tisdag 15 november 2011

Häkteschefen avgår

Det är bra att Agneta Kempe lämnar sin post på häktet i Flemingsberg. Hon gör det efter att en vårdare, Karen Gebreab, blev brutalt ihjälslagen.

Jag skrev redan den 3 oktober, när detta hände att det måste ha varit något fel på rutinerna eftersom den kvinnliga vårdaren lämnades ensam med en mycket farlig fånge. De tre närmast ansvariga är alla kvinnor.

Häkteschefen Agneta Kempe har insett att häktet behöver en nystart och att det är bättre att någon annan än hon står för den. Kriminalvårdens egen internutredning är inte klar, men den kanske kommer fram till samma sak?

12 kommentarer:

 1. Synd bara att Agneta Kempe belönas av alliansen med ett annat topp jobb inom kriminalvården

  SvaraRadera
 2. Anonym: Hmm sparken finns väl inte i staten? Där är det väl som det alltid har varit mycket goda tider... ;)

  SvaraRadera
 3. Anna Helena, Om Karen hade nekat att hämta fången själv och krävt att hon ska ha en medhjälpare med sig som lagen kräver så hade hon varit i livet idag. Troligt är då att Agneta Kempe tyckt att Karen Gebreab då är kostsam och inte är lämplig för jobbet och permiterat henne. Om dom som bestämmer lovordar människor som Agneta Kempe så har dom väl förbrukat sitt förtroende och per omg försättas i arebetslöshet.

  SvaraRadera
 4. Säkerhetschef Christer Isaksson, den här mannen borde absolut avgå, har arbetat i 30 år inom Kriminalvården, de senaste 14 år som säkerhetschef.
  Fast det har han säkert inte vett till. Hörde intervju i studio 1 med honom, dagen efter mordet på Karen Gebreab,
  en sån uppkäftig, gapig självgod figur. Livsfarlig i sin attityd.
  Häktespersonal har en sekatör som arbetsredskap, detta p g a att man kan klippa ner den som hängt sig, fick jag höra från en kollega.
  Jag har 30 års erfarenhet med arbete med våldsamma personer. Jag har blivit misshandlat flera gånger, just p g a att jag arbetat ensam.
  då har det varit arbetsledningen som brustit.

  SvaraRadera
 5. Så varför skall man sparka henne? Förvisso är hon ytterst ansvarig, men hon behöver ju inte vara inkompetent för det?

  Blir förbannad på folk som tror det är lätt att vara chef och att när något går snett skall man gärna hänga denna så högt det bara går. Det visar hur lite man förstår av vad det innebär att vara chef.

  Patetiskt att skylla på Alliansen. Tror man det är så det ligger till har man noll koll på hur svensk statsförvaltning fungerar.

  Det tycker jag trots att jag är långt ute på vänsterkanten ideologiskt. Både som tidigare anställd och nu som hög chef.

  SvaraRadera
 6. Anonym 00:32: Christer Isaksson var med vid presskonferensen då den 3 oktober när detta hände, men satt lite vid sidan av. Han hade inget direkt ansvar för vad som utspelade sig då i häktet. Närmaste chef var just Agneta Kempe.

  SvaraRadera
 7. JR: Din inställning säger allt om staten tycker jag. Det är absolut inte lätt att vara chef varken privat eller någon annanstans. Men ansvar borde utkrävas när det går snett. Annars blir alla chefer som Håkan Juholt. Vilket samhälle vi skulle få. Man säger förlåt, ursäkta och går vidare.

  Uppenbarligen finns det missnöje med denna chef annars skulle hon inte ha valt att lämna. Och det säger väl en hel del att du som långt ute på vänsterkanten är hög chef. Det låter som om du fått jobbet med denna merit.

  SvaraRadera
 8. Tror den intagne slog ihjäl Karen för att hon var svart. Liten och tunn. Passade hon som vakt kan man undra? Nej, det tycker inte jag. Men allt ska ju vara så jämställt. Är glad att jag slipper vara brandman!

  SvaraRadera
 9. Läste att Crister Isaksson skall ingå i internutredningen.
  Han är ju en av dem som bestämde att detta inte var ensamarbete.
  Detta är ett hån mot Karen Gebreab o hennes kolegor.

  SvaraRadera
 10. Här är kritiken mot häktet och mot sig själva indirekt, cheferna har inte haft den kunskapen, så att de har kunnat sköta häktet i Flemingsberg ordentligt. Och härmed drar Kriminalvårdsstyrelsen tillbaka överklagandet mot beslutet om förbud av ensamarbete.

  http://www.dn.se/sthlm/flera-faktorer-bakom-haktesdod

  SvaraRadera
 11. Varför har man inte handfängsel på de intagna, när de ska gå utanför cellen?

  SvaraRadera
 12. Lennart F: Förmodligen för att detta inte är USA... man kunde ju ha fotbojor också, eller sätta ihop dem när de är ute och går i en lång rad.

  I USA finns både randiga dräkter och kedjefångar. Grupper av fångar städar gator, torg och parker. En gång i veckan gräver de gravar på kyrkogården.

  Något för Sverige? Nä här är det ju Samhall och Arbetsförmedlingen som skickar ut arbetslösa att städa. Fångar ska ha det bra i fängelset. Facket skulle nog protestera om fångarna tog jobben.

  SvaraRadera