fredag 1 oktober 2010

Förbjudet att besöka kyrkogården nattetid

Det står skyltar på kyrkogården, som säger att det är förbjudet för kvinnor och flickor att vistas där på nätterna.

Tänk om de hade stått vid spårvagnarna i Göteborg då hade kanske Elin Krantz varit i livet i dag. Ska vi ha det så? Att kvinnor och flickor inte kan vistas på offentliga platser på nätterna? Är det rimligt?

De här skyltarna är en del av ett konstprojekt. Det är Marianne de Geer Lindberg, som har gjort elva skyltar med samma text om att kvinnor och flickor inte får korsa eller vistas på kyrkogården mellan 17 - 07.

Hon gjorde elva skyltar, men sju av dem har blivit stulna, så nu har konstchefen i Skövde anmält stölden av dem. Man får inte stjäla konstverk.

Men lever vi inte i ett samhälle där det kunde behövas lite sådana skyltar? Eller ska männen få utegångsförbud efter ett visst klockslag? Så att kvinnor kan vistas fritt i samhället även på nätterna?

Och hur skulle det ha varit ifall den där 16-åringen hade fått utegångsförbud, för hon var ju inte myndig. Skulle hon ha kunnat bli så misshandlad då av den sadomasokistiske mannen?

Vilket slags samhälle ska vi ha? Står inte allt och väger nu igen. Det finns massor med olika normer i vårt samhälle, som olika sorters människor företräder. Och hur ska vi ha vårt samhälle?

3 kommentarer:

 1. Såg ett program häromkvällen där kvinnor måste sitta längst bak i bussen. Trodde det var i Iran. Nä, det var i Israel. Ortodoxa judar vill ha det så.

  SvaraRadera
 2. Helena parnassen: Jo jag hörde talas om det, rena apartheid. Ska vi ha det så? Här i Sverige finns väl också dessa ortodxa judar? Eller finns de bara i Israel och på andra ställen? Stackars Israel, som inte ens har sina egna på sin sida. De där ortodoxa brände ju den egna flaggan såg jag också i Jerusalem och runt om i världen, som här:

  http://translate.google.com/translate?hl=sv&langpair=en%7Csv&u=http://www.rabbisforpalestine.org/headlines/orthodox-jews-burn-israeli-flag/

  Är det upp-och-ned-vända-världen-tiden? Eller 2012 kanske? Har vi räknat fel på jordens undergång?

  SvaraRadera
 3. Man kan verkligen undra. Men å andra sidan är det ju bara att läsa Bibeln så ser man kvinnohatet mellan raderna. Mellan varannan rad. Och det är ju vad ortodoxa göra. Nagelfar raderna och orden och lever efter dom. Fy fan!

  SvaraRadera