torsdag 10 oktober 2013

Marilyn Monroe fixade ansiktet

Jo det visste vi. Det är inte något nytt. Att nu haussa några röntgenbilder är för att få mer betalt för dem. Naturligtvis. Och att låtsas som om ingen visste om det är bedrägeri. Jag har själv skrivit om hennes förvandling i min utgivna bok Marilyn Monroe Min Berättelse (2006):


"Fred Karger hade hjälpt mig med mina tänder, tagit mig till en tandläkare som hade rättat till dem så jag inte längre hade ett så brett överbett som tidigare och nu lät Johnny Hyde mig genomgå en liten ansiktsoperation hos plastikkirurgen Michael Gurdin i Beverly Hills. Han opererade bort den där lilla knölen på nästippen, som tant Grace hade sagt hindrade mig från att bli perfekt och han gjorde så att min haka fick en rundare kontur, så att kantigheten försvann och jag såg ännu  mjukare och snällare ut än förut,  precis som en liten kattunge. Snipigheten i mitt ansikte försvann. 

Jag blev den där barnkvinnan, som Amerika och världen hade så stort behov av, någon som såg på världen med barnsliga ögon och ett barnsligt ansikte, men hade en kvinnas kropp. En till synes ofarlig kvinna. Någon som inte tänkte utan överlät det till männen. Den sort som behövdes nu efter kriget. Någon man kunde roa sig med för stunden, men som man kunde lämna i nästa ögonblick och som man inte behövde ta något ansvar för. Någon att leka lite sexuellt med på ett enkelt och ansvarslöst sätt.  Johnny såg också till att jag hade en frisör som regelbundet blekte mitt hår så att det var helt igenom platinablont. Nu var min yttre förvandling i stort sett genomförd. Den hade påbörjats av tant Grace när jag var bara åtta år och nu i början av 1949 när jag var tjugotvå och ett halvt såg jag precis ut som hon hade velat. Det hade tagit drygt fjorton år att förvandla mig till ett stjärnämne. Jag hade ett nytt utseende och ett filmstjärnenamn. Jag var förvandlad till Marilyn Monroe. Nu fattades bara rollerna."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar