söndag 10 oktober 2010

Marcus Birro gör avbön ej sverigedemokrat

Det var efter den här artikeln i Dalarnas tidningar, som Marcus Birro kände sig tvungen att framträda på Newsmill och skriva att han kritiserade förorten, men inte var sverigedemokrat.

Han vill kritisera förorten, som han har bott i som utländsk medborgare (jo han är det) utan att bli anklagad av etablissemanget för att gå skumma ärenden.

Han är född i Göteborg och har gått med kd i demonstrationståg, så åt höger är han, men att bli anklagad för att vara sverigedemokrat är som att bli pestsmittad i Sverige. Så då måste det rättas till.

Ord betyder mycket. De är farliga och kan göra att en dissident åker i fängelse i landet Kina. Det vet vi när årets fredspris har gått till just en sådan man.

I vårt lilla land anser vi att ordet är fritt. Det är det inte. Vi blir dömda och bedömda efter hur vi använder dessa ord och vissa saker kan man inte uttala högt i samhället.

Själv är jag skolad i ett par decennier i hur man kan uttrycka sig. Det var en bra skola. Jag vet exakt hur det går till att trycka på de knappar, som gör att en del blir upprörda, men andra inte alls.

Det sätt som är vedertaget är att vara "objektiv". Det kan ingen människa vara, för ingen står utanför sitt eget sammanhang.

Men det går att skriva neutralt och att hänvisa till fakta. Dock är vissa fakta inte tillåtna att ta med. Och hur de sammanställs är också avgörande för vilken uppfattning man anses ha.

Vi som samhälle försöker alltid att inte vara för extrema. Det är därför våra nyheter oftast är så utslätade. För journalisterna har ett samhällsuppdrag, som handlar om att inte störa ordningen för mycket.

Men Marcus Birro är förmodligen den som kan bryta vallen nu, när de pestsmittade sitter i riksdagen. Med italiensk bakgrund är han lagom utländsk.

Och vi behöver komma över chocken att dessa främlingsfientliga sitter där. Likväl som vi för många år sedan vande oss vid att det fanns många i Sverige, som ville att Sovjet skulle ta över Sverige.

Allt behöver diskuteras. Och journalisterna håller på att lära om.

10 kommentarer:

 1. Ord kan sannerligen döda. Jasså är han inte svensk medborgare. Det var inte Schlingmann heller. Han var/är tysk. Men vi är alla människor. Även SD:arna. Eller?

  SvaraRadera
 2. Helena: Fast Birro är kanske svensk också. Det kan man ju vara... ha dubbelt medborgarskap alltså.

  SvaraRadera
 3. "Ord betyder mycket. De är farliga och kan göra att en dissident åker i fängelse i landet Kina."

  I Sverige förlorar vi våra vänner. Jag fick hjärtsnörp när jag läste Julia Ceasars senaste krönika:
  http://snaphanen.dk/2010/10/10/julia-caesar-nar-sverige-ramnade/

  Hur har det kunnat gå så här snett?

  //Pops

  SvaraRadera
 4. Pops: Jag tycker att den är lite snedvriden hörrudu... den där krönikan. Det är inte så att Sverige kan liknas vid Titanic. Förr eller senare går det åt helsike med allt. Så kan man se det om man vill, ungefär som den där klimatforskaren, som jag inte orkade höra så mycket på i morse på TV. Som hotade oss med insektsburna sjukdomar. Visst det finns sekter (profana eller religiösa) som alltid predikar undergången, men de brukar alltid vara fel ute.

  SvaraRadera
 5. Nja, lite överdrivet målande med känslosamma beskrivningar var det väl, men i budskapet finns det många sanningar.

  Jag var själv med om en fest i gamla goda vänners lag för en tid sedan. Diskussionen kom in på sd och Åkesson varvid det visade sig att människor man trodde sig känna o veta var man hade, visade sig vara helt rabiata i sitt hat o förakt av Åkesson o de som tänkte rösta på sd.

  Så hatet och tudelningen av samhället beror nog inte bara på kritiken av invandringspolitiken utan i än högre grad hatet och föraktet av de som ifrågasätter den.

  SvaraRadera
 6. Anonym 12:01: Samhället är inte tudelat. Utan det är som vanligt att de flesta människor är indoktrinerade av pressen och TV:n och inte tänker själva särskilt långt. Det är inte något nytt fenomen.

  Och vi har skrämts alltsedan andra världskriget för det som hände då. Skräcken för en upprepning av detta väger över hos majoriteten av människorna.

  Och sd kommer lika lite som radikala muslimer att få någon större makt i samhället, men det måste gå att diskutera bådadera. Naturligtvis. Hat kan poppa upp lite överallt. Både till vänster och höger.

  SvaraRadera
 7. Följde din länk, AnnHelena, under Birros inlägg på Newsmill. Det är intressant att lyssna på diskussionen i P1 mellan Birro och Gringo-skribenten Adami. Det som är intressant är att mot slutet när Birro framför för vänsterfolket "obehagliga" sanningar om folk i förorten som inte sträcker ut sin hand till det svenska samhället, inte är intresserade av att integrera sig, DÅ lägger Adami in den gamla vanliga passusen om att om vi ska lösa detta måste vi sluta prata vi och dom och prata om alla som svenskar. Och simsalabim var diskussionen slut!

  Det är alltid samma visa hela tiden när en realist ska diskutera med visionär. När realisten ger konkreta exempel på misshälligheter och felaktigheter att åtgärda säger visionären några tjusiga floskler (eller elaka invektiv) och så är debatten utraderad. Man kommer så att säga aldrig fram till sakdebatten. Hur ska problemen lösas konkret?

  Det var samma visa i debatten mellan Ohly och Åkesson i Studio 1. Ohly dundrade på med sina floskler varvat med ord som rasism, främlingsfientlighet. Åkesson kontrade med pragmatisk. Ohly blev omkulldiskuterad. Expressens kommentar till denna diskussion var endast att citera invektiven. Inte ett ord om sakdebatten.

  Vad är det för fel i Sverige egentligen??

  SvaraRadera
 8. Cavatus: Det är väl inget fel, bara det gamla vanliga att det gäller att citera rätt saker från utlandet och i rätt sammanhang, som teppanyakihäll eller vin från min egen sydafrikanske gårdsherre. Eller att man har en stilren smak med dragning åt italiensk design. Eller kanske att man köpte de senaste starka kryddorna på resan till Kina.

  http://www.dn.se/bostad/vindsvaningar-har-blivit-ett-satt-att-leva-1.1185309

  SvaraRadera
 9. Cavatus: Nä inte alls, men samma sorts hemmahosreportage går inte att göra hos den här mannen:

  http://www.svenskbladet.se/stockholm/index.php?alias=andrahandsetta_i_forort_har_blivit_ett_satt_att_leva.html

  SvaraRadera