tisdag 13 november 2012

Storbråk om julgran

Är julgranen en religiös symbol? Är det inte något som står för något helt annat än religion? Ett hopp om en ny vår? I varje fall så vill inte muslimer i Kokkedal i Danmark ha en julgran på gården. Det kostar för mycket påstår de.


File:Juletræet.jpg
Själv tycker jag den här danska granen är så vacker.
Detta har skapat debatt i Danmark för tidigare i år gick det bra med en muslimsk fest på gården som var mycket dyrare än denna julgran. Och nu har en privatperson erbjudit sig att skänka de 7 000 kronor som en gran skulle kosta. Det blir således en julgran men tyvärr så hotas nu ordföranden i bostadsrättsföreningen.

När danska TV2 ville göra ett reportage om detta så slogs deras reportagebil sönder. De överfölls av tjugofem maskerade män. De fick i stort sett skylla sig själva tyckte polisen. Man åker inte in i ett sådant område.

Också icke-muslimer ska ha möjlighet att fira sina religiösa seder säger andra muslimer i Danmark. Är verkligen en julgran religiös? Detta träd kan naturligtvis tolkas som livets träd i paradiset. Men vill inte muslimerna komma dit?

Julgranen mitt i Bryssel är också bannlyst. Får tomten finnas? Ett 80-tal stora granar kommer att lysa upp Stockholm. Tur det i vintermörkret. Vi sätter ljus i en gran där ute i mörkret för att se var vår tomt börjar. Det ser också välkomnande ut.

På Trafalgar Square i London står en julgran från Norge - Oslo. Det är en tradition från 1947 för att England hjälpte Norge under andra världskriget. Granen tänds alltid på kvällen den första torsdagen i december. Den står kvar till den 6 januari året efter. Granen är omkring 20 meter hög och den dekoreras på norskt vis med omkring 500 lampor.

I Sveriges Television ska vi ha en julvärd som vanligt. Det blir Sarah Dawn Finer i år. Fotograferad vid julgranar. Trevligt!

PS. Jag gillar den jungianska förklaringen att julgranen är symbol för människans upplysning. Ett efter ett tänds ett medvetandets ljus inom oss och vi säger aha vartefter tills hela människan är upplyst. DS.2 kommentarer:

  1. Min dotters muslimska klasskompis med familj firar inte jul, men de har alltid julgran eftersom de tycker att det är så vackert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är så människor funkar utan dogmer. Man tar det man tycker om och införlivar och använder det.

      Radera