söndag 5 augusti 2012

Vulkaner är hopplösa

Det går inte att försvara mänskligheten mot ett stort utbrott. De är ett av de största hoten mot oss alla, men vi bryr oss inte riktigt.

Nu kommer rapporten om de som dog på 1200-talet av ett åtta gånger så stort vulkanutbrott som Krakatoa på 1800-talet. Det tog död på tiotusentals i London genom massvält, när det inte blev några skördar och vinden blåste från norr i månader.

Så är det med oss människor, att det som verkligen kan ta död på oss genom ett superutbrott och inte går att försvara sig mot, det behöver man glömma. För att kunna leva vidare och istället ha 0,2 promille som straffbart på sjön, för att människor inte ska drulla i när de har druckit.

De små åtgärderna är politiskt enklare att göra. Och då känns det ändå som om regering och riksdag lagstiftar, vilket är deras uppgift.

Det vulkanutbrottet på 1200-talet var det största man känner till i historisk tid. Temperaturen kan ha sjunkit så mycket som fyra grader. Kanske är det tur att vi värmer upp denna vår planet numera, så att vi eventuellt kan klara ett superutbrott, som mänsklighet.

Här har jag tidigare skrivit om jättevulkanen i USA. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar