tisdag 1 oktober 2013

Staten USA stänger

Statsapparaten ligger nere för det finns ingen budget för att dela ut pengar till löner. Det är resultatet av att president Obama har satt hårt mot hårt och inte vikit sig en tum när det gäller sjukvård till alla amerikaner. 800 000 statstjänstemän blir permitterade och utan jobb i dag och ingen vet hur länge det kommer att vara.

Det är Obamacare som ska läggas på is, men presidenten vägrar. Han skyller på republikanerna. Det är deras fel att det blir så här. Samtidigt rullar reformen på och det går att köpa sig försäkringar inom den nya sjukvården från i dag.

All statlig verksamhet som bedöms som nödvändig kommer att fortsätta och pensioner, socialbidrag och ersättning till veteraner betalas ut. Gränsövervakning, tull och post kommer att fungera och aktiva militärer kommer att få fortsatt lön.

Om ett par veckor den 17 oktober senast måste lånetaket höjas så att den amerikanska ekonomin kan rulla vidare med stora underskott. Då väntar en ännu större politisk strid.

Här har jag tidigare skrivit om skillnader i amerikansk och svensk ekonomisk politik. Lönerna är högre i USA och staten står inte för så mycket som i Sverige. Skatterna är mycket lägre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar