måndag 21 februari 2011

Artonhundratalet ramlar ihop

Det som nu händer runt om i länderna i Afrika är att modellen med patriarkat och en man som styr resten av folket håller på att försvinna.

Denna pyramidala modell har varit den förhärskande under århundraden och folken har gjort uppror mot detta om och om igen.

Det är inte bara där den finns utan jag ser den på nära håll just nu i en såpopera som heter Arvingarna där jag är med. Där står också pyramidmodellen mot den mer demokratiska och platta.

Vi är åtta arvingar, som är likställda genom ett testamente, men det är en situation, som ingen av oss har varit med om förut. Så därför går var och en tillbaka till sina egna tidigare erfarenheter yrkesmässigt och mänskligt och vill köra lasset så.

Dessutom handlar det om liv och död och allt rivs upp, som har handlat om detta genom våra liv. Var och en av oss har svåra erfarenheter i bagaget och vi reagerar olika på detta. Kommunikationen mellan oss funkar inte trots alla de sätt vi har att kommunicera, men vill inte människor göra detta så går det naturligtvis inte.

En del av oss arvingar vill sopa allt under mattan och bara bli av med arvet. Det går att köpa sig fri genom att anlita andra att sköta om allt. Fort ska det gå för en del, medan andra säger att vad är det som är så bråttom? Låt det ta tid.

I det lilla formatet befinner sig vår släkt i samma situation som Nordafrika just nu. Och jag anser för min del att världen kan bli ett bättre ställe också genom att detta som vi har ärvt behandlas på ett bra och respektfullt sätt. Att sopa under mattan gör bara att "arvsynden" förs vidare till våra barn och barnbarn.

Det som finns inuti människor här i Sverige finns också hos människor över hela jorden. På så vis är vi en enda mänsklighet. Vi är samma du och jag.

Och där har Gaddaffis (Khadaffis) son rätt som tror att det är en utländsk komplott. Visst. Det vi gör i våra länder påverkar också där. Men kanske inte på det sätt som han tror.

Och det är på tiden att vi gör upp med 1800-talet. De strömningar, som behärskade människor då är överspelade genom all den tekniska och kommunikativa utveckling, som har skett sedan dess. Vi kan gå vidare till något helt nytt.

2 kommentarer:

 1. ALLA är berusade av de senaste demokratins segertåg i arabvärlden.
  INGEN har befattat sig med vad framtiden skall bli för dessa människor som förväxlar mat med demokrati.

  Det som utlöste revolterna var inte törst efter demokrati utan en högst verklig HUNGER och massiv arbetslöshet.
  Frustration över stigande matpriser, hög arbetslöshet och gamla etniska/religiösa motsättningar som har flammat upp och fått sitt eget liv.

  I Bahrain är konflikten mellan styrande Sunni och Shia – Iran vill se Shiamuslimer vid makten.
  Alltså en demokrati enligt västerländsk modell skulle bara innebära maktöverföring från Sunni till Shia.
  Iran vill se till att USA:s 5:e flottan som är baserad i Manama, Bahrain är inte kvar i där.

  Italiens utrikesminister talar om att ett islamiskt emirat som utropats i Benghazi.
  Är det ett tecken på demokratisering?
  Jag tror att det är ett tecken på att det här kan gå hur som helst.

  Vi ser i skrivande stund att hela regionen destabiliseras, och alla vet vem som önskade destabiliseringen för att ha inflytande i hela regionen.

  SvaraRadera
 2. Jerry: Förändring är bättre än Khadaffi tex... tro på människorna!

  SvaraRadera