söndag 27 oktober 2013

Monsterstormen snart på en gata nära dej!

UPPDATERAT
Kan bli lika illa som 2005 när Gudrun slog till. Ha allt hemma. Bunkra mat, ljus, ficklampor, vatten på flaska, ved, tändstickor, fotogen till lampor.

Kolla träden. Har de vuxit mycket och står nära ditt hus? Fäll dem innan i morgon eftermiddag. Sista chansen. Åtminstone för Ostkusten. I väst lär det vara för sent. Och ha inga lösa möbler i trädgården som kan blåsa omkring och vara farliga. Orkanstyrka är det senaste med över 33 meter per sekund. Så mycket kommer det att blåsa på Västkusten. Sägs det.

Håll er inne! Ta skydd och ta hand om varandra. Lukas hälsar godnatt och sov gott trots allt.
28.10.2013
Nu har det brakat loss i England och där har uppmätts orkanstyrkor på 35 meter per sekund. En 14-åring som badade (!) med sina kompisar fördes ut till havs och försvann. Tågen, flygen och kollektivtrafiken funkar dåligt. Färjorna går inte och en klass 3-varning är utfärdad. Britterna uppmanas ställa också sina bilar inomhus om det går.
8:24
Här i Stockholms skärgård är det en smula blåsigt, inget att tala om direkt, fortfarande sol och 10 grader varmt. Ser fram emot att löven ska blåsa ned helt från träden. Det blir en aning ljusare då.
9:39
Här kan ni se dramatiska bilder från England. Minst 40 000 utan ström (uppdaterat till över 200 000) och stora problem med nedblåsta träd och byggnadsställningar.
11:05
Klass 3-varning nu för södra och västra Sverige. Här ser ni alla varningar utfärdade av SMHI. Här är en exakt karta. En 17-åring uppges död av ett fallande träd när hon låg och sov i husvagn i Kent England. Hon låg i en husvagn och hennes mamma och bror i en annan. Den husvagnen var helt oskadd. De bodde så för att de renoverade ett hus bredvid. Förankra era studsmattor annars blåser de bort!
11:56
En man i 50-årsåldern dog när ett träd föll över hans bil i Watford i England.
14:05
I morgon har Vattenfall redan bestämt att det ska vara strömavbrott där vi bor mellan 8 och 13. Hoppas det inte blir det tidigare än så.
16:04
Ett träd föll så illa att en gasledning i London exploderade och tre hus förstördes. Först rapporterades tre skadade, men en man verkar ha omkommit och en kvinna saknas fortfarande.
16:57
Två är nu funna döda i det förstörda huset.
17:01
I Skåne flyger lösa trädgårdsmöbler och träd faller. I Göteborg stängs broar och kommunen har uppmanat invånarna att stanna inne och ta sig hem från jobbet så fort det går.
17:36
Här är det strömavbrott just nu i Skåne. Elen beräknas vara tillbaka vid 23:15.
03:30
Vi kom lindrigt undan. Bara lite blåst och regn. Det tillhör hösten. Och elen är kvar. Fantastiskt! Göteborg drabbades inte heller särskilt medan Skåne fick många strömavbrott och problem med fallna träd och avblåsta tak. Färjor slet sig i Blekinge och Skåne men i stort sett så har nog ovädret dragit förbi utan större skador. Som mest var 80 000 kunder strömlösa. Flest hos Eon.
7:06
Här är bilder från stormen i Sverige. Fortfarande 60 000 utan el i Sverige. Själva får vi elavbrott nu strax, kommer att vara till klockan ett i dag. Ett planerat strömavbrott.
8:18
Ännu inte något planerat elavbrott hos oss. Akuta åtgärder går före och Vattenfall har kanske nog att göra på annat håll.
9:38
Här ser ni läget på vägarna i södra Sverige. Tryck på Götaland.
10:20
Här är en rapport från Småland om stormen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar