onsdag 16 november 2011

Vampyrfilmen Breaking Dawn

Författaren till succéböckerna om dessa vampyrfamiljer Stephenie Meyer är själv mormon, uppvuxen i en stor mormonfamilj och var hemmafru med tre barn, när hon drömde om en vanlig flicka och en sprakande, strålande vacker vampyr.

En nattlig dröm, som hon skrev ned och utvecklade. Hon räknar sig till de sista dagars heliga här på jorden. Så kallar mormoner sig själva.

Mormonerna lägger stor vikt vid familjelivet och kroppen anses vara en helig gåva från Gud. Och när nu Kristen Stewarts kropp intas av något utsugande foster i den nya filmen, så menar skådespelerskan att det inte handlar om abortfrågan utan om en mor, som vill försvara sitt barn.

Hur kan man spela in en hel film och vara så omedveten? Detta barn är ett barn från första lilla celldelningen och skådespelerskan blir helt enkelt ett utsuget skelett. Det nya livet är viktigare än hon själv.

Tidningarnas recensioner av den nya filmen är inte särskilt nådiga om denna film, som påminner om Rosemarys baby från 1968 och om Alien 3 från 1992.

Men visst är det märkligt att en serie böcker skrivna av en sektmedlem (mormoner har omkring 14 miljoner medlemmar i världen och förespråkar månggifte och kroppens helighet) har nått omkring 100 miljoner läsare.

2 kommentarer:

  1. Men framför allt vad är det i detta som får unga flickor att att läsa dessa böcker och se filmerna och gråta inför skådespelarna? En puritansk sektreligion med 1800-talssyn på kvinnor.

    SvaraRadera
  2. Purusha: Det är 1800-talets romantik, som går igen likt Emily Brontë med Svindlande höjder och Heathcliff, i romantikens böcker berättas också historien från olika personers perspektiv.

    Det är unga flickors upptäckt av sin egen inre mörka animus, som också finns opersonligt där ute i världen i form av ett manligt kollektiv. Allt finns ständigt i våra själar, ingenting försvinner.

    Detta har fått en ny gestalt genom denna kvinna, som lever ett sådant liv tillsammans med andra i denna sekt, men som har transformerat detta i en litterär form. Det är så typiskt att detta börjar med en dröm hos henne.

    SvaraRadera