måndag 28 februari 2011

Elen frizon för hög skatt och för bolagen

Elen i Sverige används som mjölkko för regering, riksdag och för de stora bolagen: Eon och Vattenfall har monopol på sina nät och kan höja priserna för att "harmonisera" dessa.

Det betyder i klartext att det blir dyrt som tusan för kunden när ett kommunalt elbolag köps av dessa jättar.

Den statliga inspektion, som ska skydda kunderna fungerar inte. Det finns alltid något att skylla på för bolagen och inspektionen skyddar bolagen istället för kunderna.

Som elkund ger man upp för det går inte att byta ut Vattenfall eller Eon när de har monopol på nätet.

Regering och riksdag ser genom fingrarna för det ingår i miljöpolitiken att vi inte ska använda el. Därför ska det vara dyrt också med hjälp av skatt på skatt. Först energiskatt och sedan moms ovanpå det.

Det ses som helt okej att bolagen kammar hem miljardvinster och att kunderna tvingas betala med att frysa. Vintrarna har vi ju avskaffat.

Vindkraften fungerar inte en vinter som den här och särskilt inte i Norrland. Där blåser det inte när det är kallt, rotorbladen beläggs med is, svetsfogar blir sköra och brister. Men som sagt vinter har vi ju inte längre. Den är av skaffad av miljömaffian.

Förra året betalade de svenska hushållen 40 miljarder kronor för elen. Det var en ökning med 24 procent jämfört med året innan. Februari och december 2010 var månader med högst elpris någonsin.

3 kommentarer:

 1. Ännu ett område där politikernas pillande, som uppges befrämja konkurrens och lägre priser, leder till det rakt motsätta. När man hör Maud Olofssons avledningsmanövrer om bolagens tillvidarepriser (som om det skulle vara problemet) blir man bara ursinning. Dessutom har våra politiker i enighet bestämt att ett fullt fungerande kraftverk lades ned. Hörde jag någon säga kapitalförstöring och misshushållning med skattebetalarnas pengar? Hade miljöpartiet fått bestämma hade elproduktionen krympt änmer.
  När jag gick i skolan talade man om Sveriges gynnsamma sits när det gällde elproduktion, en situation som gynnade svensk industri. Nu köper vi el dyrt från utlandet. Och när politikerna talar om detta är det som om det är en naturlags härjningar vi beskådar. Växthuseffekten ska miljöministern klara av, men en vettig elproduktion kan man inte åstadkomma. Årtionden av politisk förlamning och önsketänkande har lett till att industrier och arbetstillfällen och möjligt välstånd slagits ut.

  SvaraRadera
 2. Och vanvettet fortsätter:

  http://svt.se/2.22620/1.2343128/sa_kan_natavgifterna_chockhojas_i_framtiden

  http://svt.se/2.22620/1.2343512/elmarknaden_har_kollapsat

  SvaraRadera