söndag 14 oktober 2012

Obama versus Romney

UPPDATERAT
Jag spådde redan i våras att Romney skulle bli utmanaren och nu lutar det åt seger för honom. I de egna leden är president Obama utan motstycke den president de vill ha och tvärtom på den republikanska sidan anser mer än 90 procent att han är dålig för USA.

Betyder det så mycket vem som är president i USA? Jo ytligt sett så gör det så. Naturligtvis är politiska beslut viktiga för det rent ekonomiska i människors liv och det är basen för vår värld konkret, som det alltid har varit. Teknikens utveckling betyder också mycket och den är redskapet för en snabbare förändring av världen inte minst genom den teknik jag använder här.

Vår värld i Europa genomgår nu en fas i ekonomin som kommer att kulminera i att Grekland måste lämna euron påstod finansminister Anders Borg i går. Det är en stor spricka i ett bygge, som påbörjades efter andra världskriget för att det aldrig mer skulle bli krig mellan ärkefienderna Tyskland och Frankrike. Men nu menar Anders Borg att det kanske till och med vore rätt av Grekland att lämna euron.

New York Times har en lång artikel om Donna´s Diner som ligger At the Corner of Hope and Worry. Detta matställe får spegla den amerikanska situationen och historien för landet i stort genom huset som har funnits sedan slutet av 1800-talet och som är samlingpunkt bland annat för gamlingarna Jim Dall 89, demokrat och Speedy Amos, 86 och republikan.

Matstället får symbolisera den amerikanska drömmen, som fortfarande gå att nå i denna del av landet i Elyria, Ohio och det pågående samtal som finns mellan människor, vilket i sin tur bestämmer hur det går i valet den 6 november. Vi i Sverige har svårt att förstå denna dröm, för här har vi i generationer litat på att vår regering och staten ska ta hand om oss.

12:31
Men Anders Borg får mothugg av den tyske finansministern. Grekland kommer inte att lämna. Han menar att sådana spekulationer är skadliga för EU och för Grekland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar