onsdag 13 januari 2010

Tre miljoner människor berörda av skalvet på Haiti

Just nu rapporterar radioprataren och programledaren på TV Carel Pedre från Haiti på CNN live om den enorma katastrofen, som kan ha berört omkring tre miljoner människor på Haiti. Det säger internationella Röda Korset.

Han säger att människorna behöver allt, kläder, filtar, sjukvård. Människorna är fortfarande i chock efter vad som hände i natt - svensk tid - för omkring 14 timmar sedan.

Det blir gryning och morgon nu över Haiti efter en natt i mörker eftersom elen har varit utslagen.

Och människorna som bor på Haiti kan inte själva klara att gräva fram skadade och döda ur husen, som har rasat, för det finns inte tillräckligt med tunga maskiner. Landet är i desperat behov av hjälp.

Landets president och hans maka har klarat sig fast också presidentpalatset rasade samman.

Skalvet var kring 7.0 på Richterskalan och varade omkring en halv minut. Det har inte förekommit ett så stort skalv där sedan 1770 och det kändes ända bort till Kuba.

Förödelsen blev så stor för att det var ett ytligt skalv ganska nära markytan. Omkring en mil ned i marken och omkring 15 kilometer från huvudstaden Port-au-Prince.

Hjälpinsatserna kommer igång nu när det ljusnar och vädret kommer att vara utan regn de närmaste dagarna med en temperatur kring 30 grader på dagen och ned till omkring 23 på natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar