måndag 18 oktober 2010

Vi trodde de var amerikanare

Kenneth Wallin är död 22 år gammal. Han dödades av talibaner i Afghanistan. Jag begriper inte riktigt vad de 500 soldaterna från Sverige gör i detta bergsland, större än Sverige, med kring 31 miljoner invånare.

Jo, jag vet att det är ett FN-initierat uppdrag och att det är Nato som står för insatsen. Och jag vet att Kenneth Wallin befann sig där frivilligt.

Han ville hjälpa kvinnor och barn, så var det. Tio procent av landet har odlingsbar mark och landet står för över 90 procent av opiumodlingarna i världen.

Det finns de som tycker att västvärlden borde överlämna landet till talibanerna. De är inte värre än Saudiarabien. Det läste jag. Nä där slår ju männen ned gravida kvinnor på Ikea. Nej, ursäkta det var visst i Dubai.

Där blev en gravid kvinna i åttonde månaden slagen så att käken bröts på henne. Bara för att de satt vid ett bord, där några män från Dubai ville sitta. Så kan det gå.

På talibanernas hemsida står det att talibanerna trodde det var en amerikansk konvoj och att deras bomber dödade fyra soldater. De ljuger och skarvar som vanligt. Det är en del i propagandan.

Talibaner gillar inte västerlandet och New York är Babylon för dem. Upplysningens tankar om rationalism, förnuft och demokrati samt medborgerliga rättigheter är pest och kolera för dem.

Vi i väster ses som materialister, själlösa, kalla, giriga, medelmåttiga, ytliga, teknikaliserade, måttlösa och saknar heder, mod och heroism.

Det gäller naturligtvis bara män, för kvinnor räknas knappt som människor hos talibaner. Drygt tio procent av kvinnorna är läs- och skrivkunniga.

5 kommentarer:

 1. Ett möte mellan två kulturer.
  De 3 männen kommer slippa något straff eftersom man enligt arabisk lag utgår ifrån raser, "emeratis" har 100% straffimmunitet mot andra raser i Dubai.

  SvaraRadera
 2. Denna "spännande" kulturen har vi fritt importerat till Sverige senaste 10-20 åren.

  SvaraRadera
 3. I en globaliserad värld gäller det att utmana sådana attityder som de tre männen visat. Dessutom gäller det att skydda sina egna från de, med våld om så krävs.

  SvaraRadera
 4. Anonyma: Visst är det spännande när Tusen och en natt möter västerlandet. När jag var liten fattade jag aldrig att dessa sagor levde ännu i denna dag där borta. Talibanerna gillar inte teknik, men hemsida har de.

  SvaraRadera
 5. Jovisst har de straffimmunitet. Har bott i Dubai i 15 ar. I rattsvasendet galler foljande hack-ordning: Manliga emiratier, ovriga manliga gulfaraber, ovriga manliga araber, ovriga manliga muslimer, kvinnliga emiratier etc etc, ovriga man, ovriga kvinnor. Om det inte hamnar pa forstasidan av en storre vasterlandsk tidning ar ickemuslimska kvinnor alltid forlorare i alla rattstvister mot nagon i de andra grupperna. Har i UAE galler det att ligga lagt och lugga pyjamasklanerna pa sa mycket Dirham som mojligt utan att de fattar vad som pagar.

  SvaraRadera