torsdag 21 oktober 2010

Lasermannen var själv invandrarbarn

Han hade blivit mobbad i skolan för att han såg ut som en "svartskalle". Han föddes som Wolfgang Alexsander Zaugg och blev inte svensk medborgare förrän han var 26 år.

Han kunde ha uppfört sig på olika sätt när det gällde sitt utanförskap. På gott och ont. Nu valde han den allra mest onda vägen och sköt andra. Han åkte fast när han hade rånat en bank.

Vi är inte bara offer för ett samhällsklimat eller omständigheter. Vi har alltid ett val.

I de senaste skjutningarna i Malmö kan det vara en invandrare eller en svensk som skjuter. Det vet vi inte ännu. Helt klart är att det är en störd individ, som har valt att uppföra sig så här.

Hatet finns inuti denna person, för att den har valt att ta in det och sedan vända det utåt igen. Det går att lösa upp, att ersätta med något annat. Med omsorg och omtanke också om denna person själv.

Från augusti år 1991 till januari år 1992 sköt John "Lasermannen" Ausonius elva personer med invandrarbakgrund, varav en avled. Han var beväpnad med ett avsågat gevär med ett monterat lasersikte på, så media gav honom namnet "lasermannen", gick sedan över till att använda revolver. Under tiden mellan morden ägnade sig Ausonius åt att råna banker och blev även känd som "cykelrånaren" i tidningarna då han flydde från brottsplatserna på sin cykel. Han lyckades komma undan med uppåt tjugo bankrån innan han greps av polisen efter en längre tids spaning på honom. Ausonius var även tidigare dömd för att ha misshandlat flera olika personer. Han avtjänar sitt straff på Kumla.

8 kommentarer:

 1. I alla samhällen som upplever sig vara ockuperade, uppträder förr eller senare en motståndsrörelse. Hängivna människor som, trots att deras regering förordar passivitet, tar saken i egna händer.
  Det är ingen tillfälighet att Malmö nu får uppleva detsamma. Malmö har under lång tid fått erfara att staden invaderats av olika gangstergäng, oftast av utländsk härkomst, som terroriserat vanliga malmöbor med rån; skottlossning mot bilar och bussar; bränder och upplopp i invandrartäta områden. Särskilt utsatta har ungdomar varit. Nu har uppenbarligen någon fått nog, och börjat ett enmanskrig mot dem som upplevs som fienden. Det är allvarligt och ett tecken på att samhället är i obalans.
  Om och när polisen tar fast gärningsmannen avlägsnar man symptomet, och med detta låter man sig sannolikt nöja, orsaken till problemet vill ingen ta i.

  SvaraRadera
 2. Max: Du har helt rätt. Detta är ett samhälle och en individ eller fler i obalans. Men individer kan ändå välja att göra något annat än att skjuta, mörda och råna i sina liv. Det sorgliga med John Ausonius var att när han till slut blev svensk medborgare så blev han inkallad. Det var i svenska armén han lärde sig skjuta. Det var till den gemenskapen han togs in.

  Det är mycket sorgligt det som har hänt Malmö. Det var länge sedan jag var där nu, men då gick jag omkring i Pildammsparken och tyckte det var världens lugnaste stad i jämförelse med förorterna i Stockholm, där jag själv är uppvuxen.

  SvaraRadera
 3. Ann Helena Rudberg:

  Men för jösse namn, märker du inte att vännen Max glorifierar den som skjuter? Han pratar om en "motståndsrörelse" som "tar saken i egna händer".

  Det finns inga hedervärda motståndsröreler som på måfå skjuter folk i ryggen för att de inte ser ut på ett sätt man inte gillar? Det kan ju bara en fanatiker tycka. Det är sånt som rasister anklagar militanta islamister för, (men inte ens de är så vrickade).

  Sedan spelar det självklart ingen roll vilket etniskt ursprung förövaren har. Det som sker, det sker och det är allvarliga brott.

  1) Är det för att han skjuter just invandrare som vi plötsligt skall känna förståelse för hans "hat"?

  2) Tänk om en svensk skjuter svenskar? Hur "hatisk" är han? Eller är det bara en udda enskild paranoid som får enkel resa till rättspsyk?

  3) Vänd på myntet nu: tänk om det nu är en muslimsk invandrare med svenskt medborgarskap sedan ett decennium som hatiskt skjuter förmodat svenska blonda män? Skall han då straffas och sedan utvisas, eller skall vi visa förståelse för hans "hat" också?

  Ännu mer tillspetsat: varför skall vi känna sorg inför det "hatet" som lett till skotten i Malmö, när man inte kan känna sorg för de militanta islamister som kör flygplan in i WTC? Deras hat måste ju vara ännu kraftigare.

  Hur man tänker kring de här tre exempeln indikerar graden av rasism i ens tänkande.

  SvaraRadera
 4. Jens: Det är klart att det är allvarliga brott. Det finns inga människor som begår mord som är vid sina fulla sinnens bruk, när detta sker. Annars skulle de inte kunna göra det. Om de nu inte är sociopater eller något värre.

  Och Ausonius sitter fortfarande på Kumla, vilket är helt rätt. Vi kan inte ha sådana människor lösa i samhället.

  Det sjuka i det här fallet är att många går nästan 20 år tillbaka för det känns tryggt att se på historien, för vi tror alltid att den upprepar sig.

  Vem är det som känner sorg inför hatet? Inte jag. Bara inför att världen ser ut som den gör.

  SvaraRadera
 5. Idag har "utanförskapet" inte bara ett utländskt efter-och förnamn. Och ett utanförskap föder och göder hatet. Alltför många människor framförallt unga har lämnats på perrongen och sett sista vagnen lämna. Det här är inte sista gången vi hör talas om hatet. Dessvärre!

  SvaraRadera
 6. Du har så rätt Ramona och både du och jag vet vilket elände hatet ställde till under andra världskriget. Så pass gamla är vi. Min äldste sons far växte upp i ruinerna efter andra världskriget. Det tog sexton år att bygga upp Braunschweig efter kriget. Hela den centrala delen av staden hade brunnit upp.

  SvaraRadera
 7. Jens,

  du är tydligen en sån som "läser in" vad andra egentligen tycker, typ "underförstått anser du att...", "skjut budbäraren". Max visar ingen sympati för gärningsmannen. Han skildrar rakt och neutralt hur det skulle kunna gått till och hur en ev "Laserman" tänker i det scenario som många sansade människor befarat och varnat för. Det är dessutom ganska typiskt för debattnivån i Sverige att det är dessa människor som nu beskylls ha triggat detta våld genom att varna för det.

  Sen har vi väl ingen anledning att spekulera alltför mycket innan vi vet vem och varför?
  Det räcker så bra med att pressen, Sarnecki och Tamas nästan gör på sig av förtjusning vid tanken på att det skulle kunna vara en ny "Laserman".

  //Pops

  SvaraRadera
 8. Eftersom det var jag som skrev kommentaren överst, anser jag mig ha tolkningsföreträde till min egen text.

  Jens, att förstå är inte det samma som att "ha förståelse för", och min avsikt var inte att glorifiera den som skjuter.Det var ett försök att göra begripligt orsakssammanhanget, så som jag tror att det hänger ihop.

  Anna Helena och signaturen Pops verkar ha begripit det.

  SvaraRadera