lördag 19 november 2011

Gaddafis tronföljare gripen

Det är Gaddafis son Saif al-Islam, som har gripits i södra Libyen.

Saif al-Islam är efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen, ICC, misstänkt för brott mot mänskliga rättigheter.

Senast Saif al-Islam Gaddafi framträdde offentligt var i samband med att rebellerna intog Tripoli. Han sade själv att han inte hade något intresse av att ta över makten från fadern Muammar Gaddafi, men sågs trots det som den mest troliga efterträdaren. Han styrde den inflytelserika Gaddafistiftelsen.

Gaddafi hade sju barn med sin fru och de har flytt eller tillfångatagits, försvunnit eller dödats. Tre av barnen plus frun befinner sig i Algeriet. Han hade dessutom en son med sin första fru och ett adoptivbarn. Sammanlagt sju söner.

20 november 2011 6.47

Han ser rädd ut på den här bilden i flygplanet, som förde honom till staden Zintan och eftersom en folkmassa väntade på flygplatsen och ville döda honom så fanns det fog för det. Han har ett helt annat utseende än när han befann sig i Tripoli och pratade som om han vore sin far. Verkligheten har ramlat ned över honom. Det syns.

När han greps låtsades han vara en enkel kamelherde ingnodd med smuts.

5 kommentarer:

 1. Ja det är ju också ett sätt att skapa en regering - många fruar och många barn:)

  SvaraRadera
 2. I det läge som nu uppstått spelar det ingen som helst roll för utvecklingen i Libyen. På det viset är det egentligen en icke-nyhet. Om han är död, sitter i fängelse eller gömmer sig på okänd ort kommer på ett ut för den fortsatta utvecklingen//Bonnläppen

  SvaraRadera
 3. Bonnläppen: lösa trådar... lösa trådar...

  SvaraRadera
 4. Bra att han är tagen. Självklart ska han ställas inför rättvisan, men det fina är att vad de än gör med honom så ska det mycket till innan det kan betraktas som orättvist. Så skjut honom och gå vidare.

  Förr eller senare så kommer någon 2-3e generationens Ghadaffi att claima sin födslorätt till makt och det bästa är att ta bort dem allihopa. Ibland får man vara pragmatisk och se lite långsiktigt på saken.
  /Niklas

  SvaraRadera
 5. Niklas: Och demokrati och ett rättssystem är inte något för dem? De är inte människor som vi?

  SvaraRadera