onsdag 2 februari 2011

Mubarak begriper inte

Han befinner sig fortfarande i chock- och reaktionsfasen: overklighet, bedövning, ilska och förtvivlan borde blanda sig med att varför gör folket så här? Han som har varit en så god ledare under så lång tid.

Nu har han lovat att inte ställa upp till ett nytt val utan avgå i september. Det var uppenbarligen ett råd, som president Obamas ambassadör överlämnade.

Hur kan han vara så bortom all tankeversamhet att han tror att det räcker? Tror han att president Obama kommer att hjälpa honom att sitta kvar?

President Hosni Mubarak borde gå in i bearbetningsfasen och inse att det är kört redan nu. President Obama har också redan sagt att demokratiprocessen måste inledas nu.

Egypten har stora problem med en befolkning på kring 83 miljoner, som bor på en yta på ca 40 000 kvadratkilometer runt Nilen, där det går att odla. Kairo är en ofattbar stor stad med 20 miljoner invånare inom storområdet, 10 miljoner i själva staden.

Bnp är omkring 5 000 dollar per år och invånare. Större delen av Egypten är glest befolkat där öknen breder ut sig. Stödet från USA ligger på kring 60 miljarder sammanlagt. Omkring en miljard dollar per år. Om det Muslimska Brödraskapet tar över så försvinner antagligen det stödet också. Vem som än styr landet så finns det problem.

Redare förbereder sig på att Suezkanalen kan stängas. Den ger Egypten inkomster på omkring 32 miljarder per år.

Egypten har olja och naturgas, men detta är på upphällningen och exporten kan i framtiden inte bestå. Inflationen är relativt hög med tvåsiffriga tal och lönerna hänger inte med. Arbetslösheten ligger kring tio procent och många måste köpa mat för omkring 50 procent av lönen.

4 kommentarer:

 1. Det som nu händer är fantastiskt.

  Men nu kan det bli en KATASTROF på grund av blodbad!

  Armen har lovat att inte skjuta på demonstranter, men nu när det finns även pro-demonstranter så KRÄVER anti-Mubarak demonstranter att armen skall ingripa mot pro-demonstranter……

  SvaraRadera
 2. Jerry: Hur man än ser på det så står Egypten och en del av Mellanöstern inför en svår tid. Tyvärr så finns det folk som jublar, men det är ingenting att jubla åt. Det är det aldrig. Människor kommer att lida. Självklart är det så.

  SvaraRadera
 3. De borde överge sina islamistiska ambitioner. Som du själv säger så lär nog USA strypa sitt stöd och jag skulle aldrig turista i en islamistisk stat. Redan nu förtrycker man kopterna på fruktansvärt sätt.

  SvaraRadera
 4. Paradigmo: Det där bestämmer nog inte vi... det blir som det blir... que sera, sera.

  SvaraRadera