söndag 19 augusti 2012

Julian Assange cirkus

UPPDATERAT
Kan misstänkta brottslingar komma undan genom att gömma sig på ambassader? Naturligtvis inte. Det är förbehållet människor, som flyr undan förtryckarregimer att göra så.

Det är Ecuador, som är en förtryckarregim i det här fallet. Där finns inte särskilt stor yttrandefrihet eller annan frihet. Att de hotar med repressalier ifall Storbritannien skulle gå in på ambassaden är typiskt beteende från ett land, som vet att de inte har något att komma med.

Både Ecuadors utrikesminister och domaren i Ryssland angående Pussy Riot höll långa tal innan de kom fram till vad saken gällde. Så uppför sig människor, som vet att de inte har på fötterna, men som ändå måste komma fram till ett beslut. Då tvingas alla lyssna till långa utläggningar.

Julian Assange framställer sig gärna som frihetshjälte. Någon som avslöjar vad storskurken USA alltid håller på med. Inte så märkligt när massor med filmer med Tom Cruise i spetsen ständigt ifrågasätter hur denna demokrati fungerar. Visst är det lätt att dras med när den ensamme hjälten framställs, som den ende som står emot.

Vi människor har ett inbyggt behov av sådana hjältar, som alltid uppträder och fångar folkmassors intresse när det är kristider. Och när är det inte kris? Många människor tror på de konspirationsteorier, som världen är full utav. Det göder den paranoia, som lätt uppkommer när det verkar som osynliga makter står mot varandra.

I dag fortsätter då denna cirkusföreställning. Han ska tala inför världspressen. För vem bryr sig om Julian Assange om han utlämnas till Sverige, blir förhörd och sedan förundersökningen läggs ned? Märkligt nog så bidrar åklagaren Marianne Ny till hela denna rundgång i idioti genom sin egen medverkan, där hon har återupptagit en i stort sett redan nedlagd förundersökning och sedan låtit Julian Assange försvinna från Sverige, innan hon då efterlyste honom internationellt.

Och kvinnorörelsen i Sverige förnedras mer och mer genom detta, där en vanlig förförare upphöjs till något han inte är. Kvinnorna i fallet har levt enligt en dubbelmoral, som säger att det var okej att gå till sängs med honom, men inte att de var två ungefär samtidigt. Nä, han skulle vara den romantiske hjälten också. Uppvaktning och kärlek från hans sida skulle ingå.
11.56
Om en dryg halvtimme kommer Assange advokat att uttala sig vid ambassaden (han har ännu inte sagt något vid halvtvåtiden) i London och på eftermiddagen kommer Julian Assange själv att säga något. Vid 15-tiden är det sagt. Ska han frivilligt åka till Sverige? Han vill ha garantier först sägs det, att han inte utlämnas till USA. Det kan han inte få och så fortsätter detta i all evighet.
14:05
När advokaten väl kom ut vid 14-tiden hade han inte mycket att säga, annat än att Julian Assange var tacksam mot Ecuador och att advokaten hade fått uppdraget att skydda Assange plus Wikileaks lagliga rättigheter. Och Assange skulle senare förklara hur han ansträngde sig för att få brittiska regeringen att ge honom det han behöver. Efter två månader på ambassaden är han säkert trött på att sitta där. Snömoset, dribblandet och jiddrandet fortsätter.
15:32
Julian Assange framträdde så till slut, kortklippt och med ett känslomässigt och rätt naivt tal, som handlade om att USA måste återvända till 1700-talet då de var revolutionära. Och de måste lägga ned alla FBI-undersökningar om journalister och andra. Släppa alla visselblåsare och de som har avslöjat vad som sker hemligt bakom kulisserna. Han vädjade till president Obama och tackade folken i Sverige och andra länder, som har stött honom, även när regeringarna inte har gjort det. 

8 kommentarer:

 1. Till sist blev jag nyfiken och läste förhören med målsägarna och kan inte riktigt förstå åtalsgrunden - men jag har bara ett års juridikstudier så kanske är jag förlåten. Men cirkus blev det och i slutet står nog vi med byxorna nere - om man får använda det uttrycket.

  SvaraRadera
 2. Prästens lilla kråka...19 augusti 2012 kl. 12:44

  Sen, by the way, om Assange kommer till rättegång i Sverige kommer du få höra det längsta talet som någonsin hållits i en svensk rättssal. Av antingen Ny eller Borgström.

  Här är expertutlåtandet som riksåklagaren Sven-Erik Alhem gjorde till rätten i London:

  http://www.scribd.com/doc/48396086/Assange-Case-Opionion-Sven-Erik-Alhem

  SvaraRadera
 3. Sverige är själva duktiga på att låta brottslingar stanna i landet istället för att visa ut dem till rättvisa i sitt hemland.
  Tydligen är vi det enda landet i världen som är rättssäkert. Förutom i Assangefallet då.....

  /BO

  P.S Vi är däremot väldigt lydiga då USA knackar på porten. Är USA också en rättsstat i Sveriges kaliber ?

  SvaraRadera
 4. Du vet om att Bradley Manning har suttit häktad i över 800 dagar, utan varken åtalspunkter eller tillstymmelse till rättegång?

  Vet du om att Sverige utvisade två oskyldiga egyptier medelst huva över huvudet och lugnande medicin i stjärten till CIA, i strid med i princip samtliga lagar vi har i det här landet? Och de slutade med att de båda blev torterade?

  Har du hört talas om att svensk polis stängde ner piratebay på begäran av USA?

  Jag hade nog inte heller varit helt säker på Sverige om jag hade varit Julian.

  Min personliga åsikt är att wikileaks har varit ett påtaglit tillskott för demokrati och yttrandefrihet - framförallt på andra sidan atlanten.

  Att hans sätt att hantera sexuella kontakter är allt annat gentlemannamässigt tror jag nog att vi kan vara överrens om. Det är möjligt att han till och med skall skaka galler för de tilltagen.

  Men jag tror ändå att det är viktigt att man försöker hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet en massa. Vad har det med saken att göra? Julian Assange är en barnrumpa, som inte har förmåga till något alls egentligen. Så han är klorna på länder och organisationer. Det märkliga är att en del går i taket över det. Han lät som en övervintrad Robin Hood när han pratade. Bisarr situation.

   Radera
  2. Wikileaks har en roll att fylla, men Assange är en fåntratt. Bradley Manning är åtalad och en rättegång är på gång, att han sitter häktad är väl inte så konstigt?
   Att PB stängdes ner av polis var väl inte heller konstigt, om PB haft barnporr på sina servrar hade du inte klagat (ja, jag vet, PB är bara en söklmotor, blablabla)?

   Radera
 5. Om en man som suttit i ett hus i London, och sedan när han söker ASYL och får komma in på en ambassad, DÅ, hotas han med gripande av Londonpolisen. Varför grep de inte honom innan asylen? Undra inte på att Assange blir stor om han har "hela världens mediakameror" riktade mo sig. Han har tydligen STOR Betydelse för världens journalister och media. Utan honom inga lösnummer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen som orkar svara på dina frågor: fotboja betyder att man litar på personen i fråga, att den kan gå fri och anmäla sig med jämna mellanrum. Polisen i London kunde inte förutsätta att Assange skulle försöka smita. I ett rättsväsende vilket som helst så ingriper inte polisen innan något har hänt.

   Visst har han stor betydelse för världens journalister och media. Det är kittlande för människors fantasi med en person, som på ett storhetsvansinnigt sätt pratar om sitt folk och tackar tex Sveriges folk för stödet. När nu inte regeringen stödjer honom (varför skulle den göra det?).

   Han har verkligen tappat kontakten med verkligheten under de båda månader han har suttit inspärrad hos Ecuador. Naturligtvis blir han utnytttjad till max av detta land som propagandafigur. Och detta kommer med säkerhet att fortsätta. Var har de mest nytta av honom?

   Radera