måndag 31 mars 2014

Vi älskar värme

Jag välkomnar verkligen den värme vi stundtals får njuta av i Sverige. Det skulle absolut inte gå att bo i det här landet om det var en aning kallare. Det fick folket uppleva på 1860-talet senast när det var svält för att det var så kallt. 

Men i FN sitter domedagsprofeterna och dömer ut vår mänsklighet. Jorden kommer att bli obeboelig om det blir fyra grader varmare. Dessa grader är det dock ingen som tror på. Bara dessa inåtvända forskare, som samlar data och beskriver hur vår Moder Jord kommer att uppföra sig.

För säkerhets skull så går forskarna närmare ett sekel framåt för att beskriva katastrofen. Då knappast någon längre kommer att leva av de nuvarande invånarna. Hur kallt eller varmt det än är. Vi plågas hela tiden av att politikerna använder dessa data till att ge oss fler skatter och öka våra kostnader för att leva i dag. 

Förra vintern har jag i gott minne när det snöade från november till april. I år har vi varit förskonade från den värsta kylan. Vi har inte kommit ned till de 24 grader kallt, som det hitintills har varit nästan varje år. Det är så skönt, men naturligtvis ett undantag. Vädret är olika hela tiden. Klimatet ändras inte så fort som de som sitter i FN förutspår. Det räcker med att en stor vulkan får utbrott så sjunker temperaturen på hela jorden.

Calderan i USA under Yellowstone ligger nära till hands för ett utbrott. Skulle detta hända så täcks halva USA av aska. Och en vulkanvinter skulle drabba jorden upp till kanske ett decennium. Senast detta hände var för omkring 75 000 år sedan då mänskligheten nästan dog ut. Då fick supervulkanen Toba i Indonesien ett utbrott. Men för 7 000 år sedan var det varmare än det är nu på jorden. Inga människor påverkade detta då. 
Vintern 1657-1658 låg isen över Stora och Lilla Bält
 så att Karl X Gustav och hans armé kunde tåga mot Danmark
Det var den så kallade lilla istiden.

Inga forskare är intresserade att ta fram vulkaner som orsak till klimatförändringar eller solens avstånd till jorden, som varierar. Istiderna har avlöst varandra på vår jord och det kan komma en i framtiden också. Vulkanutbrott är den troligaste orsaken till att vi får ett kallare klimat och att en ny istid inträffar. Solen har också gått in i en lugn och tyst period, som gör att vi får mindre strålning. Detsamma inträffade för 400 år sedan. Vad vi människor förmår åstadkomma på jorden har ingen betydelse i sammanhanget, men det finns inga politiska poäng att plocka på detta.

9 kommentarer:

 1. Jag fattar inte att våra förfäder flyttade hit till kalla Sverige och började avla av sig.Det fanns väl plats i varmare länder på den tiden.Nu tvingas vi hålla värmen med snöskottning vedhuggning och hembrännt 7 månader om året bara för det.

  SvaraRadera
 2. Ge tusan i att länka hit! Jag avskyr sd.

  SvaraRadera
 3. "Vi plågas hela tiden av att politikerna använder dessa data till att ge oss fler skatter och öka våra kostnader för att leva i dag."

  Bingo! Alldeles ovanligt klartänkt och klockrent. Tack för det.

  Nästa steg är väl att de börjar sälja vulkanförsäkringar. Likaledes med höga kostnader och avgifter som avsiktlig följdeffekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vulkanförsäkringar! Tänk att ingen har kommit på det tidigare. Eller kanske mot nästa istid? Eller ökenförsäkringar är väl ännu mer inne. Nåt för mp att slå till med.

   Länka inte hit sd!

   Radera
  2. Jag får lite myror i huvudet? Är det någon SD-sida som lägger in en länk till din blogg eller hur menar du?
   Men om det är så, kan du inte då gå till denna sida och be dem låta bli?
   Jag kanske har fått det om bakfoten. Men när jag tittar in på din blogg så har jag inte märkt något sådant.
   Rune

   Radera
  3. Jodå det pågår och jag har bett vederbörande för ett par år sedan eller så att sluta och det togs inte väl upp utan då blev jag nedgjord på internet. Trist! Det är en yttrandefrihetsfråga detta med att kunna trakassera människor anser sådana sd:are.

   Radera
  4. Tråkigt att denne inte respekterar din vilja när du vänligt (hoppas jag) har bett denne att sluta länka. Vill man inte ge sig in i det politiska råkurret så måste man ju ha rätt att avstå.
   Rune

   Radera
 4. Apropå sd länkningar. Inte för att jag vet vad det betyder (vi som läsare ser väl inte detta?) eller hur det fungerar. Men skulle du inte kunna snickra ihop en vinjett eller ingress text som du låter stå på din blogsida konstant? Alltså någonstans kring ditt namn-logo. I den kortfattade texten skulle du kunna ha en slags programförklaring eller liknande. Med en tydlig formulering så att SD folk inte gillar det eller vill länka hit sina meningsfränder?

  Att vara kritisk till kärnan i deras tankar alltså, inte någon standard fras. Gör man det klumpigt så tjänar de bara på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé! Men varför ska man behöva göra så? Det här är inte en partipolitisk blogg utan bara min alldeles egen. Kan inte sd ge fan i att trakassera mig helt enkelt?

   Radera