måndag 14 oktober 2013

Fortkörning kostade 830 000 kronor

Fortkörning på Åland kan bli dyrt. Det fick kommerserrådet Anders Wiklöf uppleva när han körde 77 kilometer på en 50-väg på väg till sommarstugan. Det beror på att böterna i Finland är inkomstbaserade och att han är miljonär.

Han säger att han hellre hade lagt pengarna på åldrings-, sjuk- eller dagbarnvården, men vad tror han böter går till? Till polisen? Nä de går in i statsbudgeten och används till det som behövs. Eller fungerar det inte så i Finland? Jovisst gör det så.

I Sverige hade han fått 4 000 kronor i böter. Där är det lika för alla. Men körkortet hade rykt förstås, men så är det i Finland också.

Han är kompis med Björn Borg och har råd med dessa böter, men visst är det onödigt. Fast han bidrar ju till att Finland har råd med mer. Och även svenskar får böta dessa hisnande summor om de är miljonärer. Anders Wiklöf har åkt fast förut och bidragit då med kring en miljon kronor till finska staten.

Åland skulle egentligen ha varit svenskt. Det ville ålänningarna själva i början av 1900-talet men Nationernas Förbund (som föregick FN) lyckades bestämma att det skulle vara finskt fast språket är svenska och Åland ligger närmare Sverige än Finland.

4 kommentarer:

 1. Åland var ju en del av storfurstendömet och på så vis var det kanske naturligt för NF att se Åland som en del av Finland.
  Ålänningarna sörjer säkert inte över saken i dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst vore det trevligt om Åland var svenskt. Det tycker säkert ålänningar än i dag. Drygt 96 procent ville lämna Finland då. Finland var ett storfurstendöme från 1500-talet och framåt. Då det var en del av Sverige under många hundra år längre tid än det var under Ryssland.

   Radera
  2. joo juu och vi måste försörja otacksamma ålänningar med alla slags stöder - hellre försvinn men utan våras pengar - adjö

   Radera
  3. Va? De är ju svenskar egentligen. Du däremot verkar inte vara det.

   Radera