fredag 9 november 2012

Här händer saker

UPPDATERAT
En person är död skjuten innanför skalskyddet i Sagerska palatset statsministerns bostad. Han var allvarligt skadad och var vakt. Han sägs nu vara död. Har han skjutit sig själv? Olycka eller självmord? Eller har någon annan skjutit?

Statsministern med familj var inte hemma vid tillfället. Varför har detta hänt? Hur står det till med skyddet kring vår statsminister? Inte går det att ha klumpiga eller självmordsbenägna vakter hos statsministerns familj?

Just nu är frågorna fler än svaren men jag återkommer.
15:05
Eftersom vakten tydligen tog sitt liv så har inte polisen skrivit något om det på sin hemsida. Enligt Aftonbladet är det ett självmord. Reinfeldts son ska ha funnits i huset: Erik Reinfeldt som är 17 år. Reinfeldts pressekreterare säger att det rör sig om omyndiga barn. Den enda son statsministern har som är omyndig är Erik.
15:23
Vakten var inte anställd av Säpo och har således inte gått igenom den kontroll som annars görs. Vad är det för vaktbolag vi har? Det går inte att ha självmordsbenägna personer som går omkring med vapen. Särskilt inte i statsministerns bostad. Det var väl tur att det inte blev ett sk utvidgat självmord då.
16:05
Eftersom de inte visste om dödsfallet eventuellt hade med ett attentat att göra så undersökte polisen detta. Några gick in på min blogg och det inte gick att se varifrån de kom. Vi är alla övervakade i ett sådant här läge. Jag är en journalist som skriver om vad som händer. Inte något annat.
16:14
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har berättat att Securitas har övertagit uppdrag under hösten. Se till att de som vaktar Sagerska palatset inte tänker ta livet av sig själv eller andra!
16:59
Vakten var anställd på Svensk Bevakningstjänst. De sitter nu i krismöte. Ja nog är det kris alltid. Vem som har vakter hemma vill att en av dem ska skjuta sig själv på toan? Detta är en unik händelse i det nya Sverige.
10.11.2012
Här är vad Svensk Bevakningstjänst tyckte om händelsen:


”Vi ser det som en tragisk olycka”

Anhöriga till den medarbetare som tragisk omkom i en olycka på regeringskansliet underrättades på fredagseftermiddagen om det inträffade.

- Vi är alla väldigt berörda, säger Anders Lönnebo, VD på Svensk Bevakningstjänst. Medarbetarens närmaste kollegor har fått akut krisstöd och samtliga medarbetare kommer i helgen också att erbjudas avlastningssamtal med professionella krisstödjare.

Det var vid lunchtid som Svensk Bevakningstjänst mottog ett larm om att en anställd påträffats skottskadad i ett stängt rum, vid ingången till Sagerska palatset. Trots längre försök med hjärt-lungräddning stod medarbetarens liv inte att rädda.
Senare under eftermiddagen kunde polisen bekräfta att en medarbetare förolyckats och att skjutvapen använts.
Under eftermiddagen underrättades mannens anhöriga om den tragiska olyckan.
Mannen som var 49 år gammal, hade varit anställd som skyddsvakt på svensk Bevakningstjänst sedan 2006 men hade en mycket lång erfarenhet i branschen. Han började som ordningsvakt 1984 men jobbade sedan 1992 i och omkring regeringskansliet. Sedan 2004 var han placerad som skyddsvakt i Sagerska Palatset.

13 kommentarer:

 1. Många som har fnulat med en Sig har fått minst ett skott i foten... Nu har ju till och med "Nya Sjövärnskåren" fått vapen. Som fiskaren sa när han blivit bordad för en koll om han hade torskat "Vad är du rädd för lelle vän ?"

  SvaraRadera
 2. Skjuta sig runt hörnet får man sköta på fritiden !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här händelsen är inte något att skoja om. Inte sjutton kan vi ha folk som skjuter sig i statsministerns bostad. Det ska helt enkelt inte vara så att sjuka människor jobbar.

   Radera
 3. Det är omöjligt att skydda sig emot självmord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är inte omöjligt att skydda sig mot detta. Detta är en fullkomligt unik händelse. Och det är möjligt att inte låta vakterna bära vapen (vilket är uppe till diskussion nu). Dessutom påstås det fortfarande att det var en olycka. Hur kan man i så fall ha så klantiga vakter att de vådaskjuter sig själva?

   Radera
 4. "Nej det är inte omöjligt att skydda sig mot detta."

  Hur skyddar man sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att ta reda på hur folk mår på arbetsplatsen och genom att inte låta deprimerade, sjuka människor bära vapen. Uppenbarligen har inte Svensk Bevakningstjänst klarat av detta. Det måste de göra. Om jag var statsministerns ställe skulle jag vara mycket upprörd. Jag skulle omedelbart sparka detta företag. Det måste vara total nolltolerans mot sådant här.

   Radera
 5. Deprimerade människor är duktiga på att dölja det faktum att de är deprimerade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det går att avslöja med tester. Ganska lätt. Människorna runt omkring personen har också ofta anat något och blir inte särskilt förvånade. Det är min erfarenhet. Är du psykolog?

   Radera
  2. Nej. Men jag har egen erfarenhet av självmord i familjen.

   Radera
  3. Självmord i familjen är svårare att förhindra än på en arbetsplats enligt min erfarenhet. Det går inte att vakta en människa dygnet runt (utom på mentalsjukhus). En arbetskamrat fyllde sig själv med sprit och gick och dränkte sig. Han passade på när frun var ute ett kort tag. Han hade försökt tidigare. Om en människa verkligen har bestämt sig för att dö är det svårt att förhindra. Jag har skrivit om det förut. Dock enligt min mening så fortsätter vi att leva själsligt. Vi dör inte och den som begår självmord har inte gjort något som tar bort smärtan. Plus att den skadar andra och tar bort möjligheten att gå vidare och reda ut sitt liv.

   Här kan du läsa: http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2011/06/sjalvmord-forstor-varlden.html

   Och jag skriver också om det i min bok Ett Sekel av Tystnad för då var jag deprimerad.

   Radera
  4. Och här finns mer att läsa:

   http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2009/07/ett-sekel-av-tystnad.html

   Radera