lördag 2 oktober 2010

Fackeltåg hjälper det?

Nu går fackeltåget i Länsmansgården mot våldet i Göteborg och överallt. Hjälper det att tåga?

En gång har jag gått i fackeltåg. Det var när FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld hade dött i Afrika. Hur vet vi fortfarande inte, men hans plan störtade och kanske blev han mördad.

Nu i dag handlar det om något helt annat. En ung kvinna har blivit mördad. Vi hade knappt hunnit glömma det brutala mordet på Nancy Tavsan förrän detta hände. Hjällbo ligger inte så långt från Hisingen.

Jag har själv bott på Hisingen på 60-talet och jobbat på Volvo. Min bror bor nu i Göteborg och jobbar i Hjällbo.

Det som har hänt är förfärligt. Allt våld mot kvinnor, män eller barn är något som måste fördömas. Vi kan inte ha ett samhälle, där det inte är säkert att gå ut.

Vi befinner oss inte i krig i Sverige, men ibland framstår det som så. Om man läser tidningarna om de brott som begås. Det är en sjuk värld.

Och det kanske inte hjälper med fackeltåg, men det är också ett uttryckssätt. Ett spontant sätt för vanliga människor att ställa sig emot. Att säga ifrån. Det räcker nu.

10 kommentarer:

 1. Jag är inte så säker på att det är ett "spontant" sätt att visa "att nu räcker det", utan det finns många starka, "politiskt korrekta" krafter i samhället som är med o styr in protesterna mot fackeltåg för att vi inte ska fråga oss vad våldet beror på och vilka som begår brotten.

  De naiva, välvilliga fackeltågen kan även Mona Sahlin ställa upp i. Det diffusa våldet och de anonyma våldsmännen kan vi alla uttrycka vår ilska över inom ramen för det "politiskt korrekta". Ingen politiker behöver stå till svars. Ingen funderar över varför invandrare är så kraftigt överrepresenterade i grova våldsbrott eller ifrågasätter att ytterligare 100.000 nya PUT delades ut under 2009. Den som ifrågasätter det bespottas som främlingsfientlig.

  Tänk om "We shall overcome"-folket i stället funderade lite över orsaken och utkrävde ansvar av Mona, Bengt, Fredrik o de andra i stället för att låta dem år efter år komma undan med allmänna urskuldranden som "Vi måste bli bättre på integration" och "Föräldrarna måste ta ansvar".
  //Pops

  SvaraRadera
 2. Fast jag säger som jag brukar Pops, att det ena utesluter inte det andra. De flesta vet nog att det är en svart man, som har bott här omkring ett år, som sitter häktad. Och att detsamma hände Nancy Tavsan. En 22-åring, en somalier, slog ihjäl henne. Och i det här fallet är det också en 22-åring. I valet så proteströstades det överallt om man tittar på valresultatet i landet. Bara på Gotland och Västerbotten fick sd inte mer än så där 3 procent av rösterna.

  SvaraRadera
 3. Fackeltågens nytta ligger nog mest på det personliga planet, d v s det känns skönt att få lufta sina känslor, precis som på soffan hos terapeuten. Eftersom de riktar sig mot de oemottagliga våldsverkarna blir resultatet närmast noll. Politekerna får ytterligare respit!
  //Pops

  SvaraRadera
 4. Tack för att du ibland tillåter anonyma inlägg på din blogg. (Jag har ingen lust att dela med mig av min mailadress, men vill ändå gärna delge dig mina synpunkter på det du skriver då jag antar att ditt syfte med att skriva är att någon ska läsa och kommentera?)
  Tycker i mångt och mycket som du (Kan bero på att vi kommer från samma generation?)

  Om fackeltåget.
  Elin fick mina ögon att tåras… Vet inte vad jag skulle göra om något sådant hände min dotter. (Våldtagen och misshandlad, ihjälslagen med en sten, sedan gömd under stora stenblock! Hur fruktansvärt ont gjorde inte misshandeln och vad rädd hon måste varit! )
  Tänker att eftersom samhället verkar har abdikerat inför dessa (utländska) våldsverkare måste vi börja ta saken i egna händer. Börja försvara oss själva! Fackeltåg hjälper inte!
  Tesen att våld föder våld kan också få den innebörden att vi ger tillbaka med samma mynt! Varför inte? På dem bara! Eller nej! Så får man naturligtvis inte säga…

  Blir också TOKIG på detta naiva, välvilliga land som vill tillåta? ALLA att bosätta sig här och att vi också ska försörja alla!
  Sjukdom och fattigdom faktiskt INTE LAGLIGA ASYLSKÄL.
  Lite underligt kan det också tyckas att ALLA som kommer hit och söker asyl blir försörjda under tiden de väntar på besked?
  Många av dessa asylsökande är välbärgade människor som kan försörja sig själva.
  I våras såg jag i Stockholm hur Iranier (med all rätt) demonstrerade mot det religiösa förtrycket i Iran.
  Efter demonstrationen hade en grupp demonstranter blivit kvar vid Nybroplan och en av deltagarna i demonstrationståget passade då på att shoppa lite på Gucci (En mycket exklusiv butik där endast de väldigt rika kan handla). Den stora kassen med ”Gucci” i guldbokstäver passade för övrigt in ganska bra bland dessa människor då de flesta var mycket välklädda…

  SvaraRadera
 5. Det känns säkert skönt att tåga och skrika slagord. Men det hjälper inte på makronivå. På mikronivå möjligtvis för stunden. Ganska oförskämt att komma hit och mörda och våldta. Komma hit och ta för sig. Hur har dom mage kan man undra?

  Frågan nummer ett som uppstår: Hur ser deras kvinnosyn ut? Svaret kanske är att en kvinna inte har något värde. Och med henne kan man alltså göra precis vad som helst.

  SvaraRadera
 6. Pops och Helena: Jag tror nog att fackeltågen kan ha en annan nytta också. Men det beror naturligtvis på de som går i dem. Människor har inte bara en tvådimensionell framtoning (som vi oftast får) utan består av många delar. Vi ingår i många sammanhang så att någon gör en sak utesluter inte en annan. Annars skulle knappast världen se ut som den gör. Den här mannen lekte med barnen, hade barnkalas och festade med frun och vänner och sedan misstänks han för att ha slagit ihjäl en för honom okänd kvinna. Det tyder på vissa avgrunder i hans personlighet.

  SvaraRadera
 7. Ann Helena,
  Jag är inte säker på att jag begriper helt vilken nytta, men du skrev en utmärkt kommentar på Newsmill igen!
  Det är så svårt att förstå vad som rör sig i huvudet på sådana som Petra Hjortensjö. Vad skönt det måste vara, för henne o de andra som står på Sergels torg i dag och skriker, att veta att man har så rätt att om man fick, skulle man bestämma allt! Även vad andra fick tycka!

  Sen, Anonym 13.59, jag håller med om den hemska känslan av vanmakt inför den otroligt naiva, aningslösa godheten som helt präglar vår invandringspolitik (att ej förväxlas med flyktingpolitiken 5% av totalen).
  Däremot är det nog så att bland iranierna i Sverige (till skillnad från de flesta andra grupperna) finns det en del välutbildade flyktingar från Kohmeinitiden som arbetar o tjänar en del pengar. Det kan ha varit sådana.

  //Pops

  SvaraRadera
 8. Ena dan fördömer man SD, andra dan går man i fackeltåg mot våldet. Hallå! Ser man inte att man protesterar mot varandras motsatser från den ena dan till den andra???

  SvaraRadera
 9. Ja Cavatus,
  sd skulle mycket väl kunna gå med i fackeltåget. Man har ju samma mål, att minska våldet. Det vore ganska intressant om man startade en Facebookgrupp "Sd mot våld" och fick 100-tals sd-sympatisörer att ställa upp i Fackeltågen!

  SvaraRadera
 10. Efter att ha sett bilder på fackeltåget mot våld i Länsmansgården, verkar det inte som folket representerar populationen i området, som är känt som ett av de mest segregerade.

  Vart var alla "nysvenskar"?

  SvaraRadera