tisdag 27 november 2012

Att vara psykiskt sjuk

UPPDATERAT
Den man som mördade en 13-årig flicka i Täby bör inte få fängelse. Han har levt i en egen märklig pseudovärld och alltmer isolerat sig från omgivningen. Dock har han levt på olika adresser på Östermalm under åren. Det finns den sortens utanförskap också. Han har nolltaxerat hela livet.

Han tog helt enkelt en kniv, slet upp dörren och dödade grannflickan eftersom han länge hade retat sig på ljud från grannarna. Det var 13-åriga Hannah Bennet som föll offer för honom. Nej så gick det inte till (det är kvällstidningarna som har lurat mig) utan han slog ihjäl henne med en hammare enligt Svenskan i dag (4.12.2012). Han hade dessutom planerat detta under en lång tid. Är man galen då? När kan planera och kan kalkylera? Själv anser han inte att det är mord. Men det är det naturligtvis.

De båda bröderna som bodde grannar är inte skrivna där utan hos sin pappa i Stockholm. Så sorgligt att inte psykiskt sjuka kan tas om hand bättre. Nu mördade den ene brodern flickan. Den 31-årige mannen har konstaterats ha lidit av en allvarlig psykisk störning när han begick brottet. Han har tidigare varit elev på Konstfack. Han fick en dom med psykvård istället för fängelse den 19 december 2012.
2.12.2012
Och här är en till som har fått gå lös och ledig, som har råkat in i de där inre landskapen som inte går att bemästra om man inte har andra människor till hjälp. De som vet hur man går omkring där. Att på egen hand hålla på med trolltrummor och annat är inte att rekommendera. Den här galningen ville skydda moder jord och naturen samt ville att 81-årige Hans Granberg skulle släppa lös sin hund. När han inte gjorde det slog 37-åringen ned honom. Mannen är häktad. Han hade tydligen besökt en psykiatrisk klinik innan mordet.
3.12.2012
Genom att bygga psykiatriska anläggningar mer småskaliga, utan långa korridorer och mer likt det lugn som finns i naturen går det att få trankila psykpatienter. Det har man märkt i Göteborg när man flyttade från det gamla Lillhagens sjukhus till nya och bättre konstruerade lokaler. Dessutom betyder natur väldigt mycket. Så gamla kunskaper som återupptäcks.
10.12.2012
Nästa galning i farten. Han hotade med att spränga ett tåg. Han verkar inte riktigt psykiskt stabil utan ska föras till en vårdinrättning. Sorgligt med alla dessa illamående människor.


2 kommentarer:

 1. Visst hoppas jag att han får vård.
  Bara ingen uppfattar brottet som ett konstverk som ingick i utbildningen på konstfack...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl därför medierna kalla det för konstskola. Inte för Konstfack. Mycket tragisk historia och om jag var hans pappa (som är i min ålder) skulle jag undra vad jag kunde ha gjort för att förhindra detta.

   Radera