fredag 24 augusti 2012

Äntligen döms Breivik

Så bra att vi blir av med honom nu. Denne man har ockuperat utrymmet i media alldeles för mycket. Han som trodde att han begrep så mycket, som skarvade ihop andras tankar till något storhetsvansinnigt.

Han lever i en värld där han ser sig omgiven av konspirationer och anser sig inte skyldig för att han var tvungen att göra det han gjorde för att rädda Norge och Västeuropa. Att döda sjuttiosju människor.

Liknande storhetsvansinniga idéer behärskar många människor i denna tid, precis som det har gjort genom århundradena. De medför alltid elände.

Han hade fångats på den arketypiska nivån i sitt inre där mänsklighetens samlade idéer på gott och ont finns. De idéer som alltid möter den som ger sig in i sitt inre. De är övertygande för där finns inte bara tankegodset utan också känslorna, aningarna och fantasierna kring idéerna.

Vilken dom han än får i dag så blir vi av med Anders Behring Breivik. Det är gott så. Klockan 10 faller domen.

11:29
Det blev en bra dom. Fängelse är alldeles utmärkt, 21 år och sedan i förvar. Jättebra. Vi slipper bry oss om honom något mer. Släng bort nyckeln också! Att han räknas som icke psykiskt sjuk är bra. Inte kan vem som helst som är psykiskt sjuk göra det han gjorde. Inte med den uträkningen och beräkningen. Heja Norge det har ni skött bra!
25.8.2012
Och här sägs att datorn kommer att tas från Breivik. Alldeles utmärkt tycker jag! Varför ska han kunna sitta som någon vem som helst och kommunicera med omvärlden. Eller skriva böcker? Nä lite svårare får de göra det för honom. Hitills har han haft tillgång till dator enligt en överenskommelse med polisen, men när han är dömd finns det ingen anledning att han ska ha det. Det vore en fördelaktig särbehandling jämfört med andra fångar. 

7 kommentarer:

 1. Mja, problemet med att vara tillräknelig och få fängelsestraff är att han också får en enorm frihet genom att kunna studera, skriva och kommunicera med omvärlden, och därmed fortsätta att sprida sitt budskap till sympatisörer världen över. Vad tycker du om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Breivik är inte farlig genom sina åsikter. Vem lyssnar på honom annat än de redan frälsta? Han är en knäppgök, som har hamnat i en återvändsgränd. Världen lider under de konspirationsteorier, som frodas både till höger och vänster. Men vi på väg att lämna det stadiet. Detta handlar det här året om, en början på något nytt, inte några totala katastrofer. Det går aldrig att övertyga mänskligheten genom att proppa på den åsikter varken nedifrån eller uppifrån. Var och en måste begripa vad världen behöver. Se vidare min bok I ormbärarens tid, som kommer ut snart.

   Radera
  2. Nej, jag håller inte med dig. Jag tycker att det är aningen naivt. Människor har genom sina åsikter påverkat andra genom tiderna. En som som Breivik är bara bensin på elden så han borde hållas med munkavel. Var och en begriper faktiskt inte vad världen behöver, det är bara lågstadie barn som fattar att vi inte ska skövla regnskogen och förorena haven.

   Radera
  3. Människor som redan tycker så får naturligtvis mera ved på sin brasa. Och han får säkerligen ett slags munkavel eftersom fångar i gemen inte har datorer. Du har en pessimistisk syn på mänskligheten.

   Radera
  4. Jag har en synneligen pessimistisk syn på någon som Breivik.

   Radera
 2. Menar du med det påståendet att man ska överge "sitt inre" för att man i grund och botten inte kan tolka och förstå en verklighet baserad på "arketyper", och bara kan gå vilse i sig själv? Isåfall håller jag inte med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej absolut inte, men alla kan gå fel. Det är mänskligt att göra så. Men att gå så katastrofalt fel som Brevik är det inte många som gör. Tack och lov. Många verk av författare innehåller arketypiska drag. Det gör min bok också. Men om man fastnar i en sådan arketyp är det lätt att falla offer för storhetsvansinne eller annat. Politiker kan också göra det. Man måste stå med fötterna på jorden. Se omslaget till min bok: http://dribbble.com/shots/689356-I-ormb-rarens-tid/attachments/62509

   Radera