fredag 7 mars 2014

Fördomar om manliga statussymboler

För att dubbelt så många män som kvinnor köper bil anses de vara manliga statussymboler. De betalar och sköter den. Men det behöver inte betyda att de också använder den och älskar den. Bilar är nödvändiga så fort man bor utanför en stor eller liten stad. 

Om jag går till mig själv så har jag aldrig ägt en bil. Det har männen gjort i min familj. Och när de har börjat äga bilar blir det automatiskt så att de fortsätter. För försäkringarna blir billigare när de har haft bilar i årtionden utan krockar. Fast det är jag som inte krockar och kör mest. Plus ser till att bilen fungerar, tvättar och reparerar den.

Så det där med bilar som manliga statussymboler är mycket gamla fördomar. Min mamma som föddes 1924 hade körkort. Det var hon tvungen att ha. Plus bil också. Eftersom hon hade eget företag.  Av mina tre söner har två bilar för de behöver dem i jobbet. Men också deras sambor har bilar för att de behöver dem i jobbet. 

Män som fortfarande ser bilar som statussymboler är nog lika vanliga som att kvinnorna gör det. En av sönerna har en fyrkantig tantbil för det är billigt och praktiskt. Den fina statusbilen kör sambon.

Så låt er inte luras bilförsäljare. Även om det är en man som köper bilen så kanske det är till kvinnan. Allt annat är fördomar. Precis som att kvinnorna satt hemma på 40-tal och 50-tal. Nej i min släkt jobbade de för att de var tvungna att försörja sig och för att de måste tjäna egna pengar. Sprid inte dessa fördomar! Kvinnor är tydligen värst på det. Åtminstone enligt TT. Tråkigt när det är den stora kvinnodagen i morgon, men den har väl tillkommit för att alla de andra dagarna är männens?

1 kommentar:

  1. Nu för tiden är varje dag "Manshatardagen". Det finns en internationell mansdag, men hur många vet det? Ingem som helst uppmärksamhet eller uppskattning i pressen för män ens den dagen. Istället har någon hittat på att det är toalettstolensdag samma dag och det brukar däremot uppmärksammas. Fast vid närmare eftertanke så är vi män lite i samma situation i dagens agendajournalistiska mediavärld. :o/

    SvaraRadera