torsdag 7 januari 2010

Susanne Biers film attackeras av Sudan

Den nya film, som Susanne Bier jobbar med anklagas för att vara islamofobisk och vara mot muslimer av Sudans regering. Det gäller filmen Hämnden med Mikael Persbrandt.

Sudans regering anser att denna film, som har premiär först i augusti i år, är klart i klass med Muhammedteckningarna och mot muslimer och araber.

Sudan har länge haft interna problem och filmen tar upp Darfur och de flyktingar, som finns där och följer dem till Danmark. Filmen spelades in i Kenya och det är naturligtvis politik att påstå det Sudans regering nu gör.

De menar att de flyktingar i Kenya, som har använts i filminspelningen känner sig lurade och tänker stämma filmbolaget. De som var statister i filmen fick betalt motsvarande mellan 200 och 500 kronor var.

Problemen i Darfur pågår sedan sju år tillbaka och handlar om att invånarna betraktar sig dels som araber och dels som svarta afrikaner. Det är alltså en fråga om hudfärg.

Sudans regering var starkt kritiskt till Muhammedteckningarna som Kurt Westergaard gjorde och svor på att ingen dansk skulle få sätta sin fot i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar