lördag 26 februari 2011

Jian Subhi Aref från Katrineholm mördades av sin adoptivfar

Båda kvällstidningarna skriver om det i dag. Jag själv skrev om det när det hände.

Mördaren heter Subhi Othman och är 40-talist, 62 år gammal. Han är född den 15 juli 1948.

Av de arton människor, som är mantalsskrivna i samma fastighet som mördaren, har tolv arabiska namn. Bodde då Subhi Othman i Sverige?

Vet han att vi inte har samma inställning till skilsmässor och olika seder som de som läser koranen flitigt (vilket han gör) och som hyllar Allah. För bara Gud visste om att han planerade att mörda dottern. Och Gud stod på hans sida eftersom han ju lyckades med att hugga henne med fyrtioåtta knivhugg.

Detta är inte medeltida, som man kan tro. Inte heller gammaltestamentligt, som när Abraham uppmanas att offra sin son i Bibeln. Men Gud låter honom undslippa och en vädur istället slaktas. Detta handlar om att blod är det dyrbaraste vi har. Den föreställningen har levt i många religioner och tex mayaindianerna offrade både sitt eget blod och de från fiender. För tusen år sedan.

Ingenting rår på sådana sedvänjor, inte vetenskap, inte en annan kultur. Inte när en man bedövar sig med Koranen varenda dag, invaggar sig själv i tron på att Gud vill att han gör detta. Och släkten inte hindrar honom.

För det är alltid så att skvaller och förtal föregår sådana här dåd. Och pappan känner sig till slut skyldig att utföra detta. I Expressen lugnar oss en expert med att detta inte är särskilt vanligt. Vi känner till sex hedersmord i Sverige de senaste tjugo åren.

I Aftonbladet säger statistiken att 16 procent av flickorna i Stockholm inte får välja vem de ska gifta sig med. Omkring 70 000 människor är inte fria att själva välja partner i Sverige.

Och feministerna - de som fanns i alla partier för bara drygt fyra år sedan - kommer inte att ställa några krav apropå det som har hänt. Det är en privatsak. Religion kan man inte lägga sig i, inte ens när det innebär hedersmord. Jian var en hora så länge hon levde enligt mördaren. Men nu kan han respektera henne. Som död.

8 kommentarer:

 1. Alltid kul med experter som ska lugna folk med att toppen på isberget är så liten. Bakom morden finns misstänkta självmord, misshandlar och bara hot. Och hur många vågar anmäla när man har hela släkten emot sig?

  På sikt riskerar vi "white flight" som i Holland. Kanske hamnar alla välutbildade i USA så småningom.

  SvaraRadera
 2. paradigmo: Det är redan uppdelat på så vis... har varit det sedan åtminstone jag var liten och längre tillbaka än så. Vi har aldrig varit det homogena folk, som Tage Erlander trodde. Utan det har varit överklass och underhuggare.

  SvaraRadera
 3. "I Aftonbladet säger statistiken att 16 procent av flickorna i Stockholm inte får välja vem de ska gifta sig med."

  När den här undersökningen gjordes, tillfrågades inte bara invandrarungdomar utan ett snitt av alla ungdomar. Eftersom ca 20% har invandrarbakgrund och det torde vara mycket ovanligt att svenska ungdomar inte får välja vem de ska gifta sig med torde slutsatsen bli att nästan alla invandrarungdomar hindras av sina föräldrars dammiga hederskultur.

  Inte en enda journalist drog denna slutsats. Förmodligen för att inte "spela sd i händerna", eller så fattade de inte det.
  //Pops

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft grupper av killar (med sekulär svensk etnisk bakgrund) där de på frågan hur deras föräldrar skulle reagera om de kom hem och berättade att de var tillsammans med en person av det egna könet; samtliga svarar att deras pappor definitivt inte skulle acceptera det. Det är rimligt att anta att kristna (i synnerhet katoliker) har ett om inte större så i alla fall ett annorlunda problem med homosexualitet än en sekulär som kanske mest bara är orolig för vad grannarna eller de på jobbet ska tycka. Tror att föräldrar kan vara nog så påtryckande i barnens val av partner oavsett kultur; utifrån habitus kan man fråga hur många från medelklassen som väljer partner från socioekonomiskgrupp 3? Vill egentligen bara peka på att det är ett vidare fenomen än religiöst. Samstämigt är dock att det genomgående alltid är MÄN som har problem med individualitet. Som ateist är jag tveksam till religion(er) och kanske då mest när det är män som utövar, eftersom de oundvikligen använder den på förtryckande sätt. Kanske är det så att kvinnor använder religion, andlighet och gudstro för att stå ut med just mäns förtryck i synnerhet.

   Radera
 4. Pops: Jodå TT gjorde det och tidningarna skrev:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/hederskultur-drabbar-fler-an-vantat

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hederskultur-drabbar-fler-an-vantat_2730273.svd

  Det var inte alla ungdomar som tillfrågades utan niondeklasser i Sthlms innerstad och i förorterna.

  SvaraRadera
 5. Jo, de nämnde att de flesta av de drabbade hade invandrarbakgrund men nästa kontroversiella slutsats måste vara att de flesta föräldrar med invandrarbakgrund beter sig så här mot sina barn (åtminstone föräldrar till 9:or).
  Det är en så kontroversiell slutsats att inte ens jag hade vågat påstå något sådant om jag inte läst om utredningen.
  //Pops

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle bara vilja påpeka att min (sekulärt svensk etniska) bror gränsade sin dotter när hon blev intresserad av en kille som var halvmarrockan. Hon fick inte träffa honom mer och fick utegångsförbud. Hon lärde sig därav och är numera tillsammans med en Erik och alla är nöjda och glada. Min bror menar att "de (invandrare)är såna och såna..., själv är han ju precis likadan. Tror att risken är överhängande att svenskar genererellt tar fem steg tillbaka och segregerar sig ännu mer, röstar på SD och tycker att det är fel på alla andra. /krisse

   Radera
 6. Vilka goa gamla gubbar vi har i Sverige numera...
  Fy f-n !!!!

  SvaraRadera