onsdag 24 oktober 2012

Är män bättre än kvinnor?

Jag tycker frågan är fel ställd. Det beror väl på. I första hand är vi inte kön utan individer. Dock är kvinnor bättre än män på att föda barn. Självklart. Och män bättre på att befrukta ägg med spermier än kvinnor. Naturligtvis.

Den här nya forskningen som hänvisar till att män faktiskt kan utföra fler göromål samtidigt, ha fler än en boll i luften är väl i sig könsdiskriminerande? Varför hålla på att tävla och bevisa något om kön?

Men forskningen får väl inte anslag om det inte kallas för något med genus? Nu har man bevisat att kvinnor är rätt bra på multipla göromål när de har mens. Men inte när de har höga östrogennivåer. Jaså mens brukar betyda för en del att de är helt utslagna. Ont i magen ni vet. Medan kvinnor som inte alls har mens då är bättre än alla andra på multipla göromål? Eller? Efter menopausen.

Är man bra på spatial förmåga, betyder rumslig, att föreställa sig hur det är att gå runt i ett rum och se det från olika håll (ingick i testet till journalisthögskolan) så funkar mer. Jag är bra på det i alla lägen. Fast jag skulle inte ha velat vara med i det där testet som den där professorn Timo Mäntylä gjorde.

Det verkar ha varit ett typsikt manligt test med sifferserier i en dator. Skulle jag inte ha ställt upp på om jag hade blivit tillfrågad. Multikapaciteten behövs för kvinnor ofta i hemmet, när hon är sysselsatt med diverse: barn som behöver tillsyn plus att eventuellt jobba med datorn, svara i telefon, att dammsuga, diska och tvätta. Medan männen gärna stänger in sig i sitt arbetsrum och enbart ägnar sig åt sina specialintressen. 

De väljer bort att vara multipla, utom då i tävlingssituationer. Som den som professorn anordnade för 160 individer. Eller männen vägrar hålla på med "multitasking" fult ord. Ska vi inte ta in i svenska språket tycker jag. Undersökningen verkar ha kollat fel saker och varit för liten.

8 kommentarer:

 1. De bästa männen är bättre än de bästa kvinnorna och de sämsta männen är sämre än de sämsta kvinnorna, på ganska många egenskaper. Men medelvärdet för hela populationen är tämligen lika för män och kvinnor, såvida man inte mäter muskelstyrka eller liknande.

  /Bashflak

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en totalt ovetenskaplig kommentar. Men kanske sann på sitt sätt.

   Radera
  2. Hela detta blogginlägg är totalt ovetenskapligt. Du attackerar denna specifika forskning utan att till synes ha någon ingående information om den. Läs originalrapporten och lär dig statistik innan du attackerar den är du snäll. Dessutom så skulle jag gissa att de påståenden du gör här om kvinnors och mäns generella egenskaper gör mer skada på jämställdheten än vad den nämnda forskningen gör (om man ignorerar de olika nivåerna av publicitet).

   Radera
  3. Hahahaha jätteroligt! Vilket himla roligt sätt att attackera. Undrar om du har lärt dig det på något vetenskapligt sätt? Generella egenskaper? Du menar att kvinnor kan föda barn och män kan befrukta ägg? Ja det är ju väldigt skadligt för jämställdheten. Vi borde alla kunna välja att få provrörsbarn istället.

   Radera
 2. Kvinnor är bättre på att göra flera saker samtidigt; passa ungar, laga mat, diska, tvätta, snattra i telefonen och skriva på FB. Men att göra en sak som att sova, det är de sämre på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha jättekul. Gubbar väcker sina gummor varje natt eftersom de snarkar så. Gummor är bättre på att kommunicera för deras liv kan hänga på det. Gubbarna är stora och tysta istället.

   Radera
 3. Om man mäter hur ofta kvinnor talar i telefon samtidigt som de plockar ur diskmaskinen så kommer man säkerligen fram till att de flesta kan göra mer än en sak åt gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Plus att de kan avstyra bråk mellan barnen samtidigt och fixa tvätten, ta fram strykbrädan och se till att hunden och katterna inte ryker ihop... planera för husmålning och ombyggnad samtidigt med mera med mera :)

   Radera