torsdag 7 oktober 2010

Det blev Mario Vargas Llosa som fick Nobelpriset

Den peruanske författaren Mario Vargas Llosa fick år 2010 års Nobelpris i litteratur. Det meddelade Svenska Akademien genom Peter Englund alldeles nyss.

"För hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag". Så lyder motiveringen.

Själv har jag inte något förhållande till denne författare, fast jag har hört hans namn, men han verkar heller inte vara av den sort, som jag tycker om. Det pratades om hans magiska realism, som hade övergivits. Att det var en fas eller så.

Själv gillar jag magin i livet. Utan den blir allt platt och revolutioner och diktatur. Vi behöver både kropp och själ.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med. Denne författare är faktiskt ett år yngre än jag. Men jag har aldrig läst honom. Han verkar o.k och intressant men han skriver om det som sker i den yttre världen och jag är intresserad av det som sker i min inre värld. Det är en insikt. Men faktum är att jag greps av mindrevärdskomplex när jag såg allt denne man har åstadkommit i bokväg. Jag har börjat skriva på Lusidor igen och plötsligt kändes det futtigt. (har haft Leo en dryg vecka och inte kunnat skriva) Men nu tar jag upp skrivandet igen på allvar. Känn dig själv är mitt valspråk!
    Kramar från mej

    SvaraRadera
  2. Gitta: Kul att se dej här. Jag försökte läsa det som Svenskan hade i dag från hans nya bok, men det var träaktigt tyckte jag. Men han har ju haft sin storhetstid, säger dom. Men det där att han slog Gabriel Marcia Marques på käften verkar inte så kul. Och var osams med honom i trettio år eller vad det var. Men män har alltid haft tid att skriva Gitta. Dom har inte något annat för sig. Kram tillbaka!

    SvaraRadera