söndag 3 januari 2010

Lägre sjuktal beroende på svininfluensan

Svininfluensan gjorde att färre blev sjuka överhuvudtaget under hösten.

Eftersom människor var så rädda att bli smittade undvek de att ta i varandra och tvättade händerna mycket oftare än förut. Också med sprit.

Särskilt barnen har varit friskare rapporteras det från skolor överallt i landet.Skolorna har sett till att ha sprit tillgängligt och låtit barnen vara ute mer i friska luften än vanligt.

Även på dagis har barnen blivit friskare. Där har de gått över till pappershanddukar och lärt barnen tvätta sig med sprit.

Dessutom har de krävt att barnen, när de blev sjuka, var hemma länge tills de verkligen var friska.

Allt som allt så var svininfluensan ett uppvaknande för svenska folket och en förbättring av hygienen plus mer friluftsliv. Slutet gott allting gott?

Hur mycket var det nu vaccinet kostade? Jo 1,3 miljarder.

Dessa pengar plus rädsla gjorde att sjukkostnaderna sjönk och att vi blev friskare. Kanske värt pengarna?

3 kommentarer:

 1. Ann Helena!

  Det är nog en övergående effekt att färre har blivit sjuka. Kortsiktigt hjälper det säkert att tvätta sig med handsprit, men med tiden utvecklas bakteriekulturerna och de blir än mer aggressiva. Andra typer av mikroorganismer kan dessutom dra nytta av att människorna tvättar sig med handsprit. Detta kan på sikt leda till en ökad infektionsrisk!

  Läs mer hos Besserwisser!

  SvaraRadera
 2. Jo naturligtvis har både du och Besserwisser (!) rätt. Fast visst var det kul att media samfällt (nästan) gick ut och var sååå glada över att det hade kommit något positivt ur denna den största rädslekampanjen sedan HIV uppkom...

  SvaraRadera
 3. Ann Helena!

  Jo, visst är det intressant att man nu försöker hitta positiva sekundära bieffekter av skrämselkampanjen. När det visar sig att huvudsyftet missade målet totalt så gäller det att rädda skinnet på något annat sätt skulle jag tro.

  SvaraRadera