onsdag 16 februari 2011

Lara Logan är våldtagen

Hon var utsänd av CBS för att rapportera om firandet efter Hosni Mubaraks avgång, men hennes team omringades av en folkmassa (läs män) och hon misshandlades och våldtogs.

Vad är nu detta? Jo det ingår i den manliga delen av mänskligheten att använda våld på så vis mot kvinnor. Det är ett känt faktum.

Och hon motsvarar rent utseendemässigt motsatsen till de kvinnor man inte får göra så med i Egypten. Blond och uppenbarligen inte från Egypten. Dessutom journalist.

Journalistvänner jag känner har fått springa för sina liv i afrikanska länder, där männen har varit svältfödda på kvinnor. Trist faktum.

Det sägs att Lara Logan räddades av kvinnor och soldater. Vetesjutton om det är sant. Den här så kallade revolutionen har inte innefattat de vanliga kvinnorna. Kvinnor diskrimineras i Egypten. Unicef rapporterade 2010 (enligt Wikipedia) att 91% utsätts för könsstympning. Kvinnor har också, till skillnad från männen, begränsade möjligheter att begära skilsmässa.

Misshandel i hemmet är ett av få lagliga grunder för en kvinna att få skilja sig men det kräver att hon har vittnen som kan styrka hennes uppgifter. Likaså har kvinnor relativt små möjligheter att få bra anställningar.

Kristna kopter, Egyptens största religiösa minoritet, behöver särskilda tillstånd för att få bygga kyrkor eller att genomföra reparationer. I praktiken kan tillstånden dröja tiotals år eller aldrig beviljas. Motsvarande finns inte för moskéer.

Egyptiska kvinnor har alltid täckta armar och ben och bär ofta slöja. Vissa kvinnor är helt täckta. I affärssammanhang bör män bära kostym och för kvinnor gäller dräkt, med inte alltför kort kjol. Det säger Svenska Ambassaden i Kairo.

Det är helt klart att Egypten är ett land med stora motsättningar och den "revolution" som har ägt rum betyder inte att kvinnliga journalister kan röra sig fritt. Lara Logan fick betala priset för detta. Hon flögs till sjukhus i USA. Hon var utsänd för att göra inslag för "60 minutes".

PS. Och varför skriver Anna Skarin i Expressen att Lara Logan blev utsatt för ett sexuellt övergrepp. Våldtagen är väl ett bra ord? Eller ska det förringas att en kvinna utsattes när så många andra manliga journalister också blivit misshandlade. Och en egyptisk journalist dog. DS.

18 kommentarer:

 1. Våldtagen är väl ett bra ord?

  Nej inte om Logan inte blev våldtagen. Sexuellt övergrepp är jävlig men det är inte en våldtäkt. Du urladdar ordet dess värde vilket många i Sverige gjort till den milda grad att om någon nuförtiden känner sig kränkt så har hon blivit våldtagen

  http://www.nypost.com/p/news/international/egypt_reporter_lara_logan_endured_SMTA3WyAlqx8o02wYag41K

  SvaraRadera
 2. Mats: Du har helt rätt. Man ska kalla saker vid dessa rätta namn. Sexual assault, som det beskrivs i USA kan vara både våldtäkt och tortyr. Mycket går in under begreppet.

  Enligt Wikpedia: Sexual assault may include rape, forced vaginal, anal or oral penetration, forced sexual intercourse, inappropriate touching, forced kissing, child sexual abuse, or the torture of the victim in a sexual manner.

  Vi har i Sverige underliga lagar för här beskrivs också vad Assange-Ardin-Wilén ägnade sig åt som våldtäkt.

  Dock tycker jag att detta måste betecknas som våldtäkt helt klart:

  http://www.examiner.com/lara-logan-rape-sexually-assaulted-beaten-egypt-cairo-cbs-news-in-national

  SvaraRadera
 3. DN har nu ändrat rubricering. En snabb googling av de utländska medierna visar också en svängning från rape till sexual assault. Det indikerar att rape i det här fallet inte är för handen. Av definitionen(om än Wikipedia) att döma så ryms väldigt mycket inom sexual assault, tex inappropriate touching.

  Därför menar jag att att det inte finns anledning till att snäva in begreppen ytterligare och dessutom medvetet felöversätta.

  Och visst i Assangeaffären har begreppet våldtäkt ytterligare urvattnats, till men för de (oftast) kvinnor som blir våldtagna. Men det kan vi tacka politiskt framdriven usel PK-lagskrivning för. Bodström trumfade igenom lagändringarna trots protester från både domstolar och lagrådet.

  SvaraRadera
 4. Mats: Du har helt rätt igen... jag såg att DN ändrade från våldtäkt till sexuellt övergrepp. Själv så uppfattar jag det engelska/amerikanska uttrycket starkare och vi kan naturligtvis hålla på och diskutera ords betydelser hela dagen, men det verkar inte så meningsfullt.

  Aftonbladet har fortfarande ordet våldtas, men det kanske är en politisk betydelse i ordet. Fast "brutalt och utdraget sexövergrepp" låter inte så kul. Vi vet inte exakt vad som hände där på torget, men det kanske klarnar så småningom. Hon var fyra dagar på sjukhus. Det är man knappast utan skador. Vare sig de är av sexuell art eller inte. Familjen vill inte uttala sig mer och det förstår man.

  I det här fallet liksom i fallet med Bert Sundström så är det något mycket allvarligt som har hänt. Självklart. Det behöver inte förringas.

  SvaraRadera
 5. Kanske bara var lite "eve teasing" som det heter i Indien.

  Men hursomhelst kan man undra om demokrati fungerar i ett sånt land. Nästan alla vill ha sharia, och det är nog i ljuset av den opinionen som det här ska tolkas, inte som några enskilda skurkar utan ett uttryck för vad de flesta känner därnere - att hon får skylla sig själv.

  SvaraRadera
 6. paradigmo: Jo så funkar det ofta i de här länderna tyvärr...

  http://insidethemiddleeast.blogs.cnn.com/2010/11/01/why-is-sexual-harassment-in-egypt-so-rampant/

  SvaraRadera
 7. Och dessa medeltidsåsikter importerar vi en masse. Tillåt mig rysa. Vi har även importerat begreppet och företeelsen gruppvåldtäkt. Brrrr. Jag ser bara ett stort mörker framför mig - medeltidens mörker.

  SvaraRadera
 8. Cavatus: Ja du vet jag har själv blivit överfallen av en pedofil som liten, av ett pojkgäng som flicka, suttit mittemot en man som runkade när jag var tonåring på T-banan i Stockholm och i Frankrike har jag blivit klämd på lite här och var i rusningstid på Metron på 60-talet och daskad i ändan av killar som tyckte det var kul... så Europa var inte så utvecklat heller... för inte så länge sedan. Så medeltida är detta inte alls...

  SvaraRadera
 9. Lara Logan var i brottslingars ögon fullt legitimt mål för misshandel och våldtäkt.

  Påstår jag att Lara Logan våldtogs för att hon är en attraktiv blond kvinna, så kommer jag att anklagas för vara smittad av islamofobi...

  Men tyvärr det den grymma verkligheten vi påminns att det är frågan om kulturkrok.

  SvaraRadera
 10. AH! Du behöver inte relativisera dessa mellanösternfasoner (gängvåldtäkter). Det är bara ett sätt att kränka ett offer för detta otäcka barbari. Har man ingen slöja, får man skylla sig själv, sade min gode vän marockanen igår när vi diskuterade frågan.

  SvaraRadera
 11. Cavatus: Som du vet är jag inte sd-are och du kan hitta på vad som helst och säga det som en debatteknik... vad heter din gode vän marockanen? Jag har själv semestrat i Marocko utan att bli överfallen. Faktiskt. Det var helt tryggt att gå omkring där.

  SvaraRadera
 12. Vad han heter? Jag tror inte du känner honom. Han är en mycket civiliserad ung man med god utbildning och ett bra, fast jobb som ekonom. Likväl hyser han dessa blamerande åsikter!

  Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de tu. Jag förstår detta bättre efter att jag knutit kontakt med och varit och hälsat på folk i dessa länder. Genomtrevliga människor, gästfria, men anser att deras världsordning är "bäst" och vår absolut underlägsen.

  SvaraRadera
 13. Cavatus: Ja du låter som om du kom ur Kiplings värld...

  SvaraRadera
 14. Lara Logan är inte typen som flyger hem för något litet och lägger in sig på sjukhus. Det som har hänt är allvarligt:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8581161.ab

  SvaraRadera
 15. Ann-Helena. Du har garanterat varit i Agadir, Casablanca eller Marrakesh? Där har de, som regel, inte sådana åsikter. Det kan de inte tillåta sig heller, då försvinner turisterna. Min man var marockan, sunni-muslim och oerhört liberal. Men till och med han visste att många ställen i världen, även Marocko, kan/får/bör en kvinna inte ge sig ut utan sif (huvudduk). Muslimska män kan ju inte tåla att se kvinnohår, det orsakar deras blod att rusa!!

  Tillbaka till inlägget: jag hade INTE valt att skicka en ung, blond kvinna till ett Egypten som ser ut som det gör, och absolut INTE under en period där lag och ordning är ett okänt begrepp. Nej, det är inte hennes fel, det är männens fel. Men hon skulle inte ha skickats dit från första början, oavsett skicklighet!

  SvaraRadera
 16. Karina: Det var hon själv som ville, för hon var en tuffing. Hon klarade Afghanistan och trodde väl att hon skulle klara också detta. Fast jag har varit i Marocko som du vet och nyss kom mina kompisar hem därifrån. Inte gick någon av oss i huvudduk inte...men det är väl skillnad på turister och journalister...

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Nej, Marocko är inget högrisk land. Inte än i alla fall. Respekten för deras kung är alldeles för stor ännu, men jag tror det kommer längre fram om inte kungen tar tag i problemen som finns. Kungen är mkt liberal och hans drottning har inte alltid på sig huvudduk. Där finns kvinnliga nyhetsankare med, de har inte på sig annat än snofsiga dräkter. Men precis som i andra länder finns de mer konservativa och extrema som har andra krav. De bor dock inte i närheten av turiststråken, stränderna eller "plaststäderna". De bor bakom det fina som är uppbyggt för turisternas skull.

  Tittar mycket på dansk/svensk/norsk tv's utlandstäckning då jag håller på att utbilda mig inom samhällskunskap. De flesta korrespondenter från skandinavien följer faktisk seden dit de kommer (tänk om samma gällde här) och täcker huvud/hår när de är ute på uppdrag i länder där de risikerar div. repressalier om de inte gör det. Dessutom är dessa kvinnor fulla av respekt för gemene man och vill inte stöta sig med någon då risken finns att de då får överge deras arbete.

  Jag hoppas innerligt att Laura mår bra, att hon inte får bestående fysiska men. Men jag hoppas också att hon inte längre tar så lätt på faran som konstant ligger under ytan.

  SvaraRadera