUR-teatern och skrivit om dem i min gärning som reporter på DN, men det var ett tag sedan, att de ska sätta upp detta manshatarprogram drygt 40 år efter att det skrevs är inte kul.

  Det är ingen som helst utveckling i tänkandet med något sådant, hur bra det än spelas.

  http://turteatern.se/2011/11/11/scum-manifestet/

  SvaraRadera
 6. Ann Helena,
  Som man tycker jag det är glädjande att se att Du och andra kvinnor reagerar. När det gäller själva läsningen av SCUM-manifestet inser jag varför Du tycker att den är olämplig men å andra sidan verkar det finnas en hel del kvinnor (hur många?) som verkligen känner på ett sätt som svarar mot manifestet. Om det finns många kvinnor som känner så, då kanske detta skall vädras öppet så man kan diskutera saken? Personligen tror jag att stämningar som motsvarar SCUM-manifestet kan återfinnas i grupper som åtminstone har stort genomslag i debatten. När hatiska åsikter framförs skall de inte få stå oemotsagda men är det rätt att sopa dem under mattan? Själv är jag osäker. //Bonnläppen

  SvaraRadera
 7. Bonnläppen: Problemet är inte om det finns kvinnor som känner så. Jag har själv gjort det mot tex den man, som misshandlade min mamma svårt innan hon dog några månader senare av astma, 43 år gammal.

  Som jag många gånger har berättat så var jag med i Grupp 8 ett tag i början av 70-talet för att bearbeta detta, men sedan gick jag ur. Och Grupp 8 var konstruktivt och ville förändra politiskt inte mörda alla män.

  Problemet nu som gör att jag blir så besviken på denna teater är att de anstränger sig att bli värre än Breivik i Norge. Vad är det för tävlan? Varför ska man tävla i hat? Och varför ska man pracka på detta på skolungdomar?

  Sådana kvinnor som har råkat illa ut som Solanas gjorde som liten behöver hjälp när de blir vuxna, naturligtvis. Hon försökte hjälpa sig själv genom att studera psykologi och forska, men det lyckades inte. Hon valde då istället att bli totalt självdestruktiv och samtidigt rikta hatet utåt. Hon valde hatets väg.

  Tyvärr finns det människor som gör så, men det är inte något föredöme för unga människor. Detta är alltså riktat till ungdom. De har fått någon miljon i bidrag för att sätta upp teater för barn och ungdom.

  Det blir fel när samhället ställer sig bakom denna sorts manifestationer, som bygger på hat. Och jag tycker verkligen att det är rätt att gå vidare ifrån detta till något annat.

  Vad blir annars nästa steg? Inbördeskrig mellan könen?

  SvaraRadera
 8. Anna Helena, din liknelse med Noréns 7:3 håller inte. Däremot är den ett bra exempel på missförståndet kring Turteatern. Då var det, som du skriver, nazister som öste ur sig sitt eget hat. Men i SCUM-föreställningen är det skådespelare som spelar upp en sannoligt mentalsjuk persons vanföreställningar. Det är teater, menat att väcka debatt, inte propaganda för mord på alla män. Jag har inte sett föreställningen, men misstänker att jag skulle bli väldigt illa berörd. Om man ska göra skolteater av den är det ohyggligt viktigt att man i så fall problematiserar texten I FÖRVÄG med barnen, annars kommer många att känna sig kränkta och pjäsen bara bidra till att sprida mer hat.
  Allt gott, Anders

  SvaraRadera
 9. Anders: Så du menar att skådespelarna tror inte på vad de säger? Att de faktiskt behandlar flickor på ett bra sätt och pojkarna i publiken på ett dåligt sätt är inte deras mening? Allt är bara ironi och satir?

  Nej det menar du uppenbarligen inte för sedan är du inne på att skolbarnen måste upplysas i förväg om att det här är en hatande, mentalsjuk människas ord och varnas för att ta dem på allvar. För annars sprider detta bara hat.

  Jaja nästa gång tycker jag att de ska sätta upp någon annan mentalsjuk människas ord utan att förklara eller göra ett eget verk av detta. Visst vore det givande. Precis som Dramaten nu har gjort. Faktum är att Valerie (jag håller alltid på att skriva Valeriana kanske har sin orsak) Solanas sätt att leva förstörde henne själv.

  Och man kan inte som vuxen skylla på sin barndom hela livet. Det går att göra upp med detta och gå vidare, men det klarade hon inte. Är hon då en förebild för barn? Obs retorisk fråga.

  SvaraRadera
 10. Inte ironi eller satir. Finns det bara de två – egna åsikter eller ironi? Konstnärlig gestaltning då?
  Och jag skrev inte att barnen måste varnas. Däremot måste de få hjälp att sätta pjäsen i sitt sammanhang.
  Anders

  SvaraRadera
 11. Anders: Den konstnärliga gestalningen är det inte något fel på, utan tvärtom har min förra jobbarkompis Ingegärd Waaranperä höjt den till skyarna (hon har en bra urskillningsförmåga så det går att lita på vad hon säger), men jag menar att det spelar ingen roll hur bra det är gestaltat.

  För också min tidigare jobbarkompis (jobbade tio år på samma avdelning som hon) lever inom en viss ideologi, som i recensionen bla får sitt uttryck i att hon kallar de som protesterar lite slarvigt för "manssamhällets talibaner", ett uttryck som härrör sig från när Gudrun Schyman kallade alla svenska män för talibaner.

  http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/scummanifestet-pa-turteatern

  SvaraRadera
 12. När blev det legalt att straffa oskyldiga för vad andra av samma kön gjort mot människor. Kvinnor håller på att komma ifatt män i våldssammanhang. I Finland misshandlas fler män av sina kvinnor än tvärtom. Tyskan som slog ihjäl två barn i Arboga legitimerar väl inte män att skjuta en oskyldig kvinna. Vi är först och främst människor, vissa är onda. Ska vi utrota hela mänskligheten då?

  SvaraRadera
 13. Anonym 12:26: Ja och så har vi mamman som dödade sina två pojkar i Sigtuna. Gör det att det är fritt fram att slå ihjäl alla mammor?

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2011/09/mamman-i-sigtuna-erkanner.html

  SvaraRadera
 14. Heja Ann Helena, Fram för medmänsklighet och förståelse. Finns så många fina ungdomar, borde vara förbjudet att pracka på dem sådana här saker, tror inte många är mogna för det. Heja jämställdhet. Har en 20 årig son. Han längtade efter medmänskliga samtal på gymnasiet istället för allt hackande på stereotyper vad gäller kvinnor och män. Men detta är en VÄLDIGT INTRESSANT DEBATT. Eva

  SvaraRadera
 15. Eva: Håller med dig! De flesta människor är överhuvudtaget fina... åkte just buss (kom hem nu) och gud vad fint han körde den chauffören... han tog hänsyn till att människor stod upp och väntade tills de hade satt sig, innan han körde ut från hållplatserna. Har tre söner som är 44, 26 och 22. De är fina allihop.

  SvaraRadera