söndag 21 oktober 2012

Bänkturken är här

Kadim Akca sov på en bänk i Småland för 42 år sedan, upptäcktes av Kerstin Engholm som förstod att han behövde hjälp och hon tog med honom till föräldrarna och se inom kort hade han arbete och klarade sig själv. 

Han fick hjälp att skriva en bok om detta: Tänk som en turk om du ska lyckas i Sverige, som kom 2010. Dock är den självklara invändningen att Kadim Akca kom i grevens tid. Då när det fortfarande var högkonjunktur i Sverige och hur lätt som helst att få jobb. 

På den tiden när ingen behövde besöka arbetsförmedlingen utom de totalt utslagna. Det var först i mitten av 70-talet som det blev nolltillväxt i ekonomin i vårt land. 

Tidigare hade Sverige haft det hur bra som helst eftersom vi inte deltog i andra världskriget, vilket länderna runt oss gjorde. Och ingen kom ens knappast på tanken att flytta till Sverige utom en del från närmaste länderna. Jo en del italienare gjorde det, men då var de önskade och fick resan hit betald.

Tidigare hade vi skogsturken och klappturken, men nu invigde centerledaren Annie Lööf den varma och sköna bänken i Värnamo. Den är sponsrad av Kadim Akca själv. Så att fick vi en bänkturk också. Det är först när man kan skämta om och med människor som de är våra egentliga vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar