tisdag 26 oktober 2010

Fälld för vapenbrott

En man på Värmdö har dömts för vapenbrott. Han fick ärva en pistol, en Walther PP kaliber 7.65 på 80-talet och den låg i sommarstugan. Han anmälde aldrig innehavet. Men hans fru kom på att den måste ju ligga där och letade rätt på den och lämnade in den till polisen.

Mannen saknade vapenlicens och anmäldes för olaga vapeninnehav. Tingsrätten friade mannen i februrari, men i Svea hovrätt blev han nu fälld. Han fick betala 35 000 i böter och advokatkostnader. Vapnet är förverkat.

Expressenreportern Diamant Salihu lyckades köpa ett vapen illegalt på fem timmar i Malmö, för att visa hur lätt det var. Det blev en pistol av modell CZ 70 med 7.65 millimeters kaliber. Samma som ovan alltså. Han är anmäld för vapenbrott.

Nu skriver chefredaktören för Expressen Thomas Mattsson om sitt eget illegala vapen. Han frågar sig om det verkligen är Expressens uppdrag att köpa insmugglade pistoler av illegala vapenhandlare. "Om Expressen ska rättfärdiga ´olaga vapeninnehav´ med journalistik? Svaren är ja och ja."

Han är anmäld för anstiftan till brott. Inte har väl journalister någon särskild fil, där de kan begå brott utan att straffas? Det tycker inte jag att de ska ha.

Jan Guillou hoppar upp som gubben i lådan förstås, för det där gjorde han redan på 60-talet. För att bräcka honom ska Expressen allra minst köpa in hundra vapen. Det vore något.

Tja de kanske rentav kan bli vapenhandlare på riktigt och köpa upp alla illegala vapen i Malmö. Det vore väl en insats för samhället? Eller?

6 kommentarer:

 1. 35 000? Hade alltså varit billigare att lämna in den anonymt i ett väl inslaget paket och sjappat. Detta är svenskt polisväsende i sin prydno. Man straffar hederliga medborgare som egentligen vill vara rättrådiga och låter buset i Malmö härja fritt, ser mellan ögonen på dem. Se detta norska filmklipp och förskräcks över hur Malmö ser ut idag:

  http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/gjengmedlemmer-til-tv-2-vi-vil-torturere-og-drepe-malmoskytter-3326126.html

  SvaraRadera
 2. Va´har Expressen gjort bort sig? Tror dom kan leka undercover hur som helst. För att bevisa sin tes hur lätt det är. Snuskigt med alla vapen och knivar i omlopp. En kniv är väl också ett vapen egentligen. Snart törs man väl inte gå ut och blanda sig i stora folksamlingar. Stackars lilla Sverige. Vårt lilla gulliga land.

  SvaraRadera
 3. Problemet med de illegala vapnen bland kriminella kommer man inte åt genom att "skärpa vapenlagarna" för alla Sveriges hederliga jägare och skyttar.

  Men jag slår vad om att inom ett halvår så presenterar regeringen "Krafttag" mot vapen, som då främst innebär ytterligare hårda och krångliga restriktioner för vanliga hederliga licensierade vapenägare, jägare och skyttar, och nästan inte ett skvatt som i verkligheten påverkar de kriminella. Det är enklare att presentera ett eller annat förbud riktat mot gemene man, som sällan protesterar, än att verkligen ta tag i problemet. Bara det ser bra ut i rubriker som "Skärpt Vapenlag", som får Farmor Agda att känna sig säker.

  Vad som behövs är istället europagemensamma insatser mot smugglingen från balkanländerna, och radikala straffskärpningar för kriminella som använder vapen vid sina brott. Men sådant kostar, och kan innebära hot från organiserad brottslighet, och då är det inte intressant för våra politiker. De är mer intresserade av lätta mediapoäng.

  /Paul

  SvaraRadera
 4. Cavatus: Jo och sedan var det frugan som envisades med att den inte fick ligga där i sommarstugan och skräpa. Hon tog den till polisen. Kanske var sur på maken av nån orsak? Trist historia iaf, men om han åkte dit så borde väl också Expressen ryka. Annars har vi verkligen en särskild och sträng lagstiftning för vissa medborgare och gräddfiler för andra.

  SvaraRadera
 5. Helena: Nä dom tycker inte själva att dom har gjort bort sig på Expressen, utan att dom i god journalistisk tradition visar hur duktiga dom är. Det är tydligen ett sätt att skaffa sig en penisförlängare och stå där som riktiga machomän.

  Åtminstone om man får tro Tonchi Percan, som har skrivit om det på Newsmill. Det klarar bara utländska män inte svenska veklingar. Han påstår det i bästa Jan Guillou-stil (han är ju fransman egentligen eller hur var det nu?). Vad sysslar gubbarna med?

  SvaraRadera
 6. Paul: Jag hoppas du har fel, men är rädd att du har rätt. Det går alltid att krångla till byråkratin och säga att nu har vi fixat det. Själv är jag farmor Ann och jag känner mig säker där jag bor och även ute på stan, men jag rör mig aldrig eller sällan ute efter kl 22.

  SvaraRadera