torsdag 11 oktober 2012

Mo Yan fick Nobelpriset i litteratur

Har inte läst något av honom, men det låter intressant för att han är kines och för att motiveringen handlade om att han har "hallucinatorisk skärpa" och att han förenar historia, saga och det nuvarande. Ungefär så. Jag tycker också om att göra detta.

Det är deras förste nobelpristagare (finns en till men han är inte kines längre utan fransk medborgare) och det är kanske ett kontroversiellt pris, som det brukar vara. Politiken då. Detta är inte VM i litteratur. Det finns ingen möjlighet att tävla i skrivande. Utan det är som alltid en fråga om tycke och smak. Han är kontroversiell eftersom han inte är dissident. Så kan det gå.

Styrbjörn Gustafsson förläggare
Foto Olle Blomkvist
Ja ni vet väl att det är Tranans bokförlag som ger ut hans böcker i Sverige. Här är en av dem. Och här är den andra. Här är en tredje bok Det röda fältet som kom på 90-talet. Inga böcker finns i lager, men förlaget ska göra allt för att de ska finnas tillgängliga om några veckor.
Naturligtvis var pristagaren överraskad.
12.10.2012
Misstanken finns att pristagaren skulle tas in i grannskapet av Gabriel García Marqués trakter av nobelpriskommittén och bli betecknad med magisk realism. Jo det är en genre som jag också gillar i min nya bok I ormbärarens tid. Den rör sig rent konkret runt en släkt men stjärnhimlen är även representerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar