lördag 19 november 2011

Liza Marklund drabbad

Hennes äldsta dotter Annika Marklund har fått livmoderhalscancer. Hon opererades tidigare den 1 november och trodde att allt var bra, men när de undersökte vävnaden så fick hon en ny kallelse.

Hon besökte sjukhuset tillsammans med sin mamma Liza Marklund och hennes man Mikael Aspeborg plus sin sambo Ronnie Sandahl i mitten på november. Hon struntade i ett cellprov för flera år sedan för att hon var utomlands. I somras tog hon ett cellprov och då upptäcktes sjukdomen.

Hon skriver nu på sin blogg om upplevelsen och varnar andra för att strunta i prover. Omkring 450 kvinnor per år får sjukdomen, som sprids genom ett virus vid sexuell kontakt.

Alla kvinnor som har, eller har haft, ett aktivt sexliv är i riskzonen för att få en HPV-infektion som i vissa fall kan utvecklas till livmoderhalscancer.

Jag lider med familjen och förstår hur det känns eftersom jag själv är mamma till tre barn precis som Liza Marklund. Annika Marklund är 28 år. Hennes yngre halvsyskon Axel och Amanda är 21 respektive 18 år.

Man kan vaccinera sig mot de vanligaste virusen, som ger denna sjukdom, men då måste man göra det tidigt. Helst innan man blir sexuellt aktiv. Om cancern har gått långt måste man ta bort livmodern.

2 kommentarer:

 1. En jag jobbade med för många år sedan struntade i att gå å mammografi och det fick hon betala dyrt för. Hon fick cancer som inte upptäcktes i tid.
  Själv har jag haft, precis som Annika, cellförändringar i livmoderhalsen men efter andra kollen så var provet normalt.


  Jag hoppas att Annika Marklund kommer att tillfriskna och att hennes öppenhet kommer göra att fler verkligen tar sig tid att gå på de rutinkontroller av livmoderhalsen och mammografi. Dessa kontroller kan rädda liv.

  SvaraRadera
 2. Maukonen: Jo det är som du säger att förändringar i cellerna behöver inte betyda cancer utan kroppen har förmåga att själv läka.

  Till och med cancer kan numera läkas genom att man ordnar så att cancercellen angrips av mycket aggressiva och potenta T-celler, som fått extra hjälp att bli många och starkare utanför kroppen (det handlade årets Nobelpris om). Med den metoden har man kunnat hålla tillbaka också obotlig hjärncancer.

  Vid cancersjukdom är det viktigt att använda alla metoder, som står till buds, strålning och operation är de vanligaste.

  HPV kan också orsaka cancer i munnen och i en mans penis. Omkring en person per dag avlider i Sverige av cancer orsakad av detta virus.

  SvaraRadera