måndag 28 februari 2011

Vilket öde Lisbet Palme

Hon såg mördaren och hon pekade ut honom. Och också nu 25 år senare är hon alldeles säker på att hon har rätt. Det var Christer Pettersson. Han är dessutom död, så någon slags rättvisa har änkan efter Olof Palme fått.

Men ingen tror henne. Ingen är dömd för mordet och maktmaffian bland männen tycker att det ska vara en konspiration. Inte så stor, men en lagom, som innefattar de som gör som de vill. Ungefär som männen i Stieg Larssons Milleniumtriologi.

Det är en omhuldad sorts konspiration, som frodas hos yttersta vänstern och den vänster, som inte är lika mycket yttre. Det finns män, som struntar i vad folket har bestämt. De gör som de vill ändå.

Den knarkande fumlige Christer Pettersson kan inte ha mördat Palme för vad ska alla konspirationsteoretiker göra resten av livet då?

Jag håller en slant på att Lisbet Palme verkligen såg rätt den där natten.

PS. Själv fick jag inte veta förrän på förmiddagen på bussen in till stan och jobbet som reporter på DN att Palme var död. Jag frågade varför flaggorna var på halv stång och en kvinna sa: Vet du inte det? Statsministern är död. Jag log lite dumt mot henne. Vi fick ingen tidning den morgonen och jag hade inte lyssnat varken på radio eller något annat. Själv var jag på väg till en intervju med filmregissören Kay Pollak. DS.

18 kommentarer:

 1. Jag var på ett journaliastseminarium strax efter Olof Palme blivit mördad. En chef inom polisväsendet anförtrodde oss (fast i förtroende en kväll) att det var Christer Pettersson som skjöt ihjäl Olof Palme. Han hade fått uppdraget av den s k bombannen som satt i fängelse samtidigt som Christer Pettersson. Bombmannen var rabiat Palmehatare - det var han som försåg Christer Pettersson med mordvapnet - pistolen.Typiskt att Olof Palme i dag höjs till skyarna. Han v a r en stor man - men inte förrän 25 år efter sin död erkänns detta officiellt. På den tiden var det populärt att hata Palme.Sverige är en ankdamm.

  SvaraRadera
 2. Svårt att tro att Petterson gjorde det. Jag lutar mer åt konspiration av något slag. Kanske var det familjen själva som låg bakom. Inte helt orimligt att de hatade honom, självupptagen och otrogen som han var.

  Lisbet Palmes vittnesmål "man ser väl vem som är alkoholist" ger jag inte mycket för. Man bör också komma ihåg att även våldtäktsoffer som sett förövaren mitt framför näsan och koncentrerat sig på att memorera utseendet sedan utpekat fel person. Hjärnan spelar oss spratt ibland, särskilt i extrema situationer.

  SvaraRadera
 3. Gitta: Den där polischefen hade rätt det tror jag. Jo bombmannen var inblandad, den galningen. Lars Tingström hette han och hävdade livet ut att han var utsatt för en komplott, konspiration av samhället och polisen.

  SvaraRadera
 4. Paradigmo: Du heter väl inte Krantz eller så? Nä han är ju död vetja. Lars Krantz hävdade att det var Lisbet som var mördaren. Jag begriper inte hur man får det till att hela världen är en konspiration... är man inte konspiratorisk själv då?

  SvaraRadera
 5. Haha! Och den som tror på den ensamme galningen?

  Historien visar att dessa konspirationer faktiskt existerar - Ceasar, Gustav den tredje...inte länge sedan Ukrainas premiärminister blev förgiftad med dioxin. Människan är ju en social varelse även i dessa ting.

  Jag finner det rimligare att tro att familjen ligger bakom än att den så kallade Bombmannen skulle beställt mordet av en knarkare som ofta talade helt osammanhängande.

  SvaraRadera
 6. paradigmo: tro vad du vill... gå med i svenska kyrkan också ;)

  SvaraRadera
 7. Åja Gittan,
  det finns fortfarande många som inte är så imponerade av Palmes storhet. Framförallt de som var med på den tiden och minns.
  Inga andra TV-eller radiokanaler än Statens (sossarnas)", samhällsmonopol på el, tele, apotek, skolor, sjukhus, dagis, arbetsförmedling, you name it.
  Helg- och kvällsstängt (när man var ledig från jobbet) i alla affärer. 10% inflation i kombination med 70-90 % marginalskatt samt full avdragsrätt för räntor gjorde att många högavlönade fick sina belånade villor, sommarstugor, bilar o båtar betalade av småspararna, vilka betalade 70-90% i skatt på sina bankkontons räntor plus att inflationen åt upp kapitalet.

  Men i rättvisans namn var han duktig att knyta internationella kontakter. Han blev nära kompis med Fidel Castro och en massa andra vänster och kommunistdiktatorer som svälte ut sina folk och lät kritiker förtvina i fängelser.
  Det minns vi.
  //Pops

  SvaraRadera
 8. Jag vet inte om jag tycker att det verkar särskilt klipskt att göra det lätt för sig och ge sig på en numera död knarkare och psykfall. En gammal privatspanare - och tidigare DN-medarbetare - verkar ha intressantare teorier:

  http://svenanerpalmemordet.blogspot.com/

  SvaraRadera
 9. Arne: Sven Anér var lite tokig redan på 80-talet och hans rykte är inte bättre sen dess... tyvärr. Han ingår i samma sfär som Lars Krantz.

  SvaraRadera
 10. Pops: Du var med på Palmes tid säger du- det var jag också. Palme var en idealist som försökte leva som han lärde - även om det inte alltid lyckades (nobody is perfect) vänsterregeringarna på den tiden var också idealister - även om det sedan gick åt pipsvängen. Du verkar vara en cyniker - i dag har allt blivit en fråga om ekonomi - och det har verkligen gått åt pipsvängen med hela vår gröna jord. Jag tror på Lisbet Palme - det hon har sett med egna ögon. F ö kan det ligga flera som höll i trådarna bakom Bombmannen. Christer P kanske avfyrade pistolen men flera kanske var ansvariga!

  SvaraRadera
 11. Gittan, tja...
  Palme var otroligt charmig o vänlig så länge han var omgiven av beundrande SSU:are eller andra som inte utgjorde ett hot. Då var han som fisken i vattnet. Men så fort någon kritiserade honom eller hans åsikter blev han för djävligt otrevlig och arrogant. Men idealist...? Snarare kallsinnigt beräknande.
  Någon spekulerade i om hans hat mot Carl Bildt berodde på att båda kom från samma bakgrund, hade lika kvalificerade utbildningar och var lika superintelligenta, men drog helt olika slutsatser av de flesta fakta och erfarenheter.
  Sen har det väl visat sig att Palmes slutsatser och ställningstaganden i ganska avsevärd grad visat sig vara åt skogen. Tänk bara om sossarna skulle försöka sig på att återinföra Palmes marginalskatter, inflationspolitik, kvälls-och helgstängt för butiker, radio-och TV-monopol, löntagarfonder, bostadsbrist, myndighetsmonopol.....

  Cyniker..nä snarare realist.
  //Pops

  SvaraRadera
 12. Pops - du pratar fortfarande bara om ekonomi.

  SvaraRadera
 13. Ekonomi? Gittan, läs en gång till:

  -"Kvälls och helgstängt i affärer". De flesta har väl glömt det, men i stort sett alla affärer tvingades hålla stängt efter
  kl 18 vardagar och hela helgerna. När detta började luckras upp kämpade sossarna som djur, påhejade av Handels, SSU och Kvinnoförbundet för att inte ge folk möjligheten att handla när det passade.

  "Radio- och TV-monopol". Unga människor i dag tror inte det är sant när man berättar om hur det var innan Stenbeck bröt monopolet: Lärorika jordbruksföredrag, börsnyheter, väderlek o sjörapport, tidssignal, Nordiska rådets eviga möten. På lördagarna spelade C_G Hammarlund varannan lördag en Tommy Steelskiva och varannan en Elvisskiva tillägnade ungdomarna. När Radio Nord till vår lycka öppnade en muskikkanal från en båt i Östersjön tog det Palme 9 månader att införa en lag som förbjöd svenska företag att annonsera i piratradion. Så var den sagan slut. Tack Stenbeck.

  -"Bostadsbrist". Så länge man kan minnas tillbaka har det under sossarna varit en skriande bostadsbrist. Den gjorde han väl inte så mycket åt?

  -"Myndighetsmonopol". Monopol vare sig det var myndigheter eller inte var Palmes stora passion. Skolor, dagis, sjukvård, apotek, tele, el, arbetsförmedling, taxi mm.

  -"Vänskap med Castro och andra kommunist/socialistdiktatorer?

  Inte var det ekonomi? Mer att hålla folk på plats och bestämma över dem.
  //Pops

  SvaraRadera
 14. Pops: Så talar en sann moderat så klart.Vad är bättre i dag? en mängd tv-kanaler som skulle vara bra för konkurrensen kör i stort sett samma skit.(Även SvT försöker hänga med i dålig smak tyvärr) I dag hålls pensionärer, arbetslösa och handikappade på plats genom minskade pensioner, a-kassor och utanförskap . Bostadsbristen kvarstår - särskilt för dem utan tillgångar.Skolor, dagis, sjukvård, apotek, tele och el fungerade bättre på den tiden.
  fri elmarknad är ett skämt! Dessutom har miljöförstöringen ökat. Haven beräknas vara utfiskade om femtio år med nuvarande rovfiske. Djurarter och växter dör ut med svindlande fart. Men det finns ett andligt perspektiv som du totalt missar och som kanske kan bli ett hopp för framtiden

  SvaraRadera
 15. Javisst har du rätt om utfiskning, miljöförstöring o skit på TV. Men jag trodde det var Palme vi diskuterade (åtminstone jag). Att EU tar fisken från Afrikanerna är väl inget argument för att Palme var en hyvens kille?
  //Pops

  SvaraRadera
 16. Pops: - Palme var en politiker med moral och helhetsperspektiv. Jag säger ju att skolor, dagis, apotek,tele och el fungerade bättre på hans tid. Må han vila i frid och tänk lite större och djupare!

  SvaraRadera
 17. Hej, Ann-Helena

  Kul med en inlägg om Palmemordet. För mig som läser det mesta jag kommer över om det så är det alltid lika spännande att höra folks åsikter. :)

  Jag tillhör den kategorin som är (i det närmaste) övertygad om Christer Petterssons oskuld.

  Varför då? Jo, jag har genom åren läst igenom en hel del av materialet om mordet som finns tillgängligt, och sanningen är att det faktiskt inte finns så mycket mer än Lisbets utpekande som talar för att det var just han. Nu kanske du tänker att det fanns vittnen på Grand som pekar ut CP, eller att Christer har erkänt hos Gert Fylking.

  Men när det gäller vittnesmålen från Grand så kan du själv läsa dig till att det sållades friskt av utredningsledarna när det gällde vem som sett vem bland biobesökarna på Grand och endast de med konvergerande historier togs med i åtalet. Anders Wall i "Mordgåtan Olof Palme" ger dig mer information. Hela åtalet mot Christer bygger på att han skulle vara den s.k. Grandmannen. Detta grundar sig på att Roger Östling, en amfetaminpåverkad bekant till CP, skulle ha sett Christer på just Grandbiografen (en historia som han dessutom ändrat flera gånger) och vittnat om detta. Men vad som inte framkommit lika tydligt är att flera personer vittnar om att Roger befann sig på biografen efter 23:30, alltså efter mordet. Alltså skulle Roger i praktiken ha givit Christer alibi för mordet, något som heller inte framkommit så tydligt.

  Om du läser förhörsprotokollen och de vittnesuppgifter från mordkvällen, vilket jag (förlåt mig om jag drar snabba slutsatser) inte tror att du gjort, så finns det inte någon som pekar ut någon som liknar Christer, snarare är det en smidig man som springer från Mordplatsen. Läs Anna Hages vittnesmål. Dessutom fanns det en person vid namn Lars Jeppsson som såg mördaren springa förbi på ett par meters avstånd mellan ett par byggbaracker. Han kände till Christer väl och har uppget i vittnesmål att det inte var CP som sprang förbi.

  Att Lisbet pekade ut CP först nästan tre år efter mordet, och efter att ha fått förhandsinformation om att man eftersökte en missbrukare, är ett faktum som ofta förbises när man skall hylla hennes vittnesmål. Dessutom är Lisbets första misstanke att det är en konspiration som ligger bakom. Läs hennes vittnesförhör om Ustasja och att hon tror att det var två män. Både Hans Holmer och åklagare KG Svensson säger det själva, att Lisbet inte såg mördaren den kvällen om man skall tro hennes vittnesmäl. Anders Walls bok "Mordgåtan Olof Palme" igen.

  Jag tycker att det är märkligt hur lättvindigt du och många andra pekar ut CP utan att backa upp påståendet med fakta som talar för honom, utan bara verkar använda kvällstidningsretorik.

  Sven Aner kommenterar du. Galenpanna eller inte, du kanske skulle kolla upp hur mycket av det han säger som faktiskt är fakta och inte spekulationer innan du dömer honom. Sen håller jag med om att alla hans teorier inte är självklara att ta till sig.

  Du äger naturligtvis rätten att tro vad du vill, men för att vara rättvis så tycker jag att du skall läsa på lite mer innan du kommer med dömande uttalande. Jag är idel öra om du kan backa upp dina påstående om att det var Christer, men tills dess så låter jag fakta gå före indicier.


  Ser fram emot en vidare debatt med dig.

  /Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debatt? Nä, det tycker jag är riktigt tråkigt. Ingen idé om du frågar mig. När det gäller detta får var och en bli salig på sin tro. Ha en trevlig dag annars!

   Radera