tisdag 11 mars 2014

Nils Horner död

UPPDATERAT
Journalisten vid Sveriges Radio Nils Horner är död. Han sköts till döds vid en restaurang i Kabul, Afghanistan. Det landet är ett av de mest rättsosäkra i världen. Det kunde en rapport konstatera. Och varför denne radiojournalist skulle befinna sig där just nu är inte helt uppenbart. Även om det var dags för presidentval.

Här är det sista han rapporterade om igår kväll. Han sköts till döds tidigt i morse. Han älskade att resa och har inte på länge bott i Sverige. Han blev 51 år. Att dö med stövlarna på är inte det sämsta. Han jobbade in i det sista och fick dö som han levde. På resande fot.

Talibanerna säger sig inte ligga bakom mordet. Han sköts ned på öppen gata och var död vid framkomsten till sjukhuset. Två personer sägs vara gripna för dådet. Han sköts bakifrån på nära håll. En pressträff hålls klockan 11 i dag i radiohuset.

Här har jag tidigare skrivit om bortförda och mördade journalister.

12.3.2014
Ingen är ännu gripen för mordet, men det finns bilder på de som utförde det. Det var ett par unga män. Det finns många övervakningskameror i området. Motivet kan vara det förestående presidentvalet och att det är ett känsligare läge i området. Nils Horner höll på och samlade in uppgifter angående det attentat som hade ägt rum tidigare mot en restaurang.
7:27
Hela morgonen i både radio och TV har gått åt till att prata om vad som hände. Chocken är stor, men alla måste bevaka Afghanistan ändå. Det är mycket viktigt att vi som sitter här i det trygga Sverige gör det. Lite är känslan en västerländsk bubbla av rättrådighet och att det fortfarande finns gentleman´s agreement i världen. Nej det gör det inte. Har inte gjort på lång tid. Det är en rest från den engelska kolonialtiden. Den eran tog slut på 1900-talet.
8:47
En islamistisk grupp har tagit på sig dådet. De säger att Nils Horner var brittisk spion. Senast i går såg jag ett program på TV-kanalen National Geographic om hur två journalister togs till fånga och anklagades för att vara spioner. De hotades till livet flera gånger innan slumpen gjorde att de ändå släpptes till sist. Tillvägagångssättet är välkänt sedan åratal tillbaka.

3 kommentarer:

  1. Ohyggligt. Våldet som metod känns påtagligare än vanligt.

    Nils Horner var dessutom den bästa av korrespondenterna i etermedia. Med en sällsynt förmåga att alltid låta både angelägen och objektiv samtidigt.

    Viktigt när kritiken mot media ofta är så hård. Och befogad tyvärr.

    SvaraRadera
  2. Hemsk händelse, verkligen en av de bästa i branschen... Ett hårt slag mot den fria journalistiken, hoppas inte många blir avskräckta från att fortsätta hans arbete. Brukade du personligen lyssna på Horner? Jag har gjort ett inlägg på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4198/brukade-du-lyssna-pa-nils-horners-reportage

    SvaraRadera