fredag 1 oktober 2010

Maria Leissner fick mig att stänga av TV:n

Jag försökte lyssna på TV4:s Efter tio nu på morgonen om romer och hur de behandlas. Först fick vi en berättelse från en kvinna, som hade blivit anklagad och slagen av en vakt i en affär (enligt hennes berättelse) bara för att hon var rom, enligt henne.

Och då säger Maria Leissner, som sedan får ordet: Ja det är bara romer som blir behandlade som grupp. Det finns inga andra människor som blir det i samhället. Men det är socialt accepterat att behandla romer som grupp.

Va? Vi blir alltid behandlade som grupper i vårt samhälle. Jag blir behandlad som kvinna, pensionär, stockholmare, skattebetalare mm mm. Ingen blir behandlad som den individ den är, för vi känner inte varandra för det mesta.

Vad säger andra invandrare om det? Vad säger infödda svenskar om det? Blir inte de också behandlade som grupper? Naturligtvis blir vi/de det. Vi tillhör alla många olika slags grupper och det växlar också genom våra liv vilka grupper vi tillhör.

Att enbart koncentrera sig på invandrare (för det är också romer) från olika länder (för romer är inte en enhetlig grupp heller), som är en mycket liten minoritet i vårt land blir väldigt konstigt. Vi vet inte ens hur många de är. Omkring 50 000 kanske för vi registrerar ju inte etnicitet i vårt land.

Nä det gör vi inte och det är väl bra.

3 kommentarer:

 1. Är inte Leissner PK-ismens okrönta drottning? Jo, det är hon.

  SvaraRadera
 2. Helena parnassen. Jo hon har ju suttit och blivit chockad i tre år eller vad det är i sin utredning om denna minoritet. Här kan man läsa om den:

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/12448/a/150069

  Att göra romadagen till allmän flaggdag är ett av förslagen. Då tycker jag vi ska flagga för kvinnliga pensionärer också. Tänk vilket stort arbete de har gjort för Sverige! Nä det tycker jag inte att vi ska ha en sådan flaggdag, för tänk vilka motsättningar vi skulle skapa. Ska inte regeringen verka för jämlikhet? Inte särskildhet?

  SvaraRadera
 3. Dagens boktips, för den som har gått på att zigenare är diskriminerade i Sverige ,är: Karl-Olov Arnstberg, svenskar o zigenare.

  SvaraRadera