fredag 17 augusti 2012

Pussy Riot dömda till två års fängelse

De tre kvinnorna fick sin dom i dag. De ställdes inför rätta för att ha uppträtt som huliganer i en katedral med en minuts sång där de bad jungfru Maria att ta bort Putin.

De är skyldiga till huliganism och till att ha burit kläder som gick emot Gud. De uppträdde i masker och skuttade omkring framme i Frälsarkatedralen innan de fördes bort av vakter.

Helt klart blev de troende, som befann sig i katedralen förolämpade men för kvinnorna var aktionen politisk och artistisk. De är emot att Putin valdes till Rysslands president tidigare i år och mot diskriminering av homosexuella.

Den musik som finns i klippet på internet hördes inte i kyrkan, utan är pålagd efteråt. För de troende framstod de tre säkert som demoner och de religiösa blev störda. Fallet anses höra hemma i yttrandefrihetssfären och att anklaga dem för huliganism är inte förenligt med Rysslands lagar, menar deras försvarsadvokat.

Själva uppläsandet av domen tog nästan tre timmar och inbegrep alla förbud, som finns i katedralen mot mobiltelefoner och korta kjolar bland annat. Aktionen påminde om Sovjettiden, sade domen. Då skändades kyrkor.

Kvinnorna handlade med religiöst hat som motiv menar domen och det var inte en politisk aktion, utan ett uttryck för hat mot en social grupp. Detta bevisades i rätten och därför blir domen att de får två års fängelse. Deras advokat har sagt att domen ska överklagas.
18.8.2012
Eventuellt kan de få straffet sänkt, när domen överklagas. Också kyrkan tycker att det blev för strängt. 

6 kommentarer:

 1. Heja Ryssland! ÄLSKAR PUTIN!!! :)

  västvärlden står gång på gång på fel sida! i detta fall på sidan av de som kränker de troende!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ju galen. Ryssland är ju värsta bananrepubliken. Dags att avskaffa kyrkan och låta förnuftet bana sin väg.

   Radera
 2. Kränk islam, betala priset. Kränk kristendomen, betala priset!

  Så kan man se det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julian Assange och Pussy Riots befinner sig på samma gren... de förändrar världen.

   Radera
 3. Tyvärr så är det en mycket tråkig dom. Men det är som du säger att förändra världen vare sig det är öst eller väst är inte smärtfritt.

  SvaraRadera
 4. Ja det är ju för väl att vi i vår del i världen för länge sedan infört en tydlig bodelning mellan kyrka och stat och därmed gjort religionen till en privat angelägenhet. Visst kan man förstå att troende i Ryssland kan uppfatta flickornas aktion som kränkande, men straffvärdet torde väl inte sträcka sig längre än till böter i en rättsstat.
  Att kyrkan i Ryssland efter nästan ett sekel av kommunistiskt förtryck på det här sättet likväl vill liera sig med en förtryckande statsapparat övergår mitt förstånd. Därmed kan Putin få näpsandet av dessa flickor att framstå som något man gör å kyrkans vägnar, när det i själva verket var den korrumperade staten som i första hand var föremål för deras angrepp.
  Vilken oerhörd svaghet regimen visar upp! Tre unga kvinnor i en järnbur omgivna av ett massivt uppbåd av vakter. Vilket skådespel!

  Leif

  SvaraRadera