lördag 21 augusti 2010

Julian Assange anhållen för våldtäkt

UPPDATERAD

Wikileaks grundare är anhållen för våldtäkt i två fall. Han är anhållen i sin frånvaro på sannolika skäl. Det är den starkare misstankegraden.

Det är två kvinnor, som han har träffat i sin rundtur i Sverige som begav sig till polisen för att rådfråga. De vågade inte anmäla honom. Polisen uppfattade det som att de var rädda för hans maktposition.

Han eftersöks nu av polisen. Den ena kvinnan ska han ha träffat natten mellan lördag och söndag i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Den andra kvinnan har han mött i Enköping i tisdags morse.

Kvinnorna känner varandra och de kom till Citypolisen i Stockholm i går för att rådfråga om vad de hade varit med om med mannen. De ville inte göra anmälan. De var rädda och vågade därför inte anmäla.

Vad är det då som har hänt? Är Wikileaks grundare utsatt för en komplott eller har han verkligen begått detta brott? Han har blivit jämförd med Che Guevara och att förkroppsliga de litterära gestalterna Blomkvist-Salander i en person.

Som barn levde Julian Assange på flykt undan en sekt. Som tonåring startade han hackergruppen International Subversives, bröt sig in i datorsystem och åtalades i australiensisk domstol.

Som 38-åring leder han Wikileaks, sajten som har publicerat hemligstämplade dokument om allt från kenyansk korruption till krigen i Irak och Afghanistan. USA kan han inte längre besöka utan att bli anhållen. Är han en simpel våldtäktsman?

Chefredaktör Jan Helin ser allvarligt på uppgifterna. Ja, det borde han göra som har engagerat Julian Assange som krönikör. Dock har Aftonbladet fått ett mejl där Julian Assange nekar till våldtäkt. Ja, vad skulle han göra? Erkänna i tidningen?

Han har också förnekat anklagelserna till DN och Svenskan refererar detta plus skriver om varför de måste skriva.Och DN skyndar sig att lägga in en brasklapp och ta udden av att ha höjt Julian Assange till skyarna.

Polisen söker efter Julian Assange i Sverige och har inte lämnat någon internationell efterlysning på honom ännu. Finns han ens i Sverige? Finns väl inte något som tyder på det.

I norska Dagbladet förnekar Julian Assange återigen att något är sant av det som läggs honom till last och att han inte visste något om detta förrän han läste Expressen i morse. Han ser det uppenbarligen som en del i någon slags komplott eller "skitne triks" som det blir på norska.

Enligt AFP så ska Julian Assange vara kvar i Sverige och han tänker överlämna sig till polisen. Pressen är samstämmig där.

Julian Assanges första krönika skulle i morgon ha publicerats i Aftonbladet. Chefredaktör Jan Helin väljer nu att inte göra det. Hela samarbetet läggs på is.

Se också detta.Om vad som hände enligt en av kvinnorna.

38 kommentarer:

 1. Och han som ser ut som ett oskyldigt offerlamm! Vad månde detta vara? Komplott kanske. Eller kompott.

  SvaraRadera
 2. När jag skulle skicka kommentaren måste jag skriva in koden subchet. Passande om man byter ut e mot i denna Assangefråga.

  SvaraRadera
 3. Helena: Kan vara vad som helst. Lagen är sträng i Sverige:
  http://www.vardguiden.se/Tema/Sex-och-samlevnad/Vald-och-overgrepp/Valdtakt/

  Jag tycker han ser rätt skum ut, blek och plufsig, men det är lätt att bli sån kanske när han ständigt måste se sig om över axeln. Han lever uppenbarligen på förföljd fot.

  SvaraRadera
 4. Tja, vi lever ju i en demokratur.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratur

  Så det är förutsägbart vad som kommer att hända.

  SvaraRadera
 5. Han har gett sej på samma gäng som tog hand om JFK,Robert K,Martin L King,Chile och mycket,mycket mer i både US och resterande världen.Detta är vardagsmat för många underrättelsetjänster,var bara en tidsfråga,

  SvaraRadera
 6. Ja det var ju fint.....
  satsade själv mina pengar på att
  någon skulle hitta barnporr i samband med wikileaks och Julian Assange...
  men väldtäckt i sverige är ju lika effektivt...
  så förutsägbart..

  SvaraRadera
 7. Kvalificerat skitsnack.

  SvaraRadera
 8. Anonyma: Herregud vilken besvikelse. Är detta då alltså en sammansvärjning från feministerna? Ligger Gudrun Schyman bakom? Eller Tiina Rosenberg? Det kan ju faktiskt ha gått till så som kvinnorna uppger. Det behövs inget CIA eller någon maffia som känner sig hotad.

  Vårdguiden berättar om våldtäkt: Det här kan innebära att någon pressat isär dina ben eller håller fast dig. Det kan också innebära att du känner dig hotad och därför ger med dig utan att personen behöver använda våld. Du känner dig kanske hotad även om hotet inte är uttalat. Våldtäkten behöver inte alltid ske på ett sätt som du förknippar med våldtäkt.
  En våldtäkt är alltid ett brott och skulden ligger endast hos gärningsmannen, oavsett omständigheterna.
  De flesta våldtäkter begås inte av okända gärningsmän utomhus på en mörk parkväg. De flesta anmälda våldtäkter sker i ditt eller i förövarens hem. Förövaren är oftast någon du känner igen eller känner, som till exempel en bekant, din partner eller en kompis. Det kanske är någon du har svårt att se som förövare vilket gör det svårare att definiera det du varit med om som en våldtäkt. Du "känner" ju honom, du ser honom som "en schysst kille", och en slutsats du eventuellt drar är att "schyssta killar" inte våldtar. Det kan leda till att du lägger skulden för det som hänt på dig själv.

  SvaraRadera
 9. Tror inte att Anonym menade att feministerna hade med saken att göra utan att det finns makter som vill tysta Julian Assange och Wikileaks. Ganska mäktiga makter som säger sig företräda demokrati och yttrandefrihet.

  Hur det än ligger till så är det en vidrig historia för de inblandade. Antingen så är de stackars tjejerna våldtagna och blir ifrågasatta eftersom det lätt dyker upp konspirationsteorier. Eller så får Julian som oskyldig uppleva en psykisk våldtäkt med falska anklagelser.

  En annan Anonym =)

  SvaraRadera
 10. Skojigt med alla Anonyma ;) Psykisk våldtäkt på en man? Den var go den. Mmm Wikileaks är uppenbarligen på kollisionskurs med Vita huset och USA. Så långt kan vi vara överens. Men detta verkar än så länge vara "makternas" lilla ingripande. Det är lätt att utnyttja det motsatta könet för gubbar i LO eller i andra maktpositioner. Och Julian Assange behöver väl lite sex ibland också. Makt och sex hör ihop. Ingår i samma chakra. Henry Kissinger visste att makt var afrodisiaka. Liten och tjock, men med sex appeal...

  SvaraRadera
 11. ... saken är väl den att kvinnor i Sverige är alltid offer. Med den täckmanteln behövs ingen annan. Läs vårdguiden ovan så ser ni att det egentligen inte finns något sexuellt förhållande som kan bli annat än våldtäkt (om kvinnan tycker så) om det inte finns skriftligt på att det var frivilligt. Och även då kan kvinnan säga att hon skrev det under hot och inte vågade annat. Eller?

  SvaraRadera
 12. Hmmm...en man som är en av Imperiets största fiender. En man som publicerar dokument där man avslöjar USA's krigsbrott och dödande av civila etc. Han gör en Sverige-visit och Piratpartiet lovar att hjälpa wikileaks med serverdrift.

  Mmmm...vad säger man? Man behöver inte vara särdeles konspiratoriskt lagd för att ana ett de ligger en hund begraven i denna historia.

  SvaraRadera
 13. Han är oskyldig fram till domstol faställer något annat. Men jag tvivlar på att det skulle vara CIA bakom anklagelserna. De hade nog gjort det mer rejält än en skälig misstanke. Det kan ju vara så enkelt att Assange tagit sig vissa friheter då han har gjorts till en gud av många internetkrigare. Och en gud kan ju aldrig göra något fel.

  SvaraRadera
 14. bara kolla på din egen attityd så klart alla med något vett i skallen väljer att vara anonym.....

  dock att han skulle ha våldtagit 2 personer i 2 olika städer som känner varandra och sedan väljer att gå till polisen i just Stockholm ( där bara den ena av dem bor) är i sig själv väldigt suspekt och också det faktum att de själva inte gör någon anmälan för fördelen med det är att om anklagelsen är falsk så kan de inte bli dömda för det heller.

  sen så har åklagaren som gjort anhållan inte heller pratat med någon av kvinnorna utan agerar på andrahands information

  SvaraRadera
 15. Lars: Kul med ett förnamn åtminstone... :)

  SvaraRadera
 16. Anonym 12.50: Du har så rätt i att han är oskyldig tills annat har bevisats, men för Piratpartiets del är det kört ändå... åtminstone fram till valet. Kan det vara Fi som ligger bakom? Det är som du säger farligt med avgudadyrkan, särskilt bland internetkrigare i detta fall.

  SvaraRadera
 17. Anonym 12.50: Vems attityd menar du? Min? Are you talking to ME? Jag förklarade just för dig (också) att Sverige är Mel Gibsons värsta mardröm när det gäller lagar som skyddar kvinnor. Här är alla kvinnor alltid offer och kvinnor kan alltid i efterhand anklaga en man för våldtäkt. Sådant är rättsläget. Åtstadkommet av statsfeministiska krafter, som är djupt förankrade i våra universitet.

  SvaraRadera
 18. Det första jag tänker när jag ser en sån här grej är att det i grund och botten handlar om desinformation och smuttskastning från någon form av underrättelsetjänst troligen i USA.

  SvaraRadera
 19. Mmm undrar om alla anonyma är en och samma eller olika? Eller är det CIA som tar sig in på min blogg och ställer till det? Och varför kan dom inte stava? Men det är ju vanligt nuförtiden och jag stavar inte alltid rätt själv heller. Vi människor älskar konspirationer och helst ska det innefatta hela världen och göra så att den lilla människan (Assange) står mot det hemska odjuret (CIA). Det är David och Goliat om igen. Denna historia är en arketyp i vårt inre. Den ensamme hjälten, som står mot etablissemanget, som har blivit ont. Och USA är skurken förstås. Det kan ju inte vara något annat land. Nä. Vi älskar sånt. Och vi går gärna in i detta arketypiska mönster, spelar ingen roll om det är sant eller inte...

  SvaraRadera
 20. Anonym 13:11

  Ja för det kan ju vara omöjligt vara så att killen faktiskt våldtagit någon. Du får komma ihåg att våra våldtäktslagar är ganska övergripande idag, att det behöver inte vara den tradionella våldtäkten han gjort utan tex legat med en av tjejerna när de varit i ett kraftigt berusat tillstånd. Inte första gången en firmafest spårar ur på detta vis.

  SvaraRadera
 21. En polisutredning leder till husrannsakan... Husrannsakan leder till beslagtagna datorer (läs servrar)...
  Förberedelser för att kunna stänga ner Wikileaks svenska servrar ligger nära till hands...!

  SvaraRadera
 22. Tejpad: Äsch vilket snack! Det kommer inte att hända. Det räcker gott och väl för att förstöra för Piratpartiet och ta bort helgonglorian kring Assanges huvud detta med att polisen har tagit upp det som ett brott.

  SvaraRadera
 23. "kvinnor kan alltid i efterhand anklaga en man för våldtäkt."
  Kvinnor kan väl knappas anmäla våldtäkter innan de skett.

  SvaraRadera
 24. Anonym 15.04: Här har vi ordvrängaren i sin prydno ;) Du fattar väl vad jag skriver av sammanhanget annars är du rätt dum i huvudet. Men om du läser vårdguiden ovan så inser du att du hitills har klarat dig på bara turen.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 26. Jag tog bort ovanstående för det var invektiv mot mig. Det tolereras inte.

  SvaraRadera
 27. Det är ju det som är radikalfeminismens mål,att våldtäktsklassa det heterosexuella samlaget, vilket en del av deras främsta företrädare är helt öppna med. Och enligt vårdguiden tycks de vara på god väg att lyckas. Bondage och SM är redan olagligt med flera fällda utövare. Alkoholdrickare ska man också akta sig för även när de inte är hjärntvättade feminazidroider utan normala tjejer, eftersom många har en underlig alkoholtolerans där de ena ögonblicket uppträder helt nyktert för att nästa vara nästintill redlösa, med efterföljande minnesluckor. Och om de inte är säkra på vad som hänt så har polisen tolkningsföreträde, tydligen. Att ha sex i Sverige är som att spela rysk roulette med sin frihet (om man är heterosexuell man vill säga). Varför kan inte brottsrubriceringen våldtäkt ha samma innebörd som i resten av världen, SAMLAG tilltvingat med hjälp av VÅLD? Men det kanske är effektivare att ropa häxa för att skrämma männen till underkastelse?

  SvaraRadera
 28. Please fight the legal battle in Sweden as regards the "allegations" of rape..Julian is a human being and distractions can happen...if convicted please settle the matter out of the court and continue good work...I have no negative opinion about Julian even if the rape accusations are true. I don´t trust Swedish women...they may as well be paid agents of CIA/Pentagon/Swedish Military industrial establishement ( www guardian.co.uk)

  SvaraRadera
 29. Och de här 2 enaste kommentarerna har du inga problem med...??

  SvaraRadera
 30. "Senaste" ska det förstås stå.

  SvaraRadera
 31. Anonym: Nä det visar bara vilka idioter det finns bland anonyma ;)

  SvaraRadera
 32. Du silar mygg och sväljer kameler när det kommer till censurering av kommentarer, ser jag.

  SvaraRadera
 33. Ha, ha, så går det när man försöker sätta dit folk som gjort sig skyldiga för hemskheter! Du kan inte avslöja så "höga hästar" utan att "pay the piper"!! Assange kommer inte överleva(medialt?) efter att ha avslöjat sådan brott som nu har kommit idager. Han kommer svartmålas av påhittade brott överallt han uppehåller sig för att misskreditera wikileaks!!! SFC Harmageddon

  SvaraRadera
 34. Söndagsanonym säger:

  Varje man som rest runt i flera världsdelar och länder och kommit i nära relationer med kvinnor både här och där, vet att Sverige är ett av de mest sexfientliga på klotet; därför att den nya tidens kvinnor har blivit så underligt upplärda.

  Här är sex antingen våltäkt eller frivillig sex utan att kvinnan får betalt. Härimellan ingenting utom torsk-hora relationer; sk prostitution, vilken för ena parten är kriminaliserad.

  Samtidigt lever bilden av den sexuellt frigjorda svenska kvinnan fortfarande kvar ute i Europa och i Världen. Den mytomspunna blonda tjejen som tar det som står närmast tillbuds mot sin klåda.

  Det är väl inte så konstigt om Assange trodde på bilden (myten) om den frigjorda svenska kvinnan; hon som inte brydde sig om vilka stim av buksvågrar hon gav upphov till?

  SvaraRadera
 35. Söndagsanonyme: Den där bilden om den sexuellt frigjorda kvinnan kan vi väl tacka Ingmar Bergman för. Jag säger bara Sommaren med Monika. Den har väl gått många varv runt klotet sedan början av 50-talet.

  Och särskilt i Latinamerika med katolsk kyrka så finns den bilden. Och så har vi ju de från Mellersta Östern kommande männen med den strängaste Guden. Allt är väl ett slags drömmar i männens sinnen orsakad av den stränge biskopen alias Ingmar Bergmans pappa. Trist.

  För mig är människor människor i första hand inte sexobjekt.

  SvaraRadera
 36. Det var då en våldsamt företagsam man som bara på några dagar hann med 2 våldtäkter. Det är ju förvånansvärt att han lyckats unkomma lagen hittills. Logiskt sett borde han ju ha hunnit med hundratals våldtäkter. Och ack nu blir han samma dag anklagad av 2 oidentifierade kvinnor med samma önskan att få informera polisen.

  SvaraRadera
 37. Christer: Men nu är han verkligen efterlyst av Interpol. Får se om de lyckas få honom till Sverige. Samtidigt har hans advokat(er) överklagat häktningen till Högsta Domstolen i Sverige och de kommer säkerligen att gå vidare till EU-domstolen.

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/11/julian-assange-kan-flytta-till-ecuador.html

  SvaraRadera