tisdag 29 oktober 2013

Vilket klipp!

UPPDATERAT
Grannarna tänker göra ett ekonomiskt klipp. Fyra tomter är till salu här ute samtidigt. De har delat stora tomter i två och tänker tjäna några miljoner på detta. Allt beroende av att det numera finns kommunalt vatten och avlopp vid tomtgränserna och delningen har därmed blivit möjlig.

När de köpte dessa båda tomter för några år sedan kostade de båda 2,2 miljoner gånger två och nu vill de ha kring 8 miljoner för de fyra. Tror knappast de får det. De har rivit de tidigare fritidshusen som fanns där, för de låg i vägen för styckningen av tomterna.

Det finns ett par uthus men annars bara mark, som är felvänd, bort från söder och mest består av berg. Nyss såldes en tomt en bit bort som är större för 1 350 000 kronor och som har ett fritidshus. Där var utgångspriset satt till 995 000. Det var ett mer lagom pris.

Det är bilhandlare som har köpt tomterna tidigare. Men att sälja bilar är inte samma sak som att sälja tomter. Det dröjer nog innan dessa marker får nya ägare. Girighet lönar sig inte.
8.11.2013
Tolv tomter är till salu här i lilla Torsby just nu från 1,5 miljoner till 3,2 miljoner i pris. Den tomt jag trodde var såld för 1,350 miljoner (budgivning) höjdes till priset 1,5 men har nu försvunnit från listan. Såld eller också fick ägaren inte det pris den ville ha. Eller inte rätt köpare. Marknaden är ju fri.
16.11.2013
En av de fyra tomterna är nu såld för priset 2 miljoner. Den som ligger närmast havet. De som var och tittade sade att de ska höja marken med fyllnadsmassor. Jo gör det, men inte för mycket för då ger sig hela tomten iväg nedåt havet. Det är ett känt faktum att mycket lera inte är bra. Det rasar till slut. Och allt som inte är berg på den tomten har tidigare varit havsbotten.

PS. Jag trodde min blogg var förlorad för alltid. Har jobbat hela dagen med att försöka komma in här. Att det finns 69 följare till min blogg beror av att jag är två av dem. Så märkligt kan det fungera när man skapar en ny blogg. Internet är ett mysterium. Och nu har jag en ny blogg som också heter Ann Helena Rudberg. Ytterst konsternerande! Men den går inte att skriva på nu längre när jag kom in till den här. Denna tar över och den andra är inte listad. DS.

2 kommentarer:

  1. Säg inte det. Ifall du menar att de är bilhandlare bokstavligt talat, och inte bara i anden. Då har de alltså haft råd att köpa de här tomterna med avsikt att sälja dem. Förmodligen med pengar intjänade på att sälja bilar. Alltså en rätt merkantil hantering driven med girighet som viktig ingrediens. Då har de alltså kommit ut till dig tack vare sin girighet. Och nu vill de fortsätta på den linjen. Kanske får de inte begärt pris. Men det är svårt att veta. Saken blir väl knappast bättre eller sämre ifall de tjänar 3-4 eller 5 miljoner på affärs upplägget? Girighetens storlek är väl rätt ointressant? Det som betyder något är väl att man förmodligen bygger 4 moderna hus där ute? Fult designade malplacerade och spekulativt drivna av folk med mer pengar än gott omdöme möjligen? Och att bilhandlarnas lättvindiga och snabbgenomförda spekulation förmodligen kan ge efterföljare i liknande stil, så att ömtåliga marker upptas alltmer av fula byggnader. Och att det kanske rentav är en medveten policy från politiker och tjänstemän som ev vill se mer byggnader och folk därute. Kanske.

    En gåta för mig att du väljer just deras girighet som något adekvat perspektiv när det ev ingår i en medveten strategi från politikerna. Är det inte en medveten policy så är det ändå ett tråkigt antikulturellt fall, kanske, ifall byggnaderna blir fula och störande, uppförda av fåfänga, girighet eller spekulation eller vad vet jag.

    Jag bryr mig inte alls om de känslomässiga orsakerna, drivkrafterna eller vinsterna här. De betyder ingenting. Det enda intressanta är resultatet. Vad blir det av det hela? Var de gamla uthusen eller fritidshusen vackrare och smälte in bättre i miljön än nybyggda industritillverkade byggelement sammanfogade till något svulstigt och okänsligt gängse fjanteri? Och är det en utveckling som kan accelerera men borde hindras?

    SvaraRadera
  2. Jo de är reella bilhandlare. De köpte tomterna till sina döttrar sade de. Lögn eller också har de ändrat sig och vill göra ett klipp. De bryr sig inte ett skvatt om slutresultatet utan vill bara tjäna pengar. Det är inte en medveten policy från politikerna. Utan det var något nödvändigt eftersom det har varit byggförbud här sedan vi flyttade hit pga vatten- och avloppssituationen. Vi har förstört Östersjön med dåliga avlopp och tagit grundvattnet ur marken med risk för saltinträngning. Vad som blir i framtiden beror av vilka som köper dessa tomter. Ingen kommer att köpa dem. De är för dyra. Även om de ligger havsnära, men havet syns inte alls från dem. Dessa tomter kommer inte att bli sålda förrän bostadsbristen blir så enorm att en familj måste satsa kring 6-7 miljoner för att få en bostad. Så mycket kostar det att bygga ett rimligt hus i dag.

    SvaraRadera