måndag 1 oktober 2012

Ikea raderar kvinnor

UPPDATERAT
Ja det är väl bara att vänta sig. Varför ska kvinnorna finnas? Stämmer bra med saudiarabiska värderingar. För det är där katalogen inte innehåller en enda kvinna. Alla är totalt borta.

Det är männens värld eller ingen värld alls. Det är detta land som finansierar moskéer över Europa och också i Sverige. Det handlar inte om Gud utan om makt. De har betalat moskén på Hisingen i Göteborg.

De ska bygga 200 moskéer i Frankrike. Den största i Marseille ska rymma 7 000 muslimer. Frankrike har omkring 5-6 miljoner muslimer i landet (drygt 65 miljoner invånare). Minareten blir kring 25 meter, men bräcks av svenska moskén i Fittja som har en minaret som är 32 meter. Sverige har omkring en halv miljon muslimer, näst största religionen efter kristendomen.

Jorden är förlorad utan kvinnor, men Ikea bryr sig inte. De får ändå inte vara med. Det är inte ens förbjudet att avbilda kvinnor i Saudiarabien. Så varför gör de på detta viset?

Ikea Sverige känner inte alls till det här utan det är Ikea Saudiarabien som är ansvarigt för katalogen. Någon har lärt sig att ändra bilder i datorn och tagit fram det här. Borde inte Ingvar Kamprad steppa in och påtala att katalogen ska se likadan ut över världen? Han är ju fortfarande senior adviser.

Här har jag tidigare skrivit om kvinnor i Saudiarabien.
11:00
Katalogproduktionen görs i Älmhult, men besluten tas i Helsingborg av Ikea Communications påstås det. Här är befattningshavarna. VD är Maria Monserrat Maresch Pascual och hon är ansvarig i Helsingborg, men bor själv utomlands. Hon verkar höra hemma i Spanien i Madrid. 
11:30
Mohamad Hassan i Aftonbladet tycker att detta företag ska ge alla kvinnor den rätt de saknar. Och ansvarig i högsta ledningen är en kvinna. Vad sägs om det? Självförtryck eller anpassning?
15:52
Här är den ansvariga firman Space 360 som med "transkreation" har anpassat katalogen till länderna Dubai, Kuwait och Saudiarabien. Chef är Eddie Ayad Jabbar och hans fru är med i styrelsen och har rätt att teckna firman.

7 kommentarer:

 1. IKEA anpassar sig efter marknadsförhållandena på platsen eftersom de vill sälja och personligen ser jag inte något fel i det.
  Risken för IKEA hade kanske varit att man inte fått tillstånd att etablera sig i Saudi och vem hade tjänat på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är total underkastelse från svensk sida därför att de tror vissa saker. Katalogerna för Dubai och Kuwait framställs på samma ställe och anpassas där. I Johanneshov, Stockholm Sverige. Detta är ett totalt fall av omedvetenhet, där formen och utseendet har tagit över innehållet.

   http://www.space360.se/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=85&lang=sv

   Det är Eddie Ayad Jabbar som är ansvarig för denna firma och slår man upp hans adress ser man att sju stycken med arabklingande namn bor där. Ikea har således låtit denna firma i Sverige göra denna katalog och Jabbar har anpassat den till lokala förhållanden.

   Radera
 2. Underkastelse för en annan kultur kan det bara vara om man gör det i sitt eget land, ungefär som när ni svenskar nu tillåter bönupprop från moskéer. När man är i andra länder så kallas det att man tar seden dit man kommer.
  Varför skulle det inte gälla IKEA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är gjort här. Det är en svensk katalog som är uformad och utgjord här. Den är tryckt i Älmhult. Svenskar har gjort detta och katalogen ser likadan ut i hela världen. Ikea står för mänskliga värderingar, för människors rätt att vara som de är. Ikeagruppen står för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, religion eller sexuell läggning, enligt deras presschef.

   Radera
 3. Påståendet att "Ikea står för mänskliga värderingar, för människors rätt att vara som de är. Ikeagruppen står för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, religion eller sexuell läggning" är ju bara floskler för att slippa kritik från svenska journalister och vissa svenska politiker.

  IKEA är ett företag som vill tjäna pengar och då anpassar man sig till respektive marknad. Ursäkta, men var ligger då problemet? Är det att svenska politiskt korrekta genusnormer inte får styra IKEAS reklam i andra länder? Tydligen.

  Ibland blir jag så trött på er missionerande svenskar som tror att ni vet vad som är bäst för allt och alla och att ni ännu inbillar er att ni är ett föredöme för resten av världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bli det men räkna inte in mig bland de missionerande är du snäll. Jag är inte mycket för sånt.

   Radera
 4. Faktagranska dina uttalanden är du snäll:

  Inter IKEA Systems BV har övergripande ansvar för IKEA katalogen och i ett officiellt pressuttalande tar de på sig allt ansvar för det inträffade:

  "Inter IKEA Systems B.V. beklagar det som skett och förstår att människor är upprörda. [.] Det är inte den lokala franchisetagaren som har exkluderat kvinnor från dessa bilder. Felet har skett i arbetet med att ta fram förslaget till Saudiarabien. Vi har övergripande ansvar för katalogen och tar också på oss ansvaret för detta fel."

  Detta finns också publicerat på vår hemsida, vilket ni kan använda om ni får frågor, för att visa att ansvaret inte ligger hos er: http://www.ikea.com/se/sv/about_ikea/newsitem/2012_IKEA_kommenterar_katalogen_media

  SvaraRadera