torsdag 1 november 2012

Skandalbrand i Skarpnäck

UPPDATERAT
Hur kan en brand som började på en balkong sprida sig över ett helt hus? Det verkar som om de här husen i Skarpnäck är undermåligt byggda. Precis som en huslänga var i Gustavsberg när det häromåret utbröt brand där i en lägenhet på översta våningen.

Jag känner folk som bor i kvarteret bredvid i Skarpnäck och det är inte kul att bli insvept i brandrök. Här där jag bor blir vi det mest när människor tror att de måste elda våta löv. Det är någon gammaldags ritual de utför för att fira hösten eller våren. Det är hur dumt som helst att elda blöta löv. Eller torra. Lägg dem i en kompost istället. Då blir de jord.

Huset i Gustavsberg som blev utbränt längs med hela vinden var byggt på 70-talet men det här huset är väl byggt senare? Kring mitten av 80-talet? Men med samma undermåliga vind?

Förra året bytte de balkongplåtar i husen i Skarpnäck. Det är Stockholmshem som äger dem. Förra året brann det också i området på samma sätt och då troddes det ha berott på rökning. Men hur kan det sprida sig till vinden? Det gjorde det då också men inte lika våldsamt.
18:59
Titta på det här klippet från TV-nyheterna. Borde det inte vara förbjudet att bygga så hela taket kan brinna av?
3.11.2012
Omkring 200 personer är hemlösa efter branden. Nittio lägenheter evakuerades och sextiotre lägenheter är så skadade att de boende inte kan flytta tillbaka. All värme, el och vatten är borta. Huset mittemot där det inte brann saknar också vatten. Ett halvt kvarters tak brann av för branden gick inte att hejda. Femton hushåll har sökt hjälp hos socialtjänsten. De som hade en hemförsäkring ska få hjälp av försäkringsbolagen.

2 kommentarer:

 1. DET HAR VARIT ANDRA PROBLEM MED STOCKHOLMSHEMS HUS I SKARPNÄCK. VI HAR KUNNAT LÄSA OM PROBLEM
  MED FLYTSPÁCKEL. DET ÄR I DEN DELEN AV SKARPNÄCK
  VET DOCK INTE OM DET GÄLLER DE BRANDHÄRGADE HUSEN ELLER ANDRA. NU VAR DET TYDLIGEN INTE OK MED BRANDVÄGGAR. VI HAR SPUTNIK SOM SAMLAT IN KLÄDER OCH ANNAT OCH SÅ HAR VI EN KYRKA MITT I BYN SOM HJÄLPT MÅNGA. TUR ATT DET FINNS VOLONTÄRER OCH GIVMILDA MÄNNISKOR.JUST NU SA DOM I TV4 ATT SOCIALEN INTE KAN HJÄLPA DOM EKONOMISKT SOM INTE HAR HEMFÖSÄKRINGAR. DET ÄR TROLIGEN MEST INVANDRARNA SOM INTE HAR HEMFÖRSÄKRING. INGET HEM INGA KLÄDER INGENTING ALLS. DET MÅSTE VARA EN MARDRÖM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sputnik är en hjälporganisation och de kan inte ta emot mera kläder. De vill ha pengar.

   http://www.dn.se/blogg/epstein/2012/11/03/skank-pengar-istallet-for-klader-till-de-drabbade-i-skarpnack/

   Radera