fredag 1 oktober 2010

Vem blir talman?

I den första frågan som går till omröstning i riksdagen så har Mona Sahlin ställt en motkandidat till moderaternas redan etablerade talman Per Westerberg. Kent Härstedt, fortfarande i mitt sinne mest känd för att han överlevde Estoniakatastrofen, är sossarnas kandidat.

Och så ska Mona Sahlin peka ut att titta här hur det går när sd har en vågmästarroll i riksdagen. Då får vi inte igenom våra förslag.

För ingen tror väl annat än att Per Westerberg (m) ska bli vald på måndag? Hur känns det att dras fram då som motkandidat, när det är säkert att inte bli vald? Varför ställer han upp Kent Härstedt? Han som för några veckor sedan tackade ja till att bli kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

I Helsingborg kom nyheten om Kent Härstedt talmansnominering som en överraskning. Och Jan Andersson som är arbetarekommunens ordförande tror inte att han kommer få tid till det jobbet om han blir talman.

Jag vet inte, säger Kent Härstedt. Han tar ställning till det på måndag eftermiddag. Men han tror att oddsen är höga. Att han knappast blir talman och att han får tid för Helsingborg. Det tror jag också.

I rang är talmannen efter konungen men före statsministern.

Det är verkligen en ära att bli framförd i de sammanhangen. Det känns nästan lite overkligt, menar Kent Härstedt. Jaha så då kan han uppdatera meritlistan åtminstone? Är det vad det handlar om?

6 kommentarer:

 1. Med SD utan inflytande så vinner alliansen omröstningen om talman. Annars vinner endera blocket med SD som tungan på vågen.

  SvaraRadera
 2. Är inte talmansjobbet Sveriges mest okvalificerade jobb? Sitta dag efter dag o lyssna på alla dessa dödande tråkiga, o snusförnuftiga ofta naiva inlägg. Talmannen är väl den enda i riksdagen som måste vara på sitt arbete under arbetstid?

  Är det vid fler tillfällen än regeringskriser som talmannen tvingas använda hjärnan? Eller har jag missat något? Med tanke på sd kanske han/hon äntligen får ta aktiv del i arbetet.

  SvaraRadera
 3. Mmm han är nästan lika fin som kungen, men på pappret ser han inte ut att ha lika mycket att göra:

  http://www.riksdagen.se/templates/R_SubStartPage____6694.aspx

  Talmannens fru är också fin. Men är talmannens man fin om talmannen är en taleskvinna?

  SvaraRadera
 4. Varför är Du så säker på att Per Westerberg blir vald? Vore det inte mer logiskt om SD röstade på Härstedt? Annars framstår ju SD som ett rent stödparti till Alliansen och i så fall skulle SD:s möjlighet till inflytande reduceras till noll. Nu har jag visserligen ingen kristallkula men jag tippar att SD röstar på Härstedt.

  SvaraRadera
 5. Anonym: Okej den som lever får se... ;)

  SvaraRadera