söndag 27 februari 2011

Svenskar hotade av allt

Vi svenskar oroar oss för allt: miljöförstöring, klimatförändringar, jordbävningar och att våra vulkaner ska få utbrott. Nä, det sista var inte sant.

Men om svenska medier skulle skriva om jordbävningar och vulkanutbrott i Sverige skulle fler svenskar oroa sig över detta också. För vi är nämligen bland de mest oroade i världen fast vi bor i ett av de tryggaste länderna.

Denna paradox beror av att vi tror att vi vet så mycket för att vi är så informerade om vad som kommer att hända. Klimatet ändras så att vi får medelhavsklimat (jo det är dåligt) och oljan tar slut och hela civilisationen stannar av.

Ja så är vi naturligtvis rädda för cancer och rattfyllerister också. Omkring 150 människor dör varje år i Sverige påkörda av rattfyllerister, omkring 1 000 skadas. Omkring 100 mördas. Så det är faktiskt större risk att råka ut för en rattfyllerist än en mördare (som har till uppsåt att döda).

Vad jag förstår är människor rädda för det som de inte har kontroll över. Men en faktor tar död på kring 15-60 personer per dag. Och fler dör av detta än i bröstcancer, trafikolyckor, drogmissbruk och AIDS. Något som var och en har kontroll över. Gissa vad? Här kan du se vad det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar