lördag 26 oktober 2013

Exploateringen av vårt land ska stoppas

Det säger samerna som menar att de måste få sköta sitt land själva. Svenska staten ska stoppa all prospektering och alla nya undersökningstillstånd i avvaktan på att Sverige lever upp till internationell urfolksrätt.

Sametinget ska ges avgörande inflytande över samiska marker. Samiska folkets behov av land och vatten ska väga tyngre än utländska riskkapitalisters vinstintressen. Riksintressena ska omvärderas så att inte kortsiktigt vinstintresse ska väga mer. Tänk om Sverige kunde kräva detsamma!
4 kommentarer:

 1. "Sametinget ska ges avgörande inflytande över samiska marker. Samiska folkets behov av land och vatten ska väga tyngre än utländska riskkapitalisters vinstintressen."

  Vill man ha någon slags autonomi och bestämma över halva Norge, en tredjedel av Sverige och en femtedel av Finland eller vad har de tänkt sig rent praktiskt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det kan man fråga sig. De är inte fler än sammanlagt ungefär 80 000 i fyra länder. I Sverige ungefär 20 000. De har kulturell autonomi i ärenden som handlar om deras språk och kultur. Men vill ha mer kontroll över marken. FN stödjer deras krav om detta.

   Radera
  2. De vill alltså ha ett "avgörande inflytande", ett slags veto, över vad som skall ske på vad de anser vara deras territorium. Så har åtminstone jag tolkat deras krav, särskilt om man tar fasta på kravet på självstyre.

   Det är fullständigt orealistiskt. Att tre nordiska länder skulle ge upp sin suveränitet över sina norra delar för "riksintresset" rennäring är bara fantasier.
   Det svenska sametinget har under vissa perioder varit en tummelplats för bisarra idéer men det här var en av de mer verklighetsfrämmande.
   Det skulle i alla fall vara intressant av veta vad samerna anser som sitt land och där vi övriga nordbor inte skulle få något inflytande.
   Lasse O

   Radera
 2. "Vi kräver att Sápmi, dess land och vatten, till fullo ska förvaltas av oss samer." Vad vill de? Autonomi? Eget land fast med alla bidrag de redan erhåller? Skall alla andra hålla tyst och vara utan påverkan och helst flytta, det bor dock mer "svenskar" än samer på området?
  Däremot är det rent självmord för Sverige att låta utländska gruvbolag dra vinsten och lämna förödd mark efter sig utan att staten ens tar betalt för rättigheterna som andra länder gör.

  SvaraRadera