fredag 11 oktober 2013

Ett fegt Nobelpris

Att ge Nobelpriset till en organisation inom FN är fegt. Kemiska vapen i krig har funnits sedan första världskriget allra minst, då gas användes. Men de är inte borta ännu.

Att Norge nu ger fredspriset till OPCW, som ska bekämpa kemiska vapen och som nyligen var i Syrien är opportunistiskt, men inte särskilt fredsfrämjande. Kriget i Syrien lär inte ta slut för det.

Det var synd att Norge var i union med Sverige när nobelprisen bestämdes i Alfred Nobels testamente. Kanske ville han ge denna utdelning till Norge eftersom Norge var underkuvat av Sverige. Dock gick unionen isär rätt snart efter hans död. Den varade nästan hundra år från 1814 till 1905, men Norge har fortfarande ensamrätt på fredspriset.

Norge gör ofta märkliga val av fredspristagare. Också Hitler var föreslagen tidigare år 1938, Barack Obama har fått det, Al Gore har fått det och EU har fått det så sent som förra året. 

3 kommentarer:

 1. Akkurat. Norge har förverkar förtroendet. Låt Finnarna ta över. Dem har vi också undertryckt.

  SvaraRadera
 2. Spännande det där om Hitler. Mindre roligt för vissa kanske att det var en svensk socialdemokratisk riksdagsledamot vid namn E.G.C. Brandt som nominerade honom (och senare drog tillbaka nomineringen...). Även Stalin var tydligen nominerad någon gång, vet dock ej av vem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kan du se hur det var med Stalin. Han nominerades 1945 och tydligen 1948:
   http://www.nobelprize.org/nomination/peace/nomination.php?action=show&showid=3323

   Radera