fredag 15 oktober 2010

En halv miljon i månaden

Det skulle väl vara mums för en familj? Det bidragsbedrägeriet iscensatte en irakisk familj i Blekinge. De måste alla vara anställda för att ta hand om sin släkting, som inte kunde klara sig alls.

Nio anmälningar är upprättade mot familjen och bolaget, som var med på saken. Personen som uppgavs vara totalt handikappad och familjen har fått bidrag i minst ett år, vilket blir omkring sex miljoner kronor.

Det är ett assistansföretag med VD Adnan Suleiman, som har ordnat allt. Polisen tror att också han har fått del av bedrägeripengarna.

Samma företag ordnade så att den berömde Kaninmannen fick hjälp. Han var på Liseberg och gick omkring och dansade med kaniner, fast han var totalt handikappad och satt i rullstol. Där var också hela familjen inblandad och de kommer också från Irak. Bedrägeriet rörde sig om ca 4,7 miljoner.

Är det svenska myndigheter som är godtrogna? Eller är vi die dummen Schweden nu igen?

Bolaget som fixade lurendrejeriet heter Solia Assistans AB. På hemsidan står: "Solia står för hederligt arbete på arbetsmarknaden från start till mål. Solia har skapat ett gott rykte och vår ambition är att behålla brukarens förtroende. Att vara en lysande sol och få brukarens glädje att stråla ut."

16 kommentarer:

 1. Hej!
  Skenande kostnader för personlig assistans!
  Läste i DN för ett tag sedan att assistanskostnaden för 17 stycken handikappade hade kostat 30 miljarder!
  Och då är det säkert inte lönen till "assistenterna" som är den största posten utan alla dessa assistansföretag som kammar hem det mesta av pengarna.
  Är detta verkligen en rimlig fördelning av samhällets resurser?
  Ingenting ifrågasätts! Varför är det så?

  SvaraRadera
 2. En orsak till att så många kan lura skjortan av oss svenskar är att myndigheterna är livrädda för att låta sd " få vatten på sin kvarn".
  Det ger så att säga inga poäng hos chefen att kontrollera att uppgifterna, som bidragsmottagarna givit, stämmer. Och verkschefen får naturligtvis inga poäng hos ministern genom att påtala alla bedrägerier utan vill bara framhålla hur fint verkasamheten flyter.

  Kaninfallet föregicks säkert av mycket vånda hos de tjänstemän som satt det hela i rullning, och många har nog önskat att det aldrig blivit avslöjat.

  Migrationsverket sammanställde 2000 en rapport, "ARGUS", över alla otaliga och otroliga sätt som invandrare tillämpar för att lura svenska myndigheter. Rapporten behandlades dock med tysnad och begravdes snabbt. Hade den inte berört invandrare specifikt skulle tidningarna varit fulla av sensationsartiklar om bedrägerierna.
  //Pops

  SvaraRadera
 3. Anonym 10:28,

  Nja det var nog ett decimalfel.
  Men de personliga assistenterna kostar samhället mer än 20 Miljarder per år,viket kommit som en ovälkommen baksmälla för de riksdagsmän som i början av -90-talet generöst röstade igenom den nya lagen om personlig assistans. Totalt kostar assistenterna tillsammans med övriga delar av den lagen mer än 40 Miljarder.
  /Pops

  SvaraRadera
 4. Nej, det finns ingen hejd. Det är synd om oss. Verkligen. Säger bara ÄFS. Kolla upp det. Det kastas pengar efter folk som inte gjort ett handtag i Sverige medan våra fattigpensionärer måste leva på bidrag. Så nog behövs SD i riksdagen allt. Hoppas dom klarar av sin uppgift.

  SvaraRadera
 5. Svenska myndigheter är för godtrogna. Detta göder bara de sverigedemokrater som ser ont i alla invandrare. Bra att du tar upp det.

  SvaraRadera
 6. Tack Jerry! Jo det är lite konstigt att det var möjligt att genomföra detta.

  SvaraRadera
 7. Jerry,
  Det är just de här sakerna sd vill få slut på. Dessutom är det inte invandrarna utan invandringspolitiken man man vill ändra på och är kritisk mot. Nja, man är väl också kritisk mot denna typ av invandrare, men det verkar ju även ni andra vara?

  //Pops

  SvaraRadera
 8. Det här låter ju vansinnigt! Min son Leo som har autism jobbar med att sätta ihop biramar på en folkhögskola. Han är 30 år och får 50 kronor i veckan i "lön". Han är förtidspensionerad, får 7 000/mån att leva för. På det betalar han själv sin hyra i ett gruppboende.
  Inga släktingar borde få bli personliga assistenter.

  SvaraRadera
 9. Gitta,
  du kan trösta dig med att samhället i alla fall visar sin generositet mot andra och lägger ned mer än 3000 kr per dygn och person på de ensamkommande "flyktingbarnen".
  Utöver detta lyckades riksdagsmannen Thoralf Alfsson göra det våra journalister borde göra, nämligen ägna sig åt grävande journalistik. Han tvingade migrationsverket att skicka telefonräkningarna från två boenden för "ensamkommande" i Kalmar. Dessa visade att de ringt 3313 utrikessamtal till b la Iran och Syrien och 1000-tals inrikessamtal för tillsammans närmare 300.00 kr. Så helt ensamma verkade de inte vara.
  Som man kan förstå blir det inte så mycket över till andra grupper i samhället. Men vi ska ju inte ställa grupp mot grupp har vi fått höra från våra politiker.
  //Pops

  SvaraRadera
 10. Gitta: Likadant gör myndigheterna med andra familjer. Det gällde också den berömda familjen Grönfors i Norrbotten. Där tog andra familjemedlemmar hand om de som inte kunde klara sig själva och fick betalt för det. De mentalt handikappade bröderna i familjen togs om hand av systrarna. På så vis lämnades familjen åt sig själv. Och deras problem förvärrades.

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/09/familjen-gronfors-under-lupp.html

  SvaraRadera
 11. Ann Helena,
  Visst är det konstigt att i alla dessa reportage i TV o tidningar lyckas journalisterna undanhålla läsarna detta. Jag har i alla fall inte läst detta. Det vore väl intressant, för alla anhöriga till äldre som tvingas till obegripliga besparingar som påverkar livskvalitén, att få reda på var pengarna tar vägen. Var de personliga assistenter så handlade det väl om belopp i miljonklassen som gick till familjen Grönfors?
  Det vore nog nyttigt om det gick upp för väljarna att det handlar om samma pengapåse och delar man ut till en grupp så blir det mindre kvar till den andra gruppen. Svårare är det inte trots att politikerna blåljuger och säger att det ena inte påverkar det andra och vi får inte ställa grupp mot grupp.

  //Pops

  SvaraRadera
 12. Pops: Jo Grönfors levde väl på detta bidragssystem. Och gör så än i dag kanske. Den yngste brodern är inte i fängelse. Kommunen köpte fastigheten i Vojakkala åt familjen för att få bort dem från det hus, där de bodde tidigare. Man kan se det som att här har myndigheterna gett upp. De ska bara få undan familjen. De ska inte integreras utan hållas utanför samhället.

  SvaraRadera
 13. Pops, det är "nog" det ena eller det andra eller det tredje. Har du några hårda belägg för att misstänkta fuskare särbehandlats p.g.a. sitt ursprung annars tycker jag du ska låta bli att sprida rasistiska vandringshistorier.
  Du har kanske en länk som visar att denna rapport "ARGUS" alls finns och vad den säger? Märkligt förresten att Uppdrag Granskning hade ett helt program om "fusket bland invandrare" (ganska tvivelaktigt upplägg ö.h.t. som jag ser det) och det enda de kom fram till var att "ingen vet hur stort det är" plus några enskilda exempel. Hur kunde de missa denna avslöjande rapport som du känner till?

  Vad är det för skumt med att ensamkommande flyktingbarn ringt till sina hemländer? Det är väl ingen som påstått heller att de inte har någon släkt i sitt ursprungsland. Vidrigt att attackera barn som befunnit sig i en så desperat situation att föräldrarna känt sig tvingade att splittra familjen och skicka dem till ett främmande land, för att de sedan ringer sina anhöriga! (Och nej, det finns inga belägg för att barn skickas iväg först för att resten av familjen sedan lättare ska kunna komma efter - se t.ex. boken De apatiska för en vederläggning av denna myt)

  SvaraRadera
 14. Här kan du läsa om Argus:

  http://www.bgf.nu/fpol/argus.html

  och här:

  http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=3500000000000014&conference=10500000000000362&posting=19500000001578968

  och här:

  http://www.mediekritik.nu/reaction.php?reaction_id=714

  Det går att beställa rapporten från Migrationsverket, men den finns inte utlagd på nätet.

  Vad gäller flyktingbarn, så är det så att inga utfattiga familjer har råd att skicka sina "barn" hit. Det kostar pengar, så det är en investering i en bättre framtid, inte bara för "barnet" utan också för fler familjemedlemmar.

  Eftersom jag själv har en rysk svärdotter, som nu är i sitt hemland för att få svenskt medborgarskap, så vet jag hur svårt och hur lång tid det tar att göra detta enligt alla byråkratiska regler. Och att detta också kostar pengar. Under tiden kan inte min son och hon träffas, för de har inte råd. Men uppenbarligen har dessa "barn" råd att ta sig hit som flyktingar och får stanna.

  SvaraRadera
 15. Jon W,
  du får nog själv maka dej till att ringa migrationsverket och beställa rapporten. Det är en offentlig handling. Den kryllar av exempel som du kallar rasistiska. Skillnaden är, att det i det här fallet är statliga tjänstemän som i en seriös statlig utredning beskriver verkligheten. Men så gick det som det gick, snabbt in i arkivet med den o hoppas att det inte kommer ut.
  Rapporten publicerades 2000-12 och när jag ringde Anna Wessel för ca 3 år sedan för att fråga om det verkligen var sant att Migrationsverket tagit fram den, förändrades hennes röst o hon skrattade ansträngt och sa "Jaså den gamla rapporten" och försökte tona ner betydelsen genom att det var länge sedan.

  Vad Uppdrag Granskning beträffar så har de en begränsad sändningstid. Hade de tagit upp bedrägerierna i ARGUS-Rapporten skulle de behövt lägga beslag på flera kvällars sändningstid. Om det inte räckte för dej kan jag rekommendera det mångkulturella programmet "Efterlyst" som sänds en gång per vecka. Där redogör man för alla möjliga andra sätt att begå brott som inte behandlas i ARGUS. (Jag har hört att TV3 ska göra en extra satsning på mångkulturen genom att börja sända "Efterlyst 2 ggr/vecka -:) ).

  Jaså du tror att Gellert Tamas är ett sanningsvittne? Läs då också den här artikeln av Elisabet Höglund:
  http://www.expressen.se/kronikorer/elisabethoglund/1.1363690/elisabet-hoglund-darfor-slutade-jag-pa-aktuellt
  //Pops

  SvaraRadera
 16. Jon W,
  Det skulle vara 300.000 kr i inlägget från
  17 okt som några ynglingar ringde upp för. En nolla hade halkat bort. Du kanske tycker att det är behjärtansvärt, men de åldringar eller handikappade som också är beroende av allmänna medel kanske tycker att pengarna kunde använts bättre?

  SvaraRadera