onsdag 26 mars 2014

Försäkringskassan är en jättebläckfisk

UPPDATERAT
Det är en jätteorganisation, som har insyn och bestämmer över våra liv. Varje gång du går till tandläkaren plingar det till hos f-kassan och de ska bestämma över din mun och vad det kostar. Varje gång din läkare har hand om dig så är f-kassan inkopplad. De avgör om du är sjuk eller inte och om du ska jobba eller inte. Vi ser dem knappast aldrig längre, men de avgör ditt liv. 

Jag minns när jag födde mitt första barn och gick och hämtade den klumpsumma på en dryg tusenlapp man fick då för att ha till utrustningen för barnet och som en välkomstpresent till den nya medborgaren. Det här var på den tiden då lönerna låg på den nivån i månaden. Så det var en stor peng. Jag gick in på ett kontor och fick pengarna efter att ha köat en stund. Bara kvinnor jobbade där.

Men numera är det byråkrater som styr, som den här mannen Dani Strömberg Razmgah, som tyckte att han skulle anställa sina släktingar utan att utannonsera några tjänster. För de var bäst. Men denne, som har försökt anställa sin fru och sin sons sambo, ingår i ledningsgruppen och har en lön på över 100 000 kronor per månad. Han är utredd och befunnen helt oskyldig och f-kassans generaldirektör Dan Eliasson tycker det är bra att han har blivit chef över 4 500 anställda. 

Omkring hälften av Sveriges befolkning har en kronisk sjukdom och att samordna resurserna för detta hänger för det mesta på patienten själv. Var femte person under 20 år har en kronisk sjukdom. Det är stora siffror. Personer med minst två kroniska sjukdomar står för hälften av de samlade sjukvårdskostnaderna. Omkring 80-85 procent av ett landstings totala kostnader för vård går till personer som har en kronisk sjukdom. Hela kostnaden för sjukvården ligger kring 328 miljarder kronor för år 2014.

Försäkringskassan har drygt 13 000 anställda och ansvarar för en budget på över 200 miljarder och då är inte pensionärerna med där, för pensionerna har en annan myndighet tagit över. Över hälften av Sveriges vuxna befolkning får minst en utbetalning per år från f-kassan. Hela statens budget för år 2014 uppgår till 868 miljarder kronor.
27.3.2014
Och här avslöjar Expressen att kommunikationdirektören Jonas Lindgren vid f-kassan fick sin flickvän anställd till högre lön. Han hade inlett förhållandet kort efter att han blev chef och lyfte upp henne till sin egen ledningsnivå, gav henne ett stort påslag på lönen och lät henne följa med på en privat semesterresa utan att hon tog ut semester. Han har attesterat hennes utlägg själv. Påminner inte detta om mycket gamla tider? Förnedrande att vara beroende av sin chef. Det kallades att gå sängvägen förr i tiden. Gräsligt att det förekommer ännu.
31.3.2014
Jonas Lindgren har nu valt att säga upp sig. Detta till följd av Expressens granskning. Det verkar vettigt.2 kommentarer:

 1. Dan Eliason kände väl sig så lättad efter att ha kräkts åt Jimmie Åkesson att eventuella problem med Dani Razmgah's mygel föreföll vara en bagatell.
  Båda är säkert värda sina löner mer än väl! Det känns tryggt att sådana klippor sköter viktiga funktioner i samhället.
  //Pops

  SvaraRadera
 2. Väldigt obehagligt att sådant förekommer på en myndighet. Än mer obehagligt är det att det får passera. Man undergräver förtroendet för myndigheten.
  Man kanske kunde avdela en del av denna grupp för spaning inåt i stället för utåt:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10765753.ab
  Loffe

  SvaraRadera